Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Zou jij wel wat duurzamer willen leven, maar zie je de bomen door het bos niet meer? EcoToday deelt zes apps die je wat meer houvast kunnen bieden. De apps helpen je onder andere met welke merken of producten wel of niet duurzaam zijn, waar je de beste veganistische maaltijd kan vinden, of hoe je je afval het beste kunt scheiden.

Duurzaam leven, wat houdt dat precies in? Als het op groener leven aankomt, zijn er miljoenen opties. Je kunt veganistisch gaan leven, stoppen met vliegen of geen plastic meer kopen. Maar er zijn altijd meer dingen waar je wellicht niet eerder aan gedacht hebt.

Gelukkig zijn er ondertussen ook een heleboel apps die je een beetje op weg kunnen helpen. Of je nu al super duurzaam leeft of slechts een beetje wilt proeven van een groener leven; deze zes apps maken duurzaam leven een stuk makkelijker!

HappyCow: voor de foodies

HappyCow is dé app voor vegetariërs, veganisten en mensen die gewoon een keer geen vlees of vis willen eten. De app helpt je om overal makkelijk restaurants te vinden die bij jouw dieet of levensstijl passen. Je kunt filteren op vegetarisch, veganistisch of vegan opties. Ook kun je kiezen of je bijvoorbeeld een bakkerij zoekt, een boerenmarkt of een foodtruck. De app weergeeft eetplekken door het hele land.

Too Good To Go: sta op tegen voedselverspilling

Too Good To Go helpt je om voedselverspilling tegen te gaan. Je kunt boxen met producten bestellen die anders in de prullenbak zouden belanden. Je weet nooit wat er in je box zit, en de producten zijn nog maar kort houdbaar, maar je krijgt enorm veel korting. Je betaalt vaak rond de 4 of 5 euro voor een box eten ten waarde van 12-15 euro.

De app is sinds een aantal jaar ontzettend populair in Nederland, vooral in grotere steden. Ondertussen zijn er al een heleboel restaurants, winkels en supermarkten op aangesloten, zoals de Ekoplaza, de HEMA en Le Pain Quotidien. Soms kun je specifieke ‘fruit- en groenteboxen’ bestellen, zodat je zeker weet dat er geen dierlijke producten bijzitten.

Teveel gedoe? Ga dan voor plantaardig. Bijvoorbeeld de Jumbo heeft een brede selectie van alternatieven.

Beat the Microbead: nooit meer microplastics

Beat the Microbead (BTMB) helpt je om erachter te komen of er microplastics in je product zitten. De app scant snel de ingrediënten en geeft aan of één of meerdere van de honderden bekende soorten microplastics ertussen staat. Een rood scherm? Niet kopen dus!

Afvalscheidingswijzer: praktische wijsheden

De afvalscheidingswijzer is niet per se de leukste duurzame app, maar wel super praktisch. Deze app vertelt je alles over wat er in welke afvalbak hoort. Je typt gewoon in de zoekbalk wat je weg wilt gooien en de app doet de rest.

Good On You: leer bewust shoppen

Voor de echte shopaholics is er Good On You. Deze app richt zich op duurzame en ethisch verantwoorde mode. Je kunt eindeloos scrollen door alle bewuste opties die door de app voor je geselecteerd zijn. Om nog verantwoorder te kunnen genieten van je nieuwe paar schoenen. Als je héél duurzaam bezig wilt zijn, kan je ook eens kijken naar apps voor tweedehands kleding.

Los van apps kun je ook in één keer grote slagen slaan zonder investering. Bij Hallo Stroom creëren ze een win-win situatie. 0 investeren en de helft proviteren.

Questionmark: dé app voor duurzaam eten

Questionmark scant producten op hoe duurzaam en gezond ze zijn. De app lijkt qua werking een beetje op Beat the Microbead. Je scant je product en de app informeert je over wat je in je handen hebt. In dit geval scan je gewoon de streepjescode van je product. Zodat je veel makkelijker bewuste keuzes kunt maken als je in de supermarkt staat.

Alle apps zijn gemakkelijk te vinden in de Play Store of de App Store.

Wil je meer lezen over makkelijke manieren waarop je duurzamer kan leven? Klik dan op duurzame tips of hier om verder te lezen.

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens