Jouw duurzame nieuws op EcoToday

Onderdeel van Ecoteers

Een duurzaam cadeau geven? Volg deze 5 tips

Cadeautjes geven is een kunst. De verjaardagen, baby showers, afstudeerfeesten en bruiloften vliegen ons om de oren en het is bijna onmogelijk om elke keer met een gepast cadeau aan te komen zetten. Zo belanden veel cadeautjes uiteindelijk ongebruikt in de prullenbak: niet erg duurzaam. Hier zijn vijf tips om betere en vooral groenere cadeautjes te geven, voor elke gelegenheid. 

1. Geef een ervaring cadeau

Ooit gehoord van het gezegde ‘tijd is het meest kostbare cadeau dat je kan geven’? Misschien is dat idee zo gek nog niet. Mensen zijn vandaag de dag zo druk dat een rustmomentje of wat gezamenlijke quality-time meer dan welkom zijn. Wat dacht je van een concertkaartje voor die ene artiest waar je vriend zo fan van is? Of geef een spa-dagje cadeau, en haak daarbij vooral zelf aan. Zin om uit je comfort zone te treden? Boek dan een cursus of workshop in iets wat je nog nooit hebt gedaan. Van tuinieren tot koken, acro-yoga tot pottenbakkerij… E-cursussen zijn tegenwoordig ook erg populair. Er valt voor iedereen wel wat nieuws te ontdekken!

2. Huisgemaakt is altijd het beste

Een zelfgemaakt cadeau doet altijd automatisch een stuk persoonlijker aan. Bovendien ben je minder snel geneigd iets waar iemand tijd en liefde in heeft gestoken weg te gooien, wat een zelfgemaakt cadeau direct duurzamer maakt. Het is ook een mooie kans om je eigen creatieve talenten te gebruiken. Kan je goed breien? Maak dan een mooi paar wollen sokken, of een vrolijke sjaal. Maak je de beste chocoladetaart ter wereld? Duik de keuken in! Ben je van nature niet zo creatief? Er zijn een aantal dingen die iedereen kan geven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een cadeaubonnen-boekje, met cadeaus die op elk moment inwisselbaar zijn, zoals ‘een ontbijtje op bed’ of ‘een koffiedate’. Je kan ook een fotocollage maken, of een doosje met herinneringen aan al jullie favoriete momenten. Gegarandeerd succes!

3. Give the gift of giving! 

Niets voelt zo goed als goed doen voor anderen. In plaats van dat je de jarige een cadeau geeft, kan je de jarige ook zelf een cadeau laten geven. Dit kan je doen door de jarige geld te geven om aan een goed doel te schenken, maar misschien nog wel leuker is het om zelf een goed doel uit te kiezen en op naam van de jarige een donatie te maken. Vaak hebben goede doelen ook leuke manieren om dit cadeau dan aan de ontvanger te geven. Stichting Aap maakt je bijvoorbeeld tot adoptieouder en stuurt je een leuk adoptiepakket. En wanneer het een babyshower betreft kan je terecht bij stichting MommaLuv, die op jouw naam een kraampakket geeft aan een andere zwangere vrouw in een ontwikkelingsland. De opties zijn eindeloos, dus zoek vooral een goed doel uit waar de ontvanger van het cadeau zich persoonlijk goed achter kan scharen.

4. Verpak je cadeautje plasticvrij

Wist je dat het meeste cadeaupapier chemisch geverfd is, geplastificeerd wordt en bovendien gemixt wordt met niet-papieren materialen zoals folie en glitter, waardoor het niet recyclebaar is? En daar komen dan vaak nog strikken, plakband, tape, glitters en cadeaulabels bovenop! Een grote hoeveelheid plastic dus. Gebruik voor je volgende cadeautje eens een oude krant, en touw in plaats van tape. Of kijk of je nog een lap stof, theedoek of sjaal ergens hebt liggen. Je kan ook gewoon onbewerkt bruin papier gebruiken, en dat versieren met natuurlijke materialen zoals bloemen, verse kruiden en dennenappels. Je kan ook naar een tweedehandswinkel en je creativiteit de vrije loop laten: wat dacht je van een kussensloop? Of een mooie oude kaart? Een pagina uit een bijzonder boek? De ontvanger zal vast niet wachten om het cadeautje uit te pakken.

5. Koop een herbruikbaar, recyclebaar, duurzaam geproduceerd cadeau 

Deze tip komt bewust als laatste, aangezien iets (nieuws) kopen nooit de duurzaamste optie is. Maar mochten de bovenstaande cadeautips je nergens naartoe brengen, en je moet toch iets nieuws kopen, koop dan op z’n minst iets wat gemaakt is uit recyclebaar materiaal en/of bedoeld is om lang mee te gaan. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een herbruikbare waterfles, zoals die van dopper. Andere voorbeelden zijn metalen rietjes, een Guppyfriend waszak, of herbruikbare en wasbare watjes. Een mooi ethisch en uit duurzame materialen geproduceerd kledingstuk kan ook een succes zijn. Probeer bij wat je ook koopt alleen ook zeker te maken dat het iets is wat de ontvanger ook echt zal gebruiken: niets is zo zonde als een cadeau wat ongebruikt in de la blijft liggen.