Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Earth Overshoot Day 2022, de dag waarop alle grondstoffen die de aarde in één jaar tijd duurzaam kan voortbrengen zijn opgebruikt, vond dit jaar op 28 juli plaats. Dat betekent dat we deze negatieve mijlpaal dit jaar weer een dag eerder hebben bereikt dan in 2021. Wat is Earth Overshoot Day precies en waarom is het dit jaar (weer) vervroegd?

Earth Overshoot Day 2022

Earth Overshoot Day markeert de datum waarop wij als mensheid alle biologische en natuurlijke (hulp)bronnen hebben opgebruikt die de aarde in een heel jaar regenereert. Heel simpel, betekent dit dat we vanaf 28 juli (dit jaar) tot 31 december in het rood staan bij onze planeet. We hebben eigenlijk ons hele budget aan grondstoffen voor dit jaar er al doorheen gejaagd. Earth Overshoot Day is een initiatief van onderzoeksorganisatie Global Footprint Network en het Wereld Natuur Fonds (WWF). Het heeft als doel om stil te staan bij deze negatieve mijlpaal die door onze consumptie modellen en voedselsystemen wordt veroorzaakt.

De aarde wordt uitgeput 

Zo’n dag is hard nodig. Want in 1970,  iets meer dan 50 jaar geleden, viel deze dag nog op 29 december. Dit jaar, kostte het ons amper 8 maanden om Earth Overshoot Day 2022 te bereiken. Om aan de vraag naar grondstoffen en voeding voor de overige 4 maanden te voldoen, moeten we een beroep doen op de voorraden van de aarde. Het betekent dat we de aarde langzaam aan het uitputten zijn. “De aarde heeft veel voorraad, dus we kunnen de planeet wel een tijdje, maar niet eeuwig uitputten”, aldus Mathis Wackernagel van het Global Footprint Network aan NU.nl. Het is net als met geld uitgeven, zegt hij: “We kunnen een tijdje meer uitgeven dan we verdienen, maar op een zeker moment zijn we blut.”

Nederlandse Overshoot Day op 12 April

Onderzoekers berekenden dat de aarde 1,75 keer zo groot zou moeten zijn voor ons verbruik dit jaar. Dat is nog niet alles. Want als iedereen op aarde net zoals de gemiddelde Nederlander had geleefd, zou het dit jaar al op 12 april Earth Overshoot Day zijn geweest. Amerikanen hebben een nog grotere ecologische voetafdruk. Als iedereen als een Amerikaan zou consumeren, dan zouden de natuurlijke hulpbronnen op 13 maart al zijn opgebruikt voor de rest van het jaar. In de afbeelding hiernaast zie je de cijfers van 2021. Toen viel Earth Overshoot Day op 29 juli. 

earth overshootday 2022

Wat kun je doen?

Maar hoe kunnen we de aarde minder uitputten, en zo de dag waarop Earth Overshoot Day valt verlengen? Global Footprint Network en het WWF doen twee suggesties. De eerste volgt: eet minder vlees. Als in rijke landen de helft minder vlees wordt gegeten, schuift Earth Overshoot Day maar liefst zeventien dagen op, naar half augustus. Als tweede stellen de organisaties voor om te letten op voedselverspilling. Het beperken van voedselverspilling kan ervoor zorgen er nog eens dertien dagen bij komen. Op dit moment eindigt een derde van al het voedsel ter wereld in de prullenbak. Door minder voedsel weg te gooien en minder vlees te eten kunnen we in totaal 30 dagen langer met onze planeet doen. 

Meer lezen over duurzaamheid? Lees dan Kunnen we met geo-engineering het klimaat hacken?