Het Nederlandse bedrijf Base Packaging heeft duurzame vuilniszakken ontwikkeld die voor 85 procent uit suikerrietafval bestaan. De vuilniszak wordt gemaakt van een gerecycled restproduct van de suikerproductie én ze zijn biologisch afbreekbaar. Klinkt goed, toch?
Geen CO2-uitstoot, maar CO2-opname
De gemiddelde Nederlander gebruikt minstens 50 vuilniszakken per jaar. Dat is zo’n 3 miljoen kilo aan plastic. Als we met z’n allen zouden overstappen op een biologisch afbreekbaar alternatief, zou dit de CO2-uitstoot met 8 miljoen kilo kunnen verlagen. Naast het verlagen van de CO2-uitstoot, zorgen de Bio-Base(d) vuilniszakken zelfs voor een opname van CO2. Per zak is dit een opname van zo’n 1,3 keer het gewicht.
Dit komt omdat de vuilniszakken bestaan uit het afval van de suikerrietplant, waar we normaal niks mee zouden doen. Tijdens zijn levensduur neemt de suikerrietplant meer CO2 op dan Base Packaging tijdens het gehele productieproces én vervoer van de Bio-Base(d) afvalzakken aan uitstoot produceert.
Een groen en duurzaam alternatief
Bio-afvalzakken kennen we al een tijdje, en kun je zelfs bij de supermarkt kopen. Die biologisch afbreekbare zakken zijn echter vaak gemaakt van aardappel- of maiszetmeel, wat we daarvoor speciaal moeten produceren. Het verschil met de Bio-Base(d) afvalzakken is dat deze dus worden gemaakt van suikerrietafval.
De plant ondergaat twee wassingen om het rietsuiker te verkrijgen. Uit de derde en laatste wassing wordt de groene PE gewonnen. Hier wordt de zak van gemaakt. Dit maakt de Bio-Base(d) afvalzak tot één van de groenste afvalzakken op de markt.
Vuilniszak van gerecycled suikerrietafval op kantoor
Op dit moment zijn de zakken alleen verkrijgbaar voor bedrijven. Dit is een grote stap in de goede richting, als je je bedenkt hoeveel afval het bedrijfsleven produceert. Bovendien is Base Packaging ook van plan de Bio-Base(d) zakken in de toekomst op de consumentenmarkt te brengen.
“Het is ons doel om de hele markt te voorzien van de Bio-Base(d) afvalzakken, daarmee maken we een grote winst op het gebied van duurzaamheid”, zegt Mischa van Hees, van Base Packaging.
Wil je meer lezen over gerecyclede producten? Lees dan hier verder.