Search
Close this search box.
Search
Close this search box.


Uit een recent onderzoek van the International Coffee Organisation (ICO)
blijkt dat Nederlanders gemiddeld 8,4 kg koffie per persoon per jaar drinken. Daarmee staan wij in de top 5 van grootste koffiedrinkers ter wereld. Helaas is koffie vaak een behoorlijk milieu- en sociaalbelastend product.  Er verdwijnt er steeds meer bos door (illegale) uitbreiding van koffieplantages, bovendien worden boeren vaak weinig betaald.

Ook de manier van koffie zetten en drinken heeft impact op het klimaat. In Nederland gooien we miljoenen koffiefilters, -pads en -cupjes per dag weg. Een flinke berg afval, die bovendien niet altijd gerecycled kan worden. Pads lijken misschien afbreekbaar, maar door de kunststoffen die er inzitten is het tegendeel waar. Aluminium cupjes, zoals die voor de Nespresso machine, zijn ook niet duurzaam. Daar wordt de grondstof bauxieterts voor gebruikt. Een zeer schadelijke stof, waarvan het delven energie vreet en natuur verwoest. Daarmee is de voetafdruk van een kop koffie ongeveer 10 keer zo groot als die van een kop thee.

Hoe kan onze koffieconsumptie duurzaam? Bijvoorbeeld door te kiezen voor een duurzame koffiecup in je Nespresso machine. Lees hier de top 10 duurzame Nespresso-machine koffiecups.


Duurzame Nespresso-machine koffiecups #1: Mex-Eco Extra Dark

Hou je van een sterk kopje koffie? Maar wil je deze wel zo duurzaam mogelijk drinken? Dan hebben wij hier de oplossing. De koffiecupjes van Mex-Eco zijn 100% biobased, wat betekent dat deze koffiecup gemaakt is van natuurlijke materialen. Hierdoor zijn de cups composteerbaar en daarmee ook 100% duurzaam gecertificeerd. Dit maakt de koffiecupjes in tegenstelling tot andere extreem eenvoudig te recyclen. Je hoeft niet eens de restant van de koffie te verwijderen. De koffiecups zijn geschikt voor verschillende Nespresso koffiemachines en zijn te bestellen per 12 doosjes van 10 capsule.


Duurzame Nespresso-machine koffiecups #2: L’OR Espresso Capsules Bio Espresso


Als je duurzaam je dagelijkse bakje koffie wilt drinken, is het niet alleen belangrijk om te kijken naar hoe de cupjes gerecycled kunnen worden, maar ook waar je koffie vandaan komt. Deze kopjes van  L’OR BIO worden gemaakt van biologische koffiebonen. Daarmee zijn ze speciaal gecertificeerd onder keurmerk Skal en Agriculture Biologique. Dit keurmerk is zelf gecreëerd door L’OR Koffiemeesters. Voor deze koffie betaal je zo’n €.023 per cup. Ze worden verkocht per 10 stuks in een verpakking. 

Duurzame Nespresso-machine koffiecups #3: Belmio BIOOrigin Ethiopia


Deze heerlijke duurzame koffie werd voorheen nog bij de Albert Heijn verkocht, maar is helaas onlangs uit de schappen gehaald. Niet gevreesd, want op Bol.com wordt deze koffie nog steeds aangeboden! Deze biologische/organische koffie is afkomstig uit Ethiopië. Bovendien draagt deze koffie ook het Fairtrade keurmerk, wat betekent dat deze koffie onder eerlijke omstandigheden is geproduceerd. Dat maakt deze koffie een zeer bewuste keuze. De koffie wordt verkocht per 10 capsules. Met deze deal op Bol.com koop je 12 sleeves a €33,95. 


Duurzame Nespresso-machine koffiecups #4: Barzini Koffiecups Italian Lungo

Deze Barzini koffie is verbouwd door UTZ gecertificeerde boeren. UTZ Certified is een keurmerk dat staat voor eerlijke handel. Het keurmerk kan je naast koffie ook terugvinden op thee, cacao (chocolade) of hazelnoten. Het betekent dat het product afkomstig is van  boeren die oog hebben voor mens en milieu. Dat betekent bijvoorbeeld dat zij geen of minder bestrijdingsmiddelen gebruiken en goede werkomstandigheden  garanderen voor hun arbeiders. Dat maakt deze koffie een zeer bewuste keuze voor de consument. Je koopt deze koffie voor €18.99 voor 80 stuks. 

