Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Het nieuwe windpark genaamd “Wind Hollandse Kust Noord”, dat een gezamenlijk project is van Shell en Eneco, heeft gisteren voor het eerst succesvol stroom geleverd. Dit is een belangrijke mijlpaal is op het gebied van duurzame energie. De groene energie werd via de netwerkverbinding van TenneT aan land gebracht en geleverd, meldt NU.nl.

Windpark Hollandse Kust Noord

Het Windpark Hollandse Kust Noord bevindt zich op een afstand van 18,5 kilometer van de kust. Daar is een het een tijdje geleden aangelegd door een project van Shell en Eneco. De bouwwerkzaamheden zijn gestart in oktober 2022. In april van dit jaar is er begonnen aan het installeren van de eerste windturbines. Gister, 19 juni, werd er voor het eerst daadwerkelijk stroom opgewekt en geleverd aan het land. Men verwacht dat de volledige productie van groene energie vóór het einde van 2023 operationeel zal zijn. In de komende maanden zal de productiecapaciteit van het windpark verder worden opgeschaald. Het uiteindelijke doel is om jaarlijks 3,3 terawattuur aan energie te produceren, wat ongeveer 3 procent van ons totale jaarlijkse energieverbruik vertegenwoordigt. Het windpark bestaat uit 69 turbines met elk een vermogen van 11 megawatt, wat een indrukwekkende capaciteit is.

Met de volledige capaciteit in werking zal dit windpark voldoen aan de overheid’s doelstelling van 4,5 gigawatt aan duurzame energie. Het nieuwe doel is om tegen 2031 dit vermogen te verhogen naar 21 gigawatt. Dit is een ambitieus streven en vereist verdere inzet en ontwikkeling op het gebied van duurzame energie.

Shell en duurzaamheid?

Het is van belang om op te merken dat Shell, als een grote speler in de fossiele brandstofindustrie, kritisch wordt bekeken wat betreft zijn betrokkenheid bij duurzame energieprojecten. Hoewel dit windpark een positieve stap is in de richting van groene energie, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de bredere duurzaamheidsinspanningen van Shell en de impact van hun activiteiten op het milieu.

Desalniettemin is de realisatie van dit windpark een belangrijk voorbeeld van hoe investeringen in hernieuwbare energiebronnen kunnen bijdragen aan de overgang naar een duurzamere samenleving. Het is een stap in de goede richting om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Het succes van dit project biedt hoop voor de toekomst van groene energie in Nederland en wereldwijd.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Investeerders kiezen vaker voor duurzaam