Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Wil jij bewuster leven? Deze handige tips kun jij gemakkelijk toepassen in jouw dagelijks leven. Je leest hier meer over duurzame tips voor thuis, duurzaam eten tips, tips voor duurzaam wonen en duurzame kleding tips. Kortom, meerdere duurzaam leven tips waar je mee aan de slag kunt!

Duurzaam leven tips: de belangrijkste duurzame tip!

Wil jij ook graag jouw voetafdruk verkleinen en bewuste keuzes maken? Dan is het belangrijk om jouw impact te verkleinen. We verstaan onder ‘impact’: de dingen die je doet en de keuzes die je maakt, hebben invloed op onze aarde. Daarom is de belangrijkste tip die wij kunnen geven: probeer minder te consumeren.

Een belangrijke stap naar een duurzamer leven is bewustwording. Wat koop jij allemaal nieuw, wat verbruik jij dagelijks en is dat ook echt nodig? Als jij je daar al bewust van wordt, kun jij op diverse vlakken al duurzamer gaan leven. Bekijk de video voor diverse tips en lees onder de video verder hoe je dat precies doet!

Onze duurzame tip van de maand?

Gebruik een warmtedeken en zet de verwarming een paar graden kouder in de avond. Dit scheelt natuurlijk ook ontzettend veel geld.

1. Duurzaam eten tips

Duurzaam eten: kan dat? En hoe doe je dat dan? Daar zijn een aantal tips en tricks voor. Niet alleen het eten van minder vlees heeft een positief effect op het milieu maar ook andere zaken in de keuken kunnen hier invloed op hebben. In het kort: Kies de juiste pannen. Zoals gietijzeren pannen, die zo goed als onverwoestbaar zijn, of duurzaam geproduceerde pannen met een slijtvaste antiaanbaklaag. Investeer in duurzamer keukenapparatuur. Bijvoorbeeld een elektrische kookplaat of een duurzame koelkast. En voorkom voedselverspilling! Leer minder weg te gooien en meer te herbruiken of te recyclen.

duurzaam eten tips

2. Duurzame tips voor thuis

Er zijn diverse tips voor duurzaam wonen. Je kunt in huis verschillende dingen doen, zowel binnen als buiten je huis. Een duurzaam thuis kan tegenwoordig enorm veel energie en kosten schelen. Er zijn verschillende aspecten waar jij op kunt letten en wat je eenvoudig kunt veranderen. Je kunt hierbij denken aan energiebesparende stappen zoals het plaatsen van zonnepanelen. Maar ook kun je met deze duurzame tips snel een paar aanpassingen doen: zorg ervoor dat je geen warmte verliest door overal tochtstrips te plaatsen en kijk ook kritisch naar alle apparaten, zijn deze duurzaam? Maar je kunt ook nog op een andere manier duurzamer leven. Gebruik in huis duurzame producten, zoals duurzame schoonmaakproducten of ecologisch afbreekbare verzorgingsproducten.

tips duurzaam wonen

3. Kleding duurzaam tips

Jij kunt ook groener leven door bewuste keuzes te maken bij het uitkiezen van je kleding. Er bestaat steeds meer tweedehands kledingwinkels en online platformen waar je goede kleding kunt vinden die een tweede leven zoekt. Daarnaast kun je ook bewuste keuzes maken als jij toch nieuwe kleding wilt aanschaffen. Steeds meer merken produceren milieuvriendelijke kleding. De kleding kan duurzamer zijn doordat het milieuvriendelijk wordt geproduceerd, de stoffen biologisch zijn en de arbeidsomstandigheden beter zijn. Ga tijdens jouw (online)shopronde dus na welke merken duurzame kleding aanbieden. Wij helpen je op weg:

duurzame kledingmerken

4. Meld je aan bij een bibliotheek

Veel boeken zijn tegenwoordig online te vinden en te lezen, wat aardig wat papier kan besparen. Maar lees je graag, en heb je liever een boek in je handen dan een scherm voor je neus? Dat snappen wij helemaal. In dat geval is het duurzame alternatief om je bij een bibliotheek aan te sluiten. Zo kunnen meerdere mensen van een boek genieten, en kun je ook nog eens inspiratie opdoen bij de bibliotheek.

5. Shop voor een leuke waterfles

Deze tip is een win-winsituatie: jij mag jezelf trakteren op een mooie waterfles, en er komt minder plastic terecht in de natuur. Als je een duurzame waterfles aanschaft, heb je altijd wat te drinken bij je, en ben je minder snel geneigd om een flesje drinken in de supermarkt te kopen. Daarnaast drinken veel mensen ook meer als ze altijd een flesje water (of hun favoriete limonade) bij zich hebben, waardoor ze goed gehydrateerd blijven. Duurzame waterflessen komen in heel veel verschillende maten en kleuren, dus je kan er gemakkelijk eentje kiezen die perfect bij jou past. En de eenmalige aankoop verdien je waarschijnlijk snel terug door geen flesjes drinken meer in de supermarkt te kopen.

6. Groenten en fruit los in het mandje

Misschien doe je dit allang, maar het is een super makkelijke tip die veel plastic kan besparen. Stop simpelweg je groenten en fruit in de supermarkt niet in een plastic zakje, maar gewoon los in je mandje. Als je je fruit toch graag ergens in verpakt hebt, kun je er ook voor kiezen om een duurzaam tasje te kopen.

7. Koud wassen en alleen met volle machine

Om te besparen, kan je ervoor kiezen om niet altijd warm te wassen, maar regelmatig ook koud te wassen. Om schimmel in je wasmachine te voorkomen, is het handig om af en toe nog een warme was te draaien. Ook je droger zuigt energie. Probeer de droger zo min mogelijk te gebruiken, door wat vaker kleding op een droogrek of waslijn te hangen. Op die manier hoef je soms ook minder kleding te strijken.

8. Gebruik lucifers in plaats van aanstekers

Lucifers worden vaak duurzamer geproduceerd dan aanstekers. En plastic aanstekers eindigen al snel op de storthoop als ze leeg zijn. Dus kies er de volgende keer voor om je kaarsen thuis met een lucifer aan te steken, in plaats van een nieuwe aansteker te kopen. Vind je het toch onhandig overal lucifers voor te gebruiken? Dan is het ook een goed alternatief om hervulbare aanstekers te kopen. Op die manier hoef je alleen nieuwe aanstekervloeistof te kopen, en kun je de aansteker blijven hergebruiken.

9. Start een duurzame hobby

Vooral nu de meeste mensen wat tijd over hebben, kan het leuk zijn om een nieuwe, duurzame hobby te beginnen. Heb je hobby-inspiratie nodig? Vind dan hier ons artikel met zes duurzame hobby tips.

10. Duurzame broodzakjes

Boterhamzakjes, vershoudfolie, aluminiumfolie en andere verpakkingsproducten worden vaak maar eenmalig en erg kort gebruikt. Boterhamzakjes zijn super handig om bijvoorbeeld je lunch in te vervoeren, zodat je niet met een broodtrommel de straat op hoeft. Maar ze zorgen voor onwijs veel plastic afval. Gelukkig is er een alternatief: een duurzaam boterhamzakje. Deze zakjes zijn vaak gemaakt van katoen en/of bijenwas en zijn er op gemaakt om plastic zakjes en vershoudfolie te kunnen vervangen. Voor minder dan tien euro heb je er al eentje in huis die minimaal een jaar meegaat. 

Deze geïsoleerde weken bieden een uitgelezen kans om de tijd te nemen om je te verdiepen in wat je kunt betekenen voor onze aardbol. Doe vooral ook zelf inspiratie op door websites af te struinen, groene vloggers te zoeken, en documentaires te bekijken. Heb jij nog andere simpele tips om duurzamer of groener te leven? Laat het ons weten in de comments.

Wil jij meer duurzame tips? Check dan:

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens