Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Sinds maart 2021 is het energielabel verplicht voor bepaalde productgroepen zoals witgoed, televisieschermen en vaatwassers. Dit label vertelt de consument hoe klimaatvriendelijk en schoon het product is zodat consumenten een betere keuze kunnen maken. Nu lanceert de Lidl een soortgelijk label, maar dan voor voedingswaren en andere boodschappen: een eco-label. Gaat de consument zo duurzamer boodschappen doen?

Een eco-label in de supermarkt

Sinds 2 augustus hangt er naast het prijskaartje nog een ander label aan de boodschappen in de Lidl supermarkten. In totaal voorzien zeven Lidl-filialen hun producten met een eco-label. Deze tonen aan hoe milieuvriendelijk de producten zijn met een groene A, een gele C of een rode E en alles daar tussenin. Zo kan de consument precies zien wat de impact is op het klimaat tijdens het doen van de boodschappen, net zoals bij de aanschaf van witgoed of technologie. Renee Bijvoets, duurzaamheid-specialist bij Lidl, licht toe: “Het is voor de klant niet altijd even makkelijk om voor duurzame producten te kiezen, omdat ze niet precies weten wat voor impact het heeft.”

Het nieuwe eco-label van de Lidl. Bron: Lidl

Op de proef


De proef is ook actief in België en Duitsland, vooral in grote steden zoals Berlijn. Hier in Nederland loopt de proef tot eind oktober. Zo’n soort eco-score is een initiatief uit Frankrijk. De score wordt berekend door te kijken naar onder andere de gebruikte grondstoffen, maar ook de herkomst van het product, het gebruik van duurzaamheidskeurmerken en het type verpakking. Uiteindelijk vormt de Product Environmental Footprint –  een methode ontwikkeld door de Europese EU – de basis van de score. De score per product ligt dan tussen de 0 en de 100. Daarna wordt de letter van de score bepaald, waarbij de laagste score een rode letter ‘E’ krijgt en de hoogste een groene ‘A’.

Duurzaamheid bij de Lidl

Dit is niet de eerste keer dat de Lidl zich inzet voor meer duurzaamheid tijdens het boodschappen doen. Zo schrijven wij laatst nog een artikel over de eerste klimaatneutrale supermarkt van Nederland. Daarnaast is Lidl een van de vaste partners van Too Good To Go om voedselverspilling tegen te gaan én wordt het vegetarische en vegan assortiment van de Lidl continue uitgebreid. 

De Eco-Score is op dit moment terug te vinden in 7 winkels in de regio’s Arnhem, Ede en Nijmegen, namelijk:

• Arnhem: Amsterdamseweg (Arnhem), Lelyweg (Arnhem) en Velp
• Regio Ede: Wageningen en Bennekom
• Regio Nijmegen: Oosterhout en Weezenhof (Nijmegen)

Wil je meer lezen over duurzaamheid in de supermarkt? Lees dan hier verder.