Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Earth Overshoot Day is een belangrijk moment in het jaar. Op deze dag worden we ons bewust van de mate waarin we als mensheid de natuurlijke hulpbronnen van de aarde gebruiken. Earth Overshoot Day markeert namelijk de dag waarop we meer natuurlijke hulpbronnen hebben verbruikt dan de aarde in datzelfde jaar kan produceren en vernieuwen. Gisteren, 12 april, markeerde de dag dat Nederland net zo veel energie en grondstoffen heeft verbruikt als we het hele jaar zouden mogen gebruiken om de aarde leefbaar te houden. Lees hier meer over Earth Overshoot Day.

Earth Overshoot Day in Nederland

Volgens berekeningen van het Global Footprint Network zouden er maar liefst 3,6 aardes nodig zijn als iedereen op de wereld zou leven zoals Nederlanders. Om deze berekening te maken, wordt gekeken naar het gebruik van voedsel, energie en grondstoffen door een persoon. Dit in verhouding tot de jaarlijkse productie van de aarde en het vermogen van bossen en oceanen om uitstoot te absorberen. Dit wordt ook wel de bio-capaciteit van de aarde genoemd. Helaas overschrijdt Nederland de beschikbare bio-capaciteit meer dan zeven keer. Dit betekent dat we een ecologische voetafdruk hebben die veel groter is dan dat van veel andere landen. Deze gegevens zijn afkomstig van de VN, het Global Footprint Network en de York University in Canada.

Dit veelvoudige gebruik van grondstoffen, leidt tot diverse problemen. Denk aan klimaatverandering, de stikstofcrisis en afname van biodiversiteit. In vergelijking met het wereldwijde gemiddelde verbruikt Nederland significant meer grondstoffen en energie. In landen zoals bijvoorbeeld Jamaica, Indonesië en Ecuador valt de overshoot-dag pas in december, daar worden dus aanzienlijk minder grondstoffen verbruikt. In landen als de VS, Canada, Australië en België vindt deze dag al in maart plaats. Globaal valt Earth Overshoot Day dit jaar op 27 juli.

Werk aan de winkel

Er is dus nog veel werk aan de winkel. Dit onderzoek toont aan dat Nederland een van de hoogste ecologische voetafdrukken heeft ter wereld. Om de ecologische voetafdruk van Nederland te verkleinen, moeten we meer doen dan alleen ons energieverbruik verminderen. We moeten ook kijken naar ons voedselsysteem, onze transportsector en onze manier van produceren en consumeren.

Nederland heeft dus een belangrijke rol te spelen in het verminderen van de globale ecologische voetafdruk. Als een van de dichtstbevolkte landen ter wereld en een land dat bekend staat om zijn innovatieve ideeën en technologieën, hebben we de kans om voorop te lopen in de transitie naar een duurzame samenleving. Toch zijn er al veel stappen gezet om deze transitie te bevorderen. In Nederland worden bijvoorbeeld al verschillende initiatieven genomen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het kabinet heeft als doel gesteld om in 2030 ten minste 49% minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1990. Ook worden er initiatieven genomen om de circulaire economie te bevorderen en afval te verminderen.

Waarom Earth Overshoot Day?

Gelukkig zijn er al veel initiatieven die ons kunnen helpen om deze overgang naar een duurzamere samenleving te maken. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van duurzame energie, de ontwikkeling van elektrische voertuigen en de groei van de deeleconomie. Ook zijn er verschillende organisaties en bedrijven die werken aan duurzame oplossingen en initiatieven.

Earth Overshoot Day moet ons eraan herinneren dat we als mensheid de verantwoordelijkheid hebben om onze planeet te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Als Nederlandse burgers en bedrijven hebben we een belangrijke rol te spelen in deze transitie naar een duurzamere samenleving. We moeten blijven streven naar een wereld waarin we in harmonie leven met de natuur en waarin we de natuurlijke hulpbronnen van onze planeet op een verantwoorde manier gebruiken.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Is de maximale opwarming van 1,5 graad nog steeds mogelijk?