Duurzame Nespresso-machine koffiecups #5: Lavazza A modo mio Tierra

Ook deze Lavazza koffie is duurzaam geproduceerd. De koffiebonen van de Tierra Bio-capsules zijn namelijk afkomstig uit de duurzame teelt van Rainforest Alliance gecertificeerde koffieplantages. Centraal in de milieueisen van dit keurmerk staat bijvoorbeeld het behoud van bossen en bescherming van natuurlijke ecosystemen met hoge biodiversiteit. Bovendien moeten  de deelnemende boerenbedrijven werken met  specifieke bedrijfsplannen rondom het waterbeheer, minimale afhankelijkheid van chemicaliën en bestrijdingsmiddelen en efficiënt energiegebruik uit hernieuwbare energiebronnen. Deze koffiecups zijn wel wat duurder, a €0.75 per cup. 

Duurzame Nespresso-machine koffiecups #6: Bristot 100% Biologische Composteerbare Koffie Capsules

Deze koffie is niet alleen 100% biologisch geproduceerd, maar ook de capsule is duurzaam. Deze capsules zijn helemaal composteerbaar, waardoor je geen ‘waste’ overhoud na het drinken van je dagelijkse kopje koffie. Bovendien is deze koffie onder zeer hoge kwaliteit geproduceerd. Dat maakt dit een unieke en pure biologische koffie. Die is geroosterd en gekoeld in de frisse schone lucht van de Dolomieten, een UNESCO Wereld erfgoed terrein.  Zo’n soort  biologische teelt garandeert de consument een kwalitatief hoogwaardig product én een duurzaam kopje koffie. Voor deze Bristot koffie betaal je zo’n €0.38 per cupje in deze deal voor 10×10 koffiecups voor €38,45 op Bol.com 

Duurzame Nespresso-machine koffiecups #7: Miscela d’Oro Espresso Natura

De smaak van de ‘Green’ en ‘Natura’, dat beloofd deze koffie te bieden. Ofwel, een duurzaam kopje koffie! De Natura capsules zijn geschikt voor je Nespresso machine en bevatten een speciaal melange van organisch geteelde koffiebonen. Deze koffie is geproduceerd volgens Fair Trade standaarden en draagt tevens ook het keurmerk. Dat maakt dit een product met respect voor het milieu koffieboeren, die een eerlijke prijs krijgen voor hun koffie. Zo kan je toch net even iets meer genieten van een eerlijke espresso. Je betaalt voor deze koffie €0.40 per cupje en €39,95 voor 100 stuks. 

Duurzame Nespresso-machine koffiecups #8: LACOPPA Ethiopia BIO compostable

We leave nothing but great taste. Dat is het motto van deze LaCoppa Bio Compostable Capsules. De capsules zijn volledig plant-based en afgestemd op het Nespresso systeem. Na het gebruik van de capsule kan je deze deponeren in de groenbak, wat betekent dat je geen waste achterlaat na het drinken van je kopje koffie. Daarnaast is deze koffie biologisch geproduceerd met koffiebonen afkomstig uit Ethiopië. Dat geeft deze koffie exotische fruit tonen en zachte nasmaak.  Je koopt deze koffie voor €43 voor 120 capsules, daarmee betaal je per cupje zo’n €0.36. 

Duurzame Nespresso-machine koffiecups #9: Douwe Egberts Lungo

We zijn natuurlijk allemaal wel bekend met de koffie van Douwe Egberts. Maar wist je ook al dat ook deze koffie afkomstig is van een UTZ gecertificeerde koffieplantage? Het ‘UTZ CERTIFIED’ is een keurmerk dat gebruikt wordt voor onder meer koffie, cacao en thee. Door gecertificeerde koffie in te kopen weet je precies waar deze koffie vandaan komt. Gecertificeerde producten zijn namelijk altijd door de  hele productieketen (van boer tot brander) terug te herleiden naar hun herkomst. Dat creëert de garantie de koffie op een verantwoorde manier is verbouwd. UTZ gecertificeerde koffie boeren verbouwen hun koffie met zorg en aandacht voor mens en milieu. Met deze speciale deal koop je 200 koffiecups a €40, een koopje dus! 

Duurzame Nespresso-machine koffiecups #10: Koffiecups proefpakket

Wil je overstappen op duurzame koffie, maar weet je nog niet zo goed welke? Kies dan voor dit Duurzame koffiecapsules proefpakket en vind de smaak die echt bij jou past. Het koffiecup smaakpakket bevat 6 verschillende doosjes met  lungo en espresso koffie van ieder 10 duurzame koffiecapsules. De koffie die verwerkt is in deze capsules zijn 100% Arabica koffiebonen. De koffie cups zijn 100% zuurstof dicht, waardoor ze lang houdbaar blijven. Bovendien zijn de cups gemaakt van biobased materialen, waardoor ze composteerbaar en  100% duurzaam gecertificeerd zijn. Daarnaast kent deze koffie ook het Fairtrade, Biologisch én Rainforest Alliance keurmerk. Ideaal voor mensen die willen overstappen naar een duurzame koffie!

Meer tips van EcoToday lezen? Lees dan Onze top 10: duurzame drinkflessen