Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Chip Wilson, de oprichter van het yoga- en sportkledingmerk Lululemon, heeft twee Canadese eilanden gekocht. Dit met als doel om de eilanden en diens ecosystemen te beschermen. De eilanden zouden namelijk een zeldzaam ecosysteem bevatten, die een essentiële habitat vormen voor bedreigde diersoorten.

 

Saturnina en West Ballenas

De twee Canadese eilanden in kwestie zijn Saturnina en West Ballenas. Op dit moment zijn het twee kleine onontwikkelde eilanden in de zogeheten ‘Salish Sea’, vlak voor de oostkust van Vancouver Island. Naast de aankoop van de twee eilanden, heeft de oprichter van het grote yogakledingmerk ook een aanzienlijk deel van een derde eiland, Lasqueti Island, gefinancierd. De stap om de eilanden te kopen komt door een groeiend conflict tussen biologen/activisten en de regering van Brits-Columbia. Deze regering zou volgens diverse biologen momenteel falen om het gebied en diens zeldzame oerbos-ecosystemen adequaat te beschermen. Bijna 300 mensen zijn onlangs gearresteerd wegens het blokkeren van houtkapwegen op het zuiden van Vancouver Island.

Douglasspar bomen 

Biologen en diverse onderzoeken tonen aan dat de Canadese eilanden aan deze kust stuk voor stuk de zeldzame ‘Douglasspar ecosystemen’ bevatten. Dit betekent dat er bomen staan van meer dan 400 jaar oud die een kritieke  habitat vormen voor bedreigde diersoorten. Diverse (bedreigde) diersoorten zijn afhankelijk van deze oude bossen. Zo zijn de Douglassparrenbossen aan de kust bijvoorbeeld het leefgebied van verschillende vogels, zoals als de bedreigde westelijke schreeuwuil en de marmeralk. De eilanden herbergen ook de bedreigde boomsoorten Garry-eiken en Oeverdennen, evenals Salal, de Oregon-druif en de ‘Oregon beaked moss’. 

4 miljoen dollar

In totaal heeft Wilson zo’n 4 miljoen dollar besteed aan het kopen en beschermen van de Canadese eilanden. Hierna zijn de eilanden direct gedoneerd aan de BC Parks Foundation. Deze stichting gaat ervoor zorgen dat de bossen en ecosystemen op de eilanden intact blijven. Waren de eilanden niet aan Wilson verkocht, dan zouden ze verder zijn  ontwikkeld tot privé-eigendom met huizen en villa’s, waarvoor de bomen gekapt zouden moeten worden en het ecosysteem verloren zou gaan.

Wil je meer lezen over ecosystemen en natuur? Lees dan hier verder.