De wereld om ons heen verandert. Nieuwe onderzoeken over het klimaat volgen elkaar in rap tempo op. De een nog onheilspellender dan de ander. Klimaatexperts roepen op tot actie. Overheden beginnen zich steeds meer in te zetten om de opwarming van de aarde te beperken. Consumenten vragen zich steeds vaker af welke concrete acties zij kunnen nemen. Kijk naar een documentaire over klimaatverandering waar diverse thema’s worden uitgelicht en leer meer over dit onderwerp. Fijne aan een documentaire over het klimaat is dat je het sneller opzet, dan dat je een boek of artikel pakt.
De stelling ‘een beter klimaat begint bij jezelf’ vliegt ons om de oren. Maar waar begin je? Minder vlees eten of niet meer vliegen worden vaak als voorbeelden genoemd. Het bereiken van een staat van bewustwording is vooral een eerste stap naar verandering. En nee, je hoeft niet die ellenlange IPCC-rapporten in te duiken. Wat dacht je van een inspirerende documentaire over het klimaat van Netflix?
Cowspiracy: The Sustainable Secret (2014)
In 2014 werd de door Kip Andersen geregisseerde en geproduceerde documentaire over de destructieve impact van veehouderij uitgebracht. De documentaire maakte vanaf zijn eerste vertoning al direct de tongen los. In deze documentaire over klimaatverandering komen vooral onderwerpen zoals voedselverspilling, waterverbruik, de verwoesting van natuurgebieden en CO2-uitstoot aan bod. Volgens de makers van de documentaire zijn deze zaken allemaal te linken aan ons huidige voedsel consumptiemodel.
De grote boosdoener? Vlees. Kip neemt ons mee in zijn zoektocht naar antwoorden. Zijn persoonlijke reis begint nadat hij een onderzoek van de VN leest over de vleesindustrie. Kip ontdekt zo dat de vleesindustrie op zichzelf al veel meer broeikasgassen produceert dan al het auto-, trein-, vlieg- en vrachtverkeer in de hele wereld bij elkaar. Kip laat ons in deze documentaire over het milieu zien hoe milieuorganisaties en overheden omgaan met de klimaatproblematiek en de landbouwlobby wordt onder de loep genomen.
Documentaire over klimaatverandering: Seaspiracy (2021)
De documentaire over klimaatverandering moet je zien! Wederom geproduceerd door Kip Andersen, maar ditmaal wordt de visserij op de schop genomen. Zeven jaar nadat Cowspiracy werd uitgebracht duiken we in allerlei menselijke activiteiten (en het verwoestende effect daarvan) in het mariene leven. Denk aan plastic zeeafval, spooknetten en overbevissing. Wie de Netflix-documentaire Seaspiracy ziet, gaat nadenken over zijn eigen visconsumptie.
Ook Richard O’Barry speelt een grote rol in Seaspiracy. Richard O’Barry is de voormalige dolfijnentrainer bekend van de tv-serie Flipper. Na zijn carrière als trainer werd hij dierenactivist. We kennen hem onder andere door zijn rol in een eerder uitgebrachte – en met Oscar bekroonde – documentaire over dolfijnvisserij, The Cove. Ruim 10 jaar na het filmen van The Cove zijn ze terug in het Japanse Taiji. Er wordt verslag uitgebracht over de huidige stand van zaken. En dat levert geen fijn beeld op.
An Inconvenient Truth (2006) klimaatverandering documentaire
An Inconvenient Truth volgt Al Gore. In deze documentaire over klimaatverandering maakt de Amerikaanse oud-politicus van de Democratische Partij en voormalig vicepresident van de Verenigde Staten een wereldreis om zijn ongerustheid over klimaatverandering te ventileren. Harde feiten en voorspellingen worden in deze documentaire afgewisseld met persoonlijke levenservaringen. Hij uit bijvoorbeeld zijn kritiek op hoe wereldleiders en politici omgaan met de klimaatcrisis. Gore belicht ook wat volgens hem de rol van overheden zou moeten zijn op gebied van klimaatverandering.
Al Core neemt ons mee langs indringende beelden van de gevolgen van orkanen, wegsmeltende ijskappen en gletsjers of juist stikhete en verdroogde gebieden. Op basis van wetenschappelijke feiten doet hij voorspellingen over hoe de wereld er over een aantal jaar uit zal zien. Ook Nederland komt aan bod. Met een kaart laat hij zien dat ongeveer de helft van Nederland onder water zou verdwijnen als gevolg van de opwarming van de aarde. Een aantal voorspellingen kloppen niet, weten we inmiddels door nieuwe wetenschappelijke inzichten. Desalniettemin, won de film een Oscar en Gore kreeg een Nobelprijs voor zijn inspanningen.
David Attenborough: A Life On Our Planet (2020)
Na zijn leven lang doorgebracht te hebben in de natuur, wil David Attenborough in deze documentaire over klimaatverandering het er niet zomaar bij laten. Op 94e jarige leeftijd maakt hij een persoonlijke getuigenis waarin hij laat zien wat de impact van de mens is op de natuur. Hij hoopt met deze milieu documentaire zijn boodschap over te brengen op jongere en toekomstige generaties. David Attenborough leidde zelf jarenlang een publieke en professionele carrière als naturalist, natuuronderzoeker en bioloog. Naar eigen zeggen, heeft hij zijn leven gewijd aan het documenteren van het leven op aarde.
Vanaf het begin van zijn carrière tot nu, is er echter veel veranderd in de manier waarop mensen omgaan met dieren en hun leefomgeving. Zo laat deze milieu documentaire ook zien middels flashbacks afgewisseld met recentere beelden. Natuurgebieden werden verwoest en diersoorten stierven uit. Met als grote oorzaak: de mens. Wat kunnen we doen om onze geliefde natuur te redden? David Attenborough vertelt het ons zelf in A Life On Our Planet.
Eating Our Way to Extinction (2021)
De laatste van onze lijst met inspirerende documentaire over klimaatverandering is Eating Our Way To Extinction. Met ’s werelds meest vooraanstaande klimaatwetenschappers in de hoofdrol, neemt deze documentaire je mee op een eye-opening reis over onze voedselindustrie. Het verhaal wordt verteld door Kate Winslet en de documentaire werd gemaakt in samenwerking met Ecosia, VeganJanuary en Plant Based News. Volgens recensies, zal deze meeslepende documentaire ervoor zorgen dat je nooit meer op dezelfde manier naar je voedsel of de voedselindustrie zult kijken. De hamvraag van de film: “When food costs the Earth, who pays the price?”
De documentaire over het milieu leert ons dat alles wat wij eten en drinken een directe invloed heeft op het milieu. Wetenschappers aan woord worden afgewisseld met schrikbarende beelden van de huidige stand van verschillende natuurgebieden.
Dit waren onze 5 documentaire over het klimaat op Netflix. Op zoek naar meer tips? Lees dan 5 Netflix documentaires over veganisme. Of lees verder over duurzame tips.