De berichtgeving rondom klimaatverandering zorgt ervoor dat steeds meer mensen gaan nadenken over hun eigen impact op het klimaat. Zou jij ook iets duurzamer willen leven, maar weet je niet precies waar je moet beginnen? We delen een aantal tips om duurzaamheid in het dagelijks leven toe te kunnen passen door gebruik te maken van duurzame alternatieven.
De Monitor Duurzaamheid doet elk kwartaal onderzoek naar de mate waarin Nederlandse burgers duurzaamheid in hun leven opnemen. Het onderzoek laat zien dat 80% vindt dat er duurzamer geleefd moet worden. Hier zijn vijf tips duurzaam leven die je alvast op weg helpen.
1. Vervang wegwerpartikelen met duurzame alternatieven
Wegwerpartikelen leiden nog steeds tot veel vervuiling, niet alleen als afval op straat, maar ook tijdens het productieproces. Kies bijvoorbeeld voor stoffen ‘wattenschijfjes’ die je eenvoudig in de was kunt gooien en hierna opnieuw kunt gebruiken. Ook wegwerpbekers en -bestek, evenals ‘take-away’ bekers, zijn makkelijk op deze manier te vervangen.
2. Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen
De meeste schoonmaakmiddelen bevatten verschillende chemische stoffen die zorgen voor grondwatervervuiling wanneer ze in het afvalwater terecht komen. De middelen bevatten vaak solventen, oppervlakte-actieve stoffen en waterontharders. Deze zijn vaak niet biologisch afbreekbaar en kunnen daarbij schadelijk zijn voor de gezondheid.
Vervang afwasmiddel, wasmiddel en schoonmaakmiddelen door natuurlijke varianten die biologisch afbreekbaar zijn. Let ook op de verpakking die je koopt. Poederwasmiddel zorgt voor weinig afval door de kartonnen verpakking en is tevens geconcentreerder waardoor het ook nog eens zuiniger is.
3. Vul je kledingkast ‘anders’
Er zijn tegenwoordig eindeloze mogelijkheden om je kledingkast te vullen. Als duurzaam alternatief voor fast fashion kijk je bijvoorbeeld eens naar tweedehands opties. Deze vind je niet meer alleen in oude stoffige zaken, maar ook in Facebook groepen of via apps. Zo wordt duurzaamheid in het dagelijks leven al een stuk eenvoudiger.
Wil je toch liever nieuwe kleding kopen? Zoek dan eens naar duurzame kledingmerken die kiezen voor duurzame alternatieven met verantwoorde stoffen en bedrijfsprocessen. Veel bedrijven spelen nu in op de groene trend. Controleer dus goed of het kledingstuk écht een duurzamere optie is, zodat je geen slachtoffer wordt van greenwashing. Verschillende bedrijven claimen zich te focussen op duurzaam leven, maar nemen dit toch niet ál te serieus.
4. Ga voor refurbished
‘Vroeger ging alles langer mee’ is een uitspraak die nog steeds vaak wordt gedaan. De reden hiervoor is dat de focus vroeger meer lag op repareren dan vervangen. Ben je bezig met duurzamer leven en ben je toe aan een nieuwe koelkast, telefoon of wasmachine? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van een refurbished apparaat. Deze zijn gerepareerd of vernieuwd waardoor ze vaak net zo lang mee gaan als een nieuw apparaat. Zo ben je niet alleen duurzaam bezig, maar bespaar je dankzij deze duurzaam leven tips ook nog eens geld.
5. Kies voor biologisch afbreekbare afvalzakken
De meeste Nederlanders zijn goed geworden in het scheiden van afval, waardoor er al grote stappen in de goede richting worden gezet. Zo komen er steeds meer duurzame alternatieven voor plastic.
Het biologisch afbreekbare afval wordt echter nog vaak in plastic zakken gestopt. Kies voor biologisch afbreekbare afvalzakken en hondenpoepzakjes als groen alternatief voor plastic.
6. Zet de thermostaat in je huis een paar graden lager
Elke graad dat je thermostaat in je huis lager zet, scheelt het je rond de 7% CO2-uitstoot door aardgas, en dat betekent ook een 7% lagere gasrekening. Veel mensen hebben de temperatuur in huis veel te hoog staan. Er zijn zelfs mensen die de thermostaat op 25° hebben staan, terwijl de oplossing heel makkelijk is.
Het is niet erg als het huis koud is, zolang jullie het maar warm hebben. En dat kan je ook doen door gewoon warme kleren aan te trekken. Vooral met een goede kamermantel merk je nauwelijks het verschil als je de temperatuur flink lager zet. En zeker met de hoge gasprijzen van nu, die vaak zelfs wel meer dan € 2 per kubieke meter zijn als je alle energiebelasting meerekent, merk je dat echt wel aan je energierekening. Dit is één van de beste redenen om duurzaam te leven van het moment.
7. Eet minder vlees
Misschien is het een te grote stap voor je om over te stappen op een vegetarische levenswijze. Want laten we eerlijk zijn, vlees is af en toe best wel eens lekker. Maar wat al heel veel helpt, is minder vlees eten, bijvoorbeeld half zoveel. En kies voor vleessoorten die minder CO2-uitstoot met zich meebrengen. Eet je bijvoorbeeld biefstuk? Dan is dat wel vijf keer zoveel CO2-uitstoot als wat er vrijkomt als je kiest voor kip. Dus probeer biefstuk te vervangen door kip of probeer eens een vleesvervanger. Eén van de makkelijkste tips duurzaam leven: vaak kan je het vlees in je recept vervangen door bijvoorbeeld champignons, sojabrokken of tofoe.
