Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

December kenmerkt zich niet alleen als de maand van feest, lichtjes en cadeau’s. Maar ook het regelen van praktische zaken voor het nieuwe jaar hoort bij de decembermaand. Een terugkerend vraagstuk is het vergelijken van zorgverzekeraars tijdens de overstaptijd. Het liefst wil je natuurlijk een duurzame zorgverzekering die niet al te veel geld kost. Maar hoe? Dat belichten we in dit artikel.

Wisselen van zorgverzekeraar

Vanaf 13 november 2022 en tot 1 januari 2023 kan je overstappen van zorgverzekeraar en een nieuwe zorgverzekering uitzoeken voor het jaar 2023. Elk jaar kiest 6 tot 7 procent van de Nederlanders ervoor om te wisselen van zorgverzekering. Op dit moment kun je kiezen uit zo’n 20 verschillende zorgverzekeraars. Tegelijkertijd kunnen kunnen zorgverzekeraars ervoor kiezen om hun polis aan te passen. Dit doen zij ieder jaar in november. Dat betekent dat zij kunnen beslissen sommige zorgkosten wel of niet meer te verzekeren. Ook je eigen zorgbehoefte kunnen veranderen, waardoor een zorgpolis niet meer goed bij jouw wensen aansluit. Dit alles vraagt om een weloverwogen keuze wat betreft het wisselen van zorgverzekeraar.

Een duurzame zorgverzekering

Ook duurzaamheid kan een grote rol spelen in jouw behoefte om te wisselen van zorgverzekeraar. Jouw verzekeraar belegt immers een deel van de premie die jij maandelijks betaalt. Dit komt niet altijd op duurzame plekken terecht. Zo kunnen sommige verzekeraars investeren in fossiele brandstoffen. Of kiezen zij voor bedrijven waarbij mensen- en dierenrechten niet al te hoog in het vaandel staan. Voor je gaat wisselen van zorgverzekeraar is het dus van belang om jezelf de vraag te stellen: hoe duurzaam gaan de zorgverzekeraars te werk? 

Vergelijken op basis van duurzaamheidscores

Gelukkig sta je er niet helemaal alleen voor deze vraag te beantwoorden. De manier waarop verzekeraars hun geld beleggen wordt namelijk elke twee jaar onderzocht door de Vereniging voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). Zij krijgen daarvoor ieder een score op basis van vier pijlers. Op de website Independer vind je de duurzaamheidsscores terug om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken.

Om te bepalen hoe duurzaam verzekeraars beleggen, werd er gekeken naar de volgende vier pijlers:

  1. De verantwoordelijkheid bij bestuur en senior management voor verantwoord beleggen;
  2. Het verantwoord beleggingsbeleid;
  3. Het implementeren van het beleid;
  4. Transparant zijn over beleid en implementatie.

Wat is de meest duurzame zorgverzekering van 2023?

Verzekeraar NN Group presteerde het beste dit jaar met een score van 4 van de 5. NN Group kun je kennen van onder andere Ohra en Nationale-Nederlanden. Op nummer twee staat a.s.r. met een score van 3.9. Ook zorgverzekering Ditzo valt daaronder. Op nummer drie vinden we Achmea. De zorgverzekering waar Zilveren Kruis, ZieZo, De Friesland, FBTO en Interpolis ondervallen. Achmea scoorde dit jaar een 3,5 dus daar is zeker nog wel ruimte voor verbetering.

Wil jij weten wat je huidige zorgverzekeraar scoorde? Hier vind je de hele lijst van Independer.

Wil je meer duurzame tips lezen? Lees dan Onze top vier duurzame banken