Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Heb jij al eens gehoord van een duurzame vakantie? Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Niet alleen vanwege het klimaat, maar ook vanwege de stijgende energie prijzen. We krijgen er steeds meer mee te maken, dus veel mensen willen zich meer gaan inzetten voor duurzaamheid. 

Daarom is het nu ook mogelijk om op een duurzame vakantie te gaan.Of in ieder geval duurzamer. Van milieu verantwoord reizen naar duurzame bestemmingen en accommodaties. Het kan allemaal! Lees snel verder om meer te leren!

Onderweg

Duurzaam op vakantie gaan begint natuurlijk al bij de reis. En eerlijk is eerlijk, de reis zal nooit echt milieuvriendelijk worden. 

Alle voertuigen die tot onze beschikking staan zorgen op een bepaalde manier voor CO² uitstoot. Maar we kunnen het natuurlijk wel beter maken dan het nu is! 

Zo kun je letten op welk voertuig je gebruikt om op bestemming te komen. Het vliegtuig kun je het beste vermijden, aangezien daar de CO2 uitstoot erg hoog is. Wil je wel met het vliegtuig? Hou dan in je achterhoofd dat vliegen met het opstijgen en landen de meeste CO2 uitstoot, en er dus relatief weinig verschil tussen korte en lange vluchten zit. Landen zoals Portugal of Italië kan je daarom beter vermijden met het vliegtuig. 

Wil je met de auto weg? Zorg dan dat je de auto goed onderhouden en niet te oud is, dan stoten ze minder CO² uit. Een hybride of elektrische auto is nog beter! Zorg dat je zuinig rijdt door rustig op te trekken en een gelijkmatige snelheid aan te houden, dat scheelt ook een hoop! 

En met zoveel mogelijk mensen in hetzelfde voertuig scheelt CO² uitstoot per persoon. Maar wat ook heel goed kan is op vakantie gaan met het openbaar vervoer! Dat is de duurzaamste manier van reizen. En tegenwoordig zijn heel veel bestemmingen makkelijk te bereiken via bijvoorbeeld de trein of bus!

Op duurzame vakantie: Milieu vriendelijk verblijven

Daarna komt het vakantieverblijf. Er zijn steeds meer huisjes, appartementen en andere accommodaties waar je een duurzame vakantie kan houden! Je kan dan bijvoorbeeld letten op het gebruik van zonnepanelen, of het verblijf goed geïsoleerd is, hoe de warmwatervoorziening geregeld is, of ze afval scheiden en uiteraard of er OV in de buurt is! 

Je kan ook letten op de oorsprong van het verblijf. Is het als vakantieverblijf gebouwd of is het een gebouw dat aangepast en heringericht is om er een accommodatie van te maken? 

Uiteraard kan je ook letten op de locatie! Moet je elke dag met het OV of met de auto boodschappen doen of kan dat lopend of fietsend in de buurt? Zo zijn er honderden plekken waar je terecht kunt, en ze zijn allemaal anders! 

Het kan een luxe villa zijn, maar ook een wat primitievere houten boshut. En zit je liever daar net tussen dan zijn er ook comfortabele appartementen of glampings die je kunt huren! Voor ieder wat wils en ook nog een goed voor het milieu!

Een duurzame vakantie: Europa!

En als laatste natuurlijk je bestemming! Hier kan je helemaal wild gaan. Als je reis en verblijf zo duurzaam mogelijk zijn, dan heb je het meeste al gedaan! Dan hoef je nu alleen nog maar te kiezen waar je heen wilt gaan op jouw duurzame vakantie. 

Ga je met de auto of het OV, dan is je bereik wel wat minder, dan is er al een grof limiet gezet op waar je heen kan op duurzame vakantie: Europa!

Maar ook in Europa is er van alles te beleven: ontdek de geschiedenis in Italië, de cultuur in Frankrijk en het sportieve leven van de Oostenrijkse en Duitse bergen! 

En ben je dol op natuur, dan kan je overal terecht! Wil je nog wat meer op het milieu letten op je toch al duurzame vakantie? 

Dan zijn duurzame activiteiten op vakantie ook nog iets waar je op kunt letten bij het kiezen van een bestemming. 

Je kunt letten op de CO² uitstoot, of het binnen of buiten gedaan wordt en of de activiteit de omgeving beschadigd.

Nu is dit natuurlijk best een hoop om uit te zoeken als je op een duurzame vakantie wilt gaan. Gelukkig zijn er al mensen die dit voor jou uitgezocht hebben. Voor een heel scala aan duurzame reistips en vakantiebestemmingen door heel Europa moet je bij Sustainaway zijn! 

Ga snel naar de Sustainaway website om jouw duurzame vakantie te plannen!