Een zonne-huis op wielen. Zo noemen de 20 studenten van de TU Eindhoven de elektrische camper die zij ontwikkelden. Vorige week werd de ‘Stella Vitta’ na maanden van ontwikkeling dan eindelijk gepresenteerd door het Solar Team.
Zonder laadpaal
Het is een zelfvoorzienend huis op wielen. Want de Stella Vitta hoeft niet zoals de meeste elektrische voertuigen te worden opgeladen. Dankzij een groot aantal zonnepanelen kan de camper tot wel 730 kilometer rijden zónder laadpalen. In totaal heeft de Stella Vita een zonnepanelenoppervlakte van wel 17,5m². Op het dak ligt een gekromd zonnepaneel van zo’n 9 vierkante meter. Maar als het voertuig geparkeerd staat, schuiven er aan beide kanten nog twee kleinere zonnepanelen uit. In zijn totaal heeft de camper dus 1086 zonnecellen. Op een zonnige dag, kan deze camper dus totaal zelfvoorzienend rijden.
Slim energieverbruik meten
Zo is de energie-opbrengst van deze camper dus uitzonderlijk hoog. Handig, want het accupakket levert niet alleen stroom voor kilometers, maar ook elektriciteit voor een warme douche, een kopje koffie of de televisie. Zelfs de kookplaten zijn aangesloten op het accupakket. Om het verbruik inzichtelijk te maken plaatsten de studenten een speciale meter. “Een meter die aangeeft: als ik nu ga bbq’en kost me dat 20 kilometer actieradius”, licht een van de studenten toe aan de Volkskrant. Zo gaan gebruikers ook nog eens bewuster om met het energiegebruik.
Voor het eerst de weg op
Om de camper te testen wilden de studenten er de komende weken mee naar Zuid-Spanje rijden. Maar daar was eerst een vergunning voor nodig. Die werd op het nippertje vergeven. De camper is nu dus helemaal compleet, mét RDW-goedkeuring en een kenteken. Het zonne-huis-op-wielen mocht officieel de weg op! Op 19 september 2021 is het team vertrokken. In de Stella Vita kunnen twee inzittenden mee en de auto kan maximaal 120km/u rijden. In geval van nood kan de camper worden aangesloten op een laadpaal. Maar volgens de studenten is dat pas nodig wanneer de camper meer dan twee weken geen zon heeft gehad.
Wil je meer lezen over duurzame voertuigen? Lees dan hier verder.
Beeld: Solar Team Eindhoven