Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Eco-minded straatartiest Edina Tokodi gebruikt in plaats van de klassieke spuitbus een duurzamere variant. Ze laat namelijk duurzame groene graffiti achter, gemaakt van mos of planten. Haar doel is om de natuur door haar levende kunstwerken dichter bij de stadsbewoners te brengen. In tegenstelling tot de meeste andere soorten kunstvormen, zijn haar mosinstallaties juist bedoeld om te worden aangeraakt.  

Gebrek aan relatie met natuur

“Stadsbewoners hebben vaak geen relatie met dieren of groen”, zegt Tokodi. “Als openbare kunstenaar voel ik me verplicht om de aandacht te vestigen op de tekortkomingen in ons dagelijks leven.” En dat is in dit geval dus ons gebrek aan een relatie met de natuur, zeker als stadsbewoners. Het is dan ook Tokodi’s doel om hier meer aandacht voor te creëren en de voorbijgangers bewust te maken van dit feit.

Huppelende groene hertjes in duurzame graffiti

De straatartiest is al jaren bezig om de straten van New York City groener te maken door afbeeldingen achter te laten die gemaakt zijn van mos of gras. Zo huppelen er ineens groene herten of konijnen rond op kale muren en lopen er groene ijsberen richting de metro.

https://www.facebook.com/Mosstika/photos/a.117384844954753/117388981621006

Tokodi woonde vroeger in een klein stadje in Hongarije en haar herinneringen aan de dieren, natuur en haar tuin zijn een grote inspiratiebron. ‘’Ik denk dat als iedereen een eigen tuin had om te bewerken, we een veel evenwichtigere relatie met onze leefgebieden zouden hebben.’’

Wanneer de kunst op straat is gezet, begint deze een eigen leven te leiden

Tokodi vertelt in een interview dat ze vaak terug gaat naar haar kunstwerken om te kijken hoe het met ze gaat. Af en toe hebben ze wat reparatie nodig, en dat is vaak ook het enige. De mosinstallaties krijgen namelijk genoeg water door de luchtvochtigheid, condensatie en regen.

‘’Ik laat ze ook graag alleen wonen. Vanaf het moment dat ik ze op straat zet, beginnen ze een eigen leven te leiden. Voor mij is de reactie van de stadsbewoners ook erg belangrijk. Ik ben benieuwd hoe mensen ze ontvangen, of ze ze gewoon met rust laten, ervoor gaan zorgen of ze vernielen.’’ Dit maakt Tokodi’s werk vergelijkbaar met graffiti, hoewel er achter dit kunstproject een diepere sociale betekenis zit. Dit is niet geheel onopgemerkt gebleven, want inmiddels heeft de straatartiest ook kunst gemaakt in opdracht van het Wereld Natuurfonds en de Botanical Gardens in New York City.

Wil je meer lezen over duurzame alternatieven? Lees dan hier verder.