Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Eén op de drie Nederlanders zegt sinds de coronacrisis duurzamer te willen gaan leven. Dat blijkt uit een onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door Motivaction. Uit de laatste cijfers blijkt dat nu twee derde van de Nederlanders gelooft dat zij zelf iets kunnen bijdragen aan een duurzamere samenleving. Dat is meer dan in 2019. 

Goede voornemens voor een duurzamer leven

Een nieuwjaar betekent nadenken over (duurzame) goede voornemens. Ook Milieu Centraal hield tussen 8 en 14 december 2020 hun jaarlijkse enquete over dit onderwerp. En wat blijkt: een op de drie Nederlanders wil duurzamer leven in 2021. Met voorbeelden zoals meer letten op het kopen van voeding met duurzame keurmerken, bewuster omgaan met spullen, het huis beter isoleren of door te investeren in zonnepanelen, willen Nederlands in 2021 meer gaan bijdragen aan een duurzamere samenleving.

Huizen aan het water met geïntegreerde zonnepanelen en hangende tuinen in Den Haag.

Het eten van geen of minder vlees wordt nog wel betwist: zo zegt 16% van de Nederlanders al zoveel mogelijk vegetarisch te eten, 29% is van plan dit in 2021 (meer) te gaan doen. En een goede 34% wil zijn dagelijkse stukje vlees absoluut niet missen. Ook over vliegen zijn de meningen nog steeds verdeeld, zo meldt 30% dat zij het niet zien zitten om bewust minder te vliegen in 2021.

Impact van de coronacrisis

Naast de bereidheid om duurzamer te leven onderzocht Milieu Centraal ook het verband tussen de coronacrisis en of mensen zich nu meer of minder zorgen maken over het milieu. Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer een kwart van de Nederlanders zich sinds corona meer zorgen is gaan maken om het klimaat. Dit zijn vooral jongeren tussen de 18 en 34 jaar.

Amsterdam in augustus 2016.

Tegelijkertijd zien we dat 17% zich juist minder zorgen is gaan maken in het afgelopen jaar. “De coronacrisis vraagt veel aandacht van mensen”, zegt Ika van de Plas, directeur van Milieu Centraal. “Toch blijft ook de opwarming van het klimaat een zorg voor veel Nederlanders. Maar het besef van urgentie groeit niet. Dat is wel nodig, want ook de klimaatverandering is een ernstige crisis en de tijd dringt om er iets aan te doen.”

Grote behoefte aan praktische tips en informatie 

Bij de mensen die komend jaar duurzamer willen leven heeft Milieu Centraal vastgesteld dat er vooral behoefte is aan goedkopere duurzame producten (60%) en meer aanbod van duurzame producten (46%). Ook is er behoefte aan praktische tips en eenduidige informatie om duurzame voornemens te realiseren (42%). “Mensen weten best wel dat er iets moet gebeuren, en willen vooral tips over hoe ze het kunnen doen”, aldus Van de Pas.

Ben jij benieuwd hoe je duurzamer kan leven in 2021? Met deze 5 tips  ga je simpel, effectief en duurzaam het nieuwe jaar van start.