Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Heb jij soms ook het idee dat je elke serie op Netflix al gezien hebt? Misschien is het dan weer eens tijd voor een goed boek over duurzaamheid! De winter biedt een uitstekende kans om het lezen, waar we in het dagelijks leven niet aan toe komen, weer op te pakken. En om die reden heeft Ecotoday hoogstpersoonlijk een aantal must-reads over duurzaamheid en de klimaatcrisis voor je op een rijtje gezet! Is de lokale bibliotheek dicht? Soms hebben bibliotheken een online service of luisterboeken waar je gebruik van kan maken. Of pak de kans om je lokale boekhandel te ondersteunen in deze economisch zware tijden. De volgende duurzame boeken zijn hoe dan ook een mooie toevoeging aan iedere boekenkast: 

Onze top 13: boek duurzaamheid

1. Tiny Houses: Living

Dit boek over duurzaamheid vertelt je alles over een gelukkiger leven op minder vierkante meters. De tiny housebeweging wordt steeds groter, ook in Nederland. De kleine huisjes op wielen zijn duurzaam gebouwd en vaak volledig zelfvoorzienend.

Je ziet ze in de natuur, maar ook in de stad duiken ze steeds vaker op. Hoe dit allemaal in zijn gang gaat lees je terug in Tiny Houses: Living.

boek duurzaamheid - Tiny Houses: Living

2. De acht grote lessen van de natuur

Gary Ferguson heeft meer dan twintig boeken geschreven over ecologie en het wild. De acht grote lessen van de natuur is zijn eerste boek dat naar het Nederlands is vertaald.

In dit duurzaam reizen boek vertelt Ferguson hoe we weer in contact kunnen komen met de natuur en hoe belangrijk harmonie hierbij is. Hierbij maakt hij ook gebruik van nieuwe wetenschappelijke inzichten die laten zien dat we niet losstaan van de natuur, maar zelf ook natuur zijn. Zo wordt in het boek duurzaam reizen ook benadrukt als een manier om dichter tot de natuur te komen.

boek duurzaamheid - De acht grote lessen van de natuur

3. Verlangen naar minder

In Verlangen naar minder komt alles aan bod over een bewust en duurzamer leven. Schrijver en blogger Jelle Derckx vertelt over het proces van zijn bewustwording en over zijn reis naar een groener en minimalistischer leven.

Daarnaast is dit een van die boeken over duurzaamheid die ook inspirerende en praktische tools en tips geeft om zelf ook aan de slag te gaan met een nieuwe lifestyle. Ben je werkzaam als ondernemer? Gebruik het boek om duurzaam ondernemen dan als focuspunt te gebruiken.

boek duurzaamheid - Verlangen naar minder

4. Hoe je stopt met plastic

Hoe kun je überhaupt leven zonder al dat plastic en waar begin je? Dit boek geeft handige adviezen voor iedere beginner.

Plastic is een groot probleem en Hoe je stopt met plastic helpt je op weg om zelf een verschil te kunnen maken. Zo krijg je tips voor elke kamer in je huis, voor onderweg en voor op je werk. Dit duurzaamheid boek maakt stoppen met plastic een eitje!

boek duurzaamheid- Hoe je stopt met plastic

5. A sustainable wardrobe

In dit boek helpt schrijfster Stephanie van den Sigtenhorst je de overstap te maken van fast fashion naar een duurzame kledingkast.

De schrijfster geeft je inzicht in de duistere wereld van de kledingindustrie en geeft je tips die je op weg helpen naar een duurzamere stijl. Denk aan duurzame shop tips en tips over hoe je kleding langer mee kan gaan. Dit duurzaam leven boek helpt je binnen no-time aan een groenere garderobe!

boek duurzaamheid - A sustainable wardrobe

6. 365 dagen vegan

Het boek 365 dagen vegan is de survival guide voor een plantaardige levensstijl. Onderwerpen zoals gezondheid, recepten, duurzaamheid maar ook een stukje met ‘positief nieuws’ komen in het boek aan bod.

Het boek is een handboek geworden voor wie in de huidige maatschappij zo fijn en makkelijk mogelijk voor een vegan leefwijze wil kiezen en alles wat daarbij komt kijken.

boek duurzaamheid - 365 dagen vegan

7. Hoe gaan we dit uitleggen

Hoe gaan we dit uitleggen doelt op de toekomst op een steeds warmere aarde. Schrijver Jelmer Mommers schrijft voor De Correspondent over klimaatverandering en heeft hier nu ook een boek over uitgebracht.

Een informatief en allesomvattend boek over de klimaatcrisis geschreven in een heldere en pakkende stijl. In drie delen (Wat is er mis? Waar gaat het heen? Wat kunnen we doen?) schetst Mommers een overzicht van de situatie zoals ‘ie er nu uitziet. Het boek windt er geen doekjes om: We zitten diep in de problemen. Tot in hoeverre we die problemen onze toekomst laten bepalen is echter aan ons. Met deze boodschap is de kans groot dat als je het boek dichtslaat, je met een hoopvol en strijdlustig gevoel achterblijft. Hoe gaan we dit uitleggen is een sterk staaltje onderzoeksjournalistiek met handvatten en feiten die je in elk gesprek over klimaatverandering kan inzetten. Dit is één van de meest toonaangevende duurzame boeken die er verkrijgbaar zijn op dit moment.

boek duurzaamheid - Hoe gaan we dit uitleggen

8. Het Zero Waste Project

Erger je je aan de hoeveelheid plastic afval en rommel die je door jouw verbruik verzamelt? Dan is ‘Het Zero Waste Project boek’ een goede eerste stap naar een duurzaam leven!

