Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Op 29 juli was het weer Earth Overshoot Day. Op deze dag staan we erbij stil dat wij, als mensheid, collectief meer van de natuur hebben verbruikt sinds 1 januari dan de aarde eigenlijk in één jaar kan vernieuwen. Heel simpel gezegd staan we sinds 29 juli weer ‘in het rood’ bij onze planeet. In principe zijn de grondstoffen nu ‘op’. Wat zijn de conclusies van Earth Overshoot Day 2021?

Wat houdt Earth Overshoot Day in?

In minder dan acht maanden hebben we dit jaar alles verbruikt wat de aarde op jaarlijkse basis aan grondstoffen en voedingsmiddelen kan produceren en aan afval kan verwerken. Earth Overshoot Day wordt elk jaar berekend door de internationale organisatie Global Footprint Network. Idealiter, in een volledig duurzame of circulaire wereld, bestaat er helemaal geen Earth Overshoot Day meer. Of hij moet precies op 31 december vallen. 

Echter is het volgens de huidige berekeningen sinds 1980 niet meer voorgekomen dat Earth Overshoot Day op 31 december is gevallen. Sterker nog, Earth Overshoot Day lijkt steeds een beetje dichterbij te komen. Alleen de jaren 2009 en 2020 vormen een uitzondering op de regel. Toen zorgde de economische recessie in 2008 en de corona pandemie in 2020 voor een latere datum. In 2019 vond de Earth Overshoot Dag ook op 29 juli plaats en in 2018 op 1 augustus. In 2021 zijn we dus gelijk gebleven aan 2019. Dat betekent dat we op dit moment zo’n 60% meer van de aarde verbruiken dan dat deze aankan. Om aan onze consumptiebehoeften te voldoen, hebben we eigenlijk 1,6 keer de capaciteit van de aarde nodig.

earth overshoot day

De Nederlandse cijfers

De berekeningen kunnen niet alleen op internationaal niveau worden toegepast, maar ook nationaal of zelfs lokaal. Zo laten de berekeningen van Global Footprint Network zien dat Nederland 6,2 keer meer van de Nederlandse natuur heeft gebruikt dan dat er beschikbaar is binnen het Nederlandse ecosysteem. Dat betekent dat Earth Overshoot Day in Nederland eigenlijk al in maart plaatsvond. De Nederlandse voedselconsumptie overstijgt de capaciteit van de Nederlandse landbouw- en zeegebieden met meer dan 90%. Binnen drie maanden hebben wij de volledige capaciteit van onze natuur er al doorheen gejaagd.

Hoe draaien we de klok terug?

Gelukkig is er ook positief nieuws. Deze Earth Overshoot dag is namelijk een bijzondere samenwerking tot stand gekomen. Het Global Footprint Network, die elk jaar de berekeningen maakt, gaat namelijk samenwerken met Wageningen Universiteit & Research. De onderzoeksgroep  Circulaire Voedselsystemen gaat onderzoeken hoe we als mensheid voeding kunnen consumeren binnen het ecologische budget van onze planeet. Wie weet kunnen we met dank aan dit onderzoek binnenkort weer een Earth Overshoot Day hebben op 31 december!

Wil je meer lezen over de natuur in Nederland? Lees dan hier verder.