Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Sneakers…We kunnen er geen genoeg van krijgen. Het kopen van nieuwe sneakers is uitgegroeid tot een ware obsessie voor velen, maar helaas is deze verslaving niet duurzaam. De sneaker-rage blijkt niet alleen slecht voor de portemonnee, maar ook voor het milieu en de maatschappij. Van de impact van de productie van sneakers tot de snelle afschrijving van de mode: er gaat een vervelende realiteit schuil achter die prachtige sneaker collecties. Kan het ook anders? Als het aan WEAR ligt wel.

De wereldwijde sneakermarkt

Jaarlijks worden er maar liefst 23 miljard paar schoenen geproduceerd, terwijl er tegelijkertijd 22 miljard op de afvalhoop belanden. Ondanks de enorme hoeveelheid sneakers die al worden gemaakt, neemt de consumptie alleen maar toe: steeds nieuwere en uitgebreidere collecties zorgen ervoor dat er dagelijks nieuwe sneakers worden gelanceerd. In 2020 werd de wereldwijde sneakermarkt gewaardeerd op ruim 79 miljard dollar. De verwachtingen zijn dat dit zomaar kan stijgen naar 120 miljard dollar in 2026, aldus Circularonline.

De productie van sneakers vindt voornamelijk plaats in landen zoals China, Bangladesh en India. Daar kunnen de sneakers geproduceerd worden op hoog tempo en tegen lage prijzen. Maar daar staat wel wat tegenover: de kosten wordt verhaald op de aarde en de medewerkers in de fabrieken. Dit maakt de productie alles behalve duurzaam. 

De harde wereld achter afgedankte schoenen

Naast barre werkomstandigheden van de arbeiders, zijn er meer problemen te vinden in de sneaker productie chain. Zo belanden afgedankte sneakers op enorme afvalhopen en stortplaatsen. Als gevolg hiervan vervuilt het milieu, doordat de chemicaliën van de schoen in de bodem en het grondwater terechtkomen. Ook de kleurstoffen van de schoenen geven schadelijke zware metalen af, terwijl zolen uiteenvallen in chemicaliën als polyurethaan.

Ook het verbranden van schoenen is geen goede oplossing. Er komen dan nóg meer chemicaliën vrij in de atmosfeer, wat bijdraagt aan de luchtvervuiling. Deze chemicaliën zijn bovendien schadelijk voor de gezondheid en dringen ons lichaam binnen. De gezondheidskosten van vervuiling zijn desastreus: kanker is er zelfs één van.

Een tweede leven met WAER

Met het geven van een tweede leven aan je sneakers, draag je bij aan een duurzame productieketen. Door ze langer te gebruiken, verminder je de noodzaak om nieuwe sneakers te kopen en dus ook de productie ervan. Dit is één van de kernwaarden van WEAR – een Nederlandse circulaire sneaker startup. Bij hen kan je je sneakers professioneel laten schoonmaken, repainten of repareren. Dus in plaats van weg te gooien, geef je oude sneakers een tweede kans!

Sneaker cleaning. Foto: WEAR

Daarnaast is het kopen van pre-loved sneakers een goed alternatief: want naast de clearing-service van WEAR, bieden zij ook tweedehands sneakers aan op de webshop. Sneakers die na een grondige schoonmaak en vervanging van het binnenzooltje, helemaal klaar zijn om door jou opnieuw gedragen te worden.

Zo draagt WEAR bij aan een duurzamere toekomst. Met pre-loved sneakers verminderen ze niet alleen de afhankelijkheid van natuurlijke hulpbronnen, maar ook de hoeveelheid afval. Dit heeft niet alleen een positieve invloed op het milieu, maar kan ook commercieel voordelig zijn, door lagere kosten, meer innovatie en een positieve reputatie. Met dit circulaire model geven zij een antwoord op de groeiende bezorgdheid over klimaatverandering en biedt het een manier voor consumenten om duurzamer te consumeren. Zo hoef je je sneakerverslaving toch nog geen gedag te zeggen!

Wil je meer duurzame tips lezen? Lees dan De mode industrie verduurzamen: dit bedrijf pakt het aan