8. Eet minder
De meeste mensen eten veel te veel. Als we alle calorierijke dingen, en dan vooral lege calorieën zoals koolhydraten en een deel van het eiwit weglaten, en vooral niet bezuinigen op groenten, kunnen we met veel minder voedsel vooruit. Hoe minder we eten, hoe minder we de aarde belasten en ook hoe gezonder het voor ons is. Uit wetenschappelijke experimenten is gebleken dat mensen die oud worden meestal vrij weinig eten.
Als je minder eet, is het wel belangrijk dat wat je eet van goede kwaliteit is. Bezuinig dus niet op gezonde vetten, op een redelijke hoeveelheid eiwit en op de groente die je eet. Het raadt aan 0,8-1 g eiwit per kilo lichaamsgewicht te eten. Vermenigvuldig dit met drie om het aantal gram vlees te vinden dat je nodig hebt. Die norm kan je beter aanhouden. Maar voor bijvoorbeeld brood kan je heel goed een vervanger zoeken of er gewoon minder van eten.
9. Ga niet shoppen omdat je je verveelt
Als je je verveelt, kan je beter een wandeling maken of iets in elkaar knutselen. Of afspreken met een vriendin of vriend. Als je gaat shoppen, doe je vaak impuls inkopen, want winkeliers zijn er erg goed in om je dingen te verkopen die je helemaal niet nodig hebt. Er zijn genoeg manieren om je beter te voelen, zonder dat je geld uit hoeft te geven. Meestal betekent het uitgeven van geld dat je CO2-uitstoot veroorzaakt. Zuinig leven is vaak ook ecologisch verantwoord leven dankzij de vele duurzame alternatieven.
10. Ga altijd winkelen met een boodschappenlijstje
Ga nooit naar de winkel voordat je een goed boodschappenlijstje hebt gemaakt en koop alleen datgene wat op je boodschappenlijstje staat. Zo voorkom je dat je meer koopt dan je nodig hebt en dat je dingen moet weggooien.
11. Koop altijd dingen die lang meegaan
Denk goed na voor je iets koopt. Maak van tevoren op internet een goede afweging van wat het beste product is en wat het langste mee gaat. Kijk ook naar het energiegebruik. Als je iets koopt dat 30 jaar meegaat, is dat het tienmaal zo weinig milieubelasting dan als je iets koopt dat maar drie jaar meegaat. Vaak is een iets duurder duurzaam alternatief een product dat twee à drie keer zo lang meegaat. Blijf kritisch, want niet alle dure producten zijn kwalitatief even goed.
12. Kies voor een duurzame vakantie
Veel mensen gaan meerdere keren per jaar op vakantie. Op vakantie gaan is fijn en verrijkt je geest, maar brengt vaak wel een hogere CO2 uitstoot met zich mee. Vaak zijn er net zo verrijkende alternatieven voor een vliegvakantie waar je ook flink van kan genieten. Zo kun je bijvoorbeeld met de veerboot naar Noorwegen en daar genieten van een treinreis, een wandelvakantie of een fietstocht. Zo reis je veel duurzamer dan als je een vliegticket koopt.
Ook veel wintersportgebieden bieden duurzame alternatieven qua verkeer: de meeste plekken zijn makkelijk te bereiken per trein of bus. En heb je een flinke hoeveelheid vakantiedagen opgespaard? Wat dacht je van een voetreis of een fietsreis naar Santiago de Compostela? Wil je echt duurzaam reizen, boek dan een reis bij Sustainaway. Het aantal reisbestemmingen van Sustainaway groeit elke dag en de mensen achter Sustainaway garanderen dat je reis CO2-neutraal is.
13. Ga met je fiets of het openbaar vervoer naar je werk
Het verkeer is één van de grootste energiegebruikers in Nederland. Per kilometer dat je rijdt met een auto, stoot je gemiddeld 109 g CO2 uit. Als je voortaan met een fiets, een elektrische fiets of een speed pedelec naar je werk gaat, kan je 95% of meer van je CO2-uitstoot besparen. Ook hier is het sleutelwoord: duurzame alternatieven. Als je alleen naar je werk gaat met de auto als het echt moet, bijvoorbeeld omdat het regent, bespaar je al enorm op de jaarlijkse CO2-uitstoot.
14. Verhuis naar een goedkoop, klein en energiezuinig huis
Woonlasten nemen een flinke hap uit je maandelijkse inkomen. Dat is niet voor niets, want een groot deel van je energiegebruik en ook je CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door de manier waarop je woont. Als je verhuist naar een kleiner huis, daalt je energierekening behoorlijk en scheelt je dat behoorlijk wat huur.
Duurzaamheid in het dagelijks leven: onze conclusie
Het zijn de gewoontes die pas echt aantikken bij een duurzame levensstijl. Als je jezelf het gebruik van deze duurzame alternatieven aanleert, kun je echt flink de hoeveelheid CO2 die je uitstoot verminderen en de hoeveelheid plasticdeeltjes die je verspreidt in de omgeving tot nul terugbrengen. Bijkomend voordeel van deze ecologische levensstijl is dat je ook nog flink wat geld bespaart. Je houdt dus geld over om leuke ecologische dingen te doen, bijvoorbeeld een treinreis naar Peking, om een cursus volgen of een voetreis langs de muur van Hadrianus in Engeland!
Wil je meer weten over duurzame tips? Lees dan hier verder.