Klimaatverandering heeft een verontrustend effect op de prijzen van voedsel in de komende jaren, zo blijkt uit een recent onderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB). Volgens het onderzoek leidt klimaatverandering tot vaker voorkomende droogtes, extreme weersomstandigheden en mislukte oogsten. Ondanks dat de hoge voedselprijzen die we nu ervaren voornamelijk te danken zijn aan de energiecrisis, kunnen we er volgens het ECB niet op rekenen dat de prijzen in aankomende jaren nog zullen dalen.

Voedselinflatie

Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat voedsel op dit moment bijna 13 procent duurder is dan een jaar geleden. De huidige hoge voedselprijzen worden gedeeltelijk veroorzaakt door de stijgende energieprijzen. Dit heeft niet alleen invloed op de kosten van voedselproductie, maar ook voor andere schakels in de keten, zoals in het transport of in supermarkten. Hierdoor zijn de prijzen voor voedsel in het afgelopen jaar flink gestegen. In een recent onderzoek, komt de Europese Centrale Bank (ECB) met een weinig geruststellende boodschap: door klimaatverandering zal de voedselinflatie alleen maar heviger worden in aankomende jaren. 

Hitte en droogte drijven prijzen omhoog

Uit recente schattingen van economen van de Europese Centrale Bank (ECB) blijkt dat de hitte en droogte in juni, juli en augustus 2022 de voedselprijzen in de eurozone met bijna 0,7 procentpunt hebben doen stijgen. Dit resulteerde in een algemene inflatie van 8,4 procent in 2022, waarbij de hete zomer 0,33 procentpunt heeft bijgedragen aan het hogere inflatiecijfer, zegt ECB.

Hoewel deze effecten op het gebied van totale (voedsel)inflatie beperkt lijken, ligt de inflatie doorgaans veel lager, meestal onder de 2 procent in de afgelopen jaren. Bij zo’n lager inflatiecijfer heeft het relatieve effect van klimaatverandering een veel grotere impact. Bovendien zullen volgens de onderzoekers van de ECB de effecten van klimaatverandering op de inflatie toenemen naarmate de aarde verder opwarmt. De voedselprijzen kunnen vanaf 2035 jaarlijks met 0,9 tot 3,2 procentpunt stijgen, blijkt uit het onderzoek.

Mislukte oogsten

Hitte en droogte hebben aanzienlijke gevolgen voor de landbouw, zoals vorig jaar te zien was in Spanje en Italië. Extreme weersomstandigheden veroorzaakten mislukte oogsten, zoals de rijstoogst in Italië en de olijfproductie in Spanje. Dit leidde tot hogere prijzen en beperkte beschikbaarheid van essentiële gewassen, waardoor de voedselinflatie versterkt werd. Deze problemen zullen naar verwachting vaker voorkomen door klimaatverandering. Het is essentieel om gerichte maatregelen te nemen om de impact op de landbouw te verminderen, zoals verbeterd waterbeheer en klimaatadaptatie, en om wereldwijd te werken aan het verminderen van klimaatverandering om de toekomst van onze voedselvoorziening veilig te stellen.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Investeerders kiezen vaker voor duurzaam