Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Een goede isolatie van je woning betekent meer wooncomfort, een lagere energierekening en vooral minder druk op het milieu. Als je gaat isoleren, dan is het niet meer dan logisch dat je dit op een zo ecologisch mogelijke wijze doet. Toch kiest men vaak voor het gebruik van schadelijke materialen. En dat voor een duurzame maatregel. Wil je ecologisch je woning isoleren? Dan kun je kiezen voor zeewier als ecologisch isolatiemateriaal. 


Natuurlijk isoleren

Wanneer je je woning gaat isoleren, worden er verschillende materialen gebruikt. Denk aan purschuim, hardschuimplaten, glaswol, steenwol en aluminium noppenfolie. Niet al deze materialen zijn even goed voor het klimaat. In sommige gevallen zien we bijvoorbeeld een hoge CO2-footprint en een hoog watergebruik binnen de productie, of dat de producten niet afbreekbaar of recyclebaar zijn. Dat is natuurlijk zonde. Je huis isoleer je niet alleen voor het wooncomfort, maar vaak ook voor de bijdrage aan het klimaat. Om die reden zijn natuurlijke isolatiematerialen, zoals zeewier, een goede optie om te overwegen wanneer je gaat isoleren.


Zeewier als materiaal 


Het idee om zeewier als isolatiemateriaal te gebruiken, is niet nieuw. Vooral in het noorden van Nederland wordt zeewier regelmatig teruggevonden in de muren, vloeren of daken van monumentale panden. De oude Zeevaartschool in Groningen is hier een goed voorbeeld van. Zeewier wordt in Nederland al ruim 150 jaar gebruikt als isolatiemateriaal. En dat met goede reden.

Zeewier heeft een bijzonder duurzaam productieproces, het is een hernieuwbare grondstof en terwijl het zeewier groeit, neemt het CO2 op, waardoor het een negatieve CO2-voetafdruk heeft. Dat wil zeggen dat er meer CO2 opgenomen wordt dan uitgestoten. Daarnaast is de isolatiewaarde vergelijkbaar met die van minerale wol, het is van nature schimmelwerend en niet geliefd door muizen of insecten. Een win-winsituatie dus.


Ecologische alternatieven 


Ben jij van plan om je woning te isoleren vanuit een klimaat-standpunt? Dan is het het waard om te kijken naar ecologische alternatieven, zoals zeewier. Voor ecologische isolatiematerialen is eigenlijk nog te weinig aandacht. Naast zeewier zijn er nog vele andere ecologische alternatieven om mee te isoleren.

Zo kun je er ook voor kiezen om te isoleren met houtwol, dit materiaal is milieuvriendelijk en heeft een hoge warmteopslagcapaciteit. Ook kun je isoleren met hennep. Hennepvezels hebben een houtachtige structuur. Het materiaal is zeer sterk, en daarmee een goed alternatief om te verwerken tot isolatiedeken. Met uitzondering van vochtige ruimtes is hennep geschikt voor isolatie van daken, wanden, gevels en vloeren. Dit materiaal is ook nog eens 100% recyclebaar. Schapenwol zien we wel steeds vaker. Dit isolatiemateriaal is weliswaar niet goedkoop, voor een prijs tussen de 20 en 25 euro per vierkante meter. Maar schapenwol is volledig recycleerbaar, damp-open, vochtregulerend en isoleert thermisch prima. Bovendien heeft schapenwol luchtzuiverende eigenschappen.

Wil je meer lezen over duurzaamheid en zeewier? Lees dan hier verder.