Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Fastfoodketen McDonald’s heeft in de Engelse stad Shropshire de allereerste klimaatneutrale vestiging geopend. Compleet met zonnepanelen en twee windturbines brengt McDonald’s de CO2-uitstoot van de vestiging terug naar netto nul. 

Klimaatambities McDonald’s

Wereldwijd is het doel van McDonald’s om broeikasgasuitstoot van de restaurants en de productieketen terug te brengen naar netto nul per 2050. Om dat te realiseren, kondigde de fastfoodketen enkele jaren geleden aan dat het bedrijf ernaar streeft om de CO2-uitstoot respectievelijk met 36% en 31% terug te brengen tussen 2015 en 2030. Daarvoor ondernam het bedrijf sinds 2015 al verschillende stappen. Productieketens werden groener, het bedrijf recyclede meer en nam als een van de eerste bedrijven afstand van plastic rietjes. Deze maand nam het Amerikaanse bedrijf nog een belangrijke stap: ze opende de allereerste klimaatneutrale McDonald’s.

De blauwdruk

Het nieuwe restaurant, geopend in Shropshire, Engeland, dient als de blauwdruk voor alle andere McDonald’s nieuwbouwprojecten vanaf 2022. Het restaurant wordt aangedreven door zonnepanelen die naar verwachting 60.000 kilowattuur per jaar zullen produceren. Daarnaast zijn er twee windturbines die bijdragen aan de levering van groene energie (en helpen met het compenseren van CO2-uitstoot). Verder maakt de locatie gebruik van gevelbekleding en isolatie op basis van gerecyclede materialen. Waaronder materiaal zoals schapenwol of gerecyclede wasmachines. Materialen die anders op de stort zouden zijn beland.

Alles gerecycled in klimaatneutrale McDonald’s

De Drive-Thru-baan is gemaakt van gerecyclede autobanden. De stoepranden zijn gemaakt van gerecyclede plastic flessen en er is ook een een biodiversiteitstuin en natuurpad. Klanten met een (hybride) elektrische auto hebben toegang tot een reeks oplaadpunten. Ook al het meubilair in het filiaal is gemaakt van 100% recyclebare materialen. Helemaal in lijn met de belofte die McDonald’s eerder maakte: dat al het meubilair in nieuwe en gerenoveerde restaurants tegen 2023 100% recyclebaar is en gemaakt is van gerecyclede of gecertificeerde materialen.

Wil je meer lezen over duurzame ontwikkelingen in bedrijven? Lees dan hier verder.