Het boek bestaat uit een mix van het plastic probleem in het algemeen, wetenschappelijk onderzoek én tips die toepasbaar zijn in het “normale” leven. Nicky en Jessie Kroon, de schrijvers van Zero Waste Project, besloten om een maand zonder afval te gaan leven. Lees in dit boek de twaalf belangrijkste lessen gegeven door Nicky en Jessie.

boek duurzaamheid - Het Zero Waste Project

9. Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven

Misvattingen over een duurzaam leven worden door Youtuber en schrijfster Marije van der Made in het boek ‘Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven’ ontkracht.

Iedereen die kiest voor een duurzaam leven krijgt, dankzij dit boek, een goed weerwoord zodat je op een volgende bedrijfsborrel, verjaardag of date iedereen omverblaast. Je leest in het boek feiten, ervaringen en veelgehoorde misvattingen over duurzaamheid. Ook vind je informatie over duurzaam reizen in het boek.

boek duurzaamheid - Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven

10. Vegan Vibes

Plantaardig eten is de toekomst volgens de schrijfster van Vegan Vibes. Ze laat je dan ook graag kennismaken met plantaardig eten. Op haar eenentwintigste schreef Lisa eerder De Vegarevolutie, gevolgd door Kickstart.

Lisa heeft maar één missie; Nederland plantaardiger, duurzamer, gezonder en diervriendelijker te maken. Boeken over duurzaamheid helpen om dit goal te verwerkelijken. Het gaat in in boek onder andere over onderbouwde voedingsinformatie, praktische handvatten en vooral heel veel inspiratie gegeven in de eerste stap naar een duurzaam leven. Ben jij benieuwd?

boekduurzaamheid - Vegan Vibes

11. Nu het nog kan door Extinction Rebellion

Vers van de pers! Dit rebelse boek onder leiding van Eva Rovers verscheen vorige week 2 april. Extinction Rebellion is een internationaal bekende actiegroep met zijn oorsprong in het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar brachten de rebellen al een Engels boek uit, This is not a drill. Het boek was een verzameling van persoonlijke verhalen over de klimaatcrisis en de actievoering van Extinction Rebellion. De Nederlandse versie is als het goed is niet een simpele vertaling, maar een origineel werk met contributies van Nederlandse wetenschappers, politici en rebellen. 

boek duurzaamheid - Nu het nog kan door Extinction Rebellion

12. De onbewoonbare aarde door David Wallace-Wells

Ben je klaar voor de confrontatie? Dit boek, de in het Nederlands vertaalde versie van The uninhabitable earth, drukt je met de neus op de feiten. Wallace-Wells brengt de wetenschappelijke inzichten van het moment samen en vertelt ons alles wat we niet willen horen maar wel moeten weten over de gevolgen van klimaatverandering. Spoiler alert: het is veel erger dan je denkt. De onbewoonbare aarde is daarmee vooral een alarmbel om onze manier van leven zo snel mogelijk en zo radicaal mogelijk te veranderen. Slagen we daar niet in, dan geeft De onbewoonbare aarde een goed beeld van wat ons te wachten staat. Het duurzame ontwikkeling boek geeft voldoende motivatie om nu écht te veranderen.

boek duurzaamheid- De onbewoonbare aarde door David Wallace-Wells

13. Brand! Een vurig pleidooi voor een nieuwe groene politiek door Naomi Klein

De Canadese Naomi Klein is geen nieuwe speler in de strijd voor een duurzame en rechtvaardige aarde. De journaliste en activiste vecht al jaren met scherpe pen tegen de kapitalistisch en alles-uitputtende wereldpolitiek. Bekend van bestsellers als No Logo en De Shockdoctrine is dit haar nieuwste boek, een collectie van passionele essays over de klimaatcrisis die ze over een tijdsbestek van tien jaar heeft geschreven. Door middel van verslagen van rampen over de hele wereld en grote filosofische vraagstukken over onze manier van leven presenteert het boek het argument dat we de klimaatcrisis alleen kunnen overwinnen als we het onderliggende politieke systeem op de schop nemen. Een boek voor iedereen die zich afvraagt wat er nou eigenlijk wordt bedoeld met een green new deal, en waarom we die zo hard nodig hebben. Kortom, een onmisbaar boek over duurzaamheid.

boek duurzaamheid -  Brand! Een vurig pleidooi voor een nieuwe groene politiek door Naomi Klein

Ken jij nog een goed boek duurzaamheid? Laat het ons weten. Ben je geïnteresseerd in meer tips over een duurzamer leven? Lees dan 4x duurzame producten voor onder de douche (of in bad)

Vind u dit artikel interessant, en wilt u meer weten? Lees dan verder voor duurzame tips!

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens