Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Denk jij na over het aanschaffen van duurzame meubels, zoals een salontafel van gerecycled hout? Goed zo! Daar zal onze planeet vast erg blij mee zijn. Waarom? Mileu Centraal kwam met een paar belangrijke cijfers; Waar voedselverspilling verantwoordelijk is voor 22% van de C02 uitstoot, per huishouden, is het deel van spullen momenteel 11%. Hier zijn kledingstukken en elektronica maar óók meubels onderdeel van. Ontdek hier hoe je jouw kledingkast kan verduurzamen door bij merken te kopen die werken met gerecycled polyester. 

Het fijne is dat je spullen vaak gerecycled of van gerecycled materiaal kan kopen. Op deze manier blaas je  nieuw leven in bestaande materialen en meubels die nog een ronde mee kunnen. Wist je dat meubels gemiddeld om de 7 jaar worden vervangen, maar eigenlijk nog langer mee kunnen? Des te meer reden dus om die salontafel, eettafel, kast gerecycled hout in huis te halen. Of ben je meer geïnteresseerd in een hoekbank gerecycled leer? 

Desalniettemin, lees verder en wie weet staat er binnenkort zo een salontafel van gerecycled hout bij jouw thuis. 

Uit het goede gerecyclede (teak) hout gesneden zijn 😉

Niet op zoek naar een hoekbank van gerecycled leer? Hout is mooi materiaal en gerecycled hout of gerecycled teakhout nóg mooier 😉 en niet te vergeten: duurzamer. Gerecycled teakhout komt namelijk van oude huizen en schepen uit Indonesië waarvan mooie gerecyclede spullen van gemaakt kunnen worden. Een voordeel is dat als een kast, salontafel of eettafel gerecycled hout in het design verwerkt hebben, je ook niet inlevert op zowel kwaliteit en uitstraling. Het belangrijkste is namelijk om te realiseren is dat het gevolg van teveel bomen kappen groot is. Omdat er meer CO2 vrijkomt met als gevolg dat de opwarming van de aarde ook sneller gaat. We moeten dus zorgzaam omgaan met onze bondgenoot in het gevecht tegen klimaatverandering. Dat doen bedrijven als FSC en PEFC door meer bossen duurzaam te beheren. 

Tips bij het vinden van duurzame meubels 

Het kan overweldigend zijn om mooie spullen te vinden die ook nog eens echt gerecycled zijn. En hoe weet je dat het échte duurzame meubels zijn of gemaakt zijn van gerecycled materiaal? Het platform Furn.nl biedt een zogeten duurzaamheidsfilter dat werkt op basis van een aantal criteria waaraan het meubel moet voldoen: de aanwezigheid van een  duurzaamheids statement van het merk, een duurzaamheidsverklaring van de shop en verantwoorde of gerecyclede materialen in het product en relevantie van het product op basis van wensen van de zoeker. Op dit platform kun je meer dan 100.000 verschillende duurzame meubels met elkaar kan vergelijken en dus de beste eruit pikken.

Belangrijk is om zo precies mogelijk te zoeken, zo vind jij sneller jouw salontafel van gerecycled hout. Dus zoek bijvoorbeeld op “salontafel gerecycled hout”, “eettafel gerecycled hout”, “kast gerecycled hout’’ of ‘’hoekbank gerecycled leer”.

6x duurzame meubelmerken uit Nederland  

Nu we de tips en voorkennis met je hebben gedeeld, zullen we je ook een handje op weg helpen door een aantal mooie merken op een rijtje te zetten die jouw huis of kantoor echt een duurzaam tintje bezorgen. Een mooi voorbeeld is deze eettafel: gerecycled hout en stevige stabiele tafelpoten zorgen voor een chique design. Gewoon bij Leenbakker te koop!

Vepa: gerecyclede meubels van afval

Het familiebedrijf Vepa, maakt prachtige spullen voor de zorg, horeca, kantoren en het onderwijs. Met als gevolg kun je dus onder meer stoelen, tafels, kasten en wandpanelen verwachten, gemaakt van verwerkt eigen-en andermans afval. 

Een mooi voorbeeld is hiervan is de Plastic Whale collectie. De hele collectie aan tafels, stoelen, lampen, akoestische panelen en bijzettafels is gemaakt van PET-flessen uit de Amsterdamse grachten. De fabrieken waar de gerecyclede spullen in worden gemaakt, zijn zelf ook bijna afvalloos. 

Duurzame meubels van DeVorm

Wat dit bedrijf bijzonder maakt, is dat ze proberen letterlijk en figuurlijk zo veel mogelijk uit het materiaal proberen te halen tijdens het ontwerpproces. Befaamd van de collectie PET Felt waar alle stoelen, lampen en en akoestische panelen gemaakt zijn van gerecycled polyester, oftewel: plastic flessen. 

De spullen zijn ook nog eens verkrijgbaar in 11 kleuren. Leuk om te weten is dat DeVorm ook het eerste bedrijf is die deze manier van werken toepaste in het meubilair. Kijk hier naar wat voor duurzame meubels DeVorm in petto heeft. 

Meubels van gerecycled materiaal van Zooi

‘’Mooie spullen maken van afval.’’ De passie van dit merk. Het team wilt op een duurzame manier sfeer creëren. Of dat nou bij jouw thuis is of op werk. Dat doen ze door het maken van meubels en woonaccessoires met oud metaal, gerecycled kunststof en restjes textiel. Wat je met name kan verwachten, zijn dan ook duurzame woonaccessoires, lampen, kapstokken, krukjes en verlichting. Bekijk hier het assortiment van Zooi. 

Duurzame meubels van Tolhuijs

Dit merk pakt het net wat anders aan. Ze beginnen simpelweg met het beschikbare materiaal en productie opties. Het product dat Tolhuijs gebruikt, had eerder een zeer andere functie en dat zie je nog altijd terug in het eindresultaat. Een vraag die de maker stelt is dan ook ‘’Waarom zou je nieuwe materialen gebruiken als er al zoveel mooie materialen beschikbaar zijn?’’. Een tip van ons: ga voor de ‘’SPOOL’’ lamp of andere natuurlijk. 

Two-O: liefde voor gerecycled hout en duurzaamheid

Hier focussen zich op ambacht in plaats van massa en dus liefde voor het materiaal. Wel met een modern jasje. Het team ontwerpt en maakt interieur-en totaalconcepten. Deze worden gemaakt van duurzaam hout en metaal. De dynamische tafels kennen zelfs een dubbele functie, je kunt ze gebruiken als bijzettafel en bureau. Aan jou de keuze. 

Leuk om te weten is dat Two-O ook iets doet voor de medemens. Het bedrijf leert vaardigheden, zoals het bouwen van waterpompen, aan mensen in Oeganda. Tot nu toe hebben ze al 1300 mensen deze vaardigheden aangeleerd. Niet alleen de duurzame meubels hebben dus een dubbele functie ;).

Meubels van gerecycled hout van Slow Wood

De naam verklapt het al: deze meubels worden nooit met haast gemaakt waardoor er veel aandacht en liefde in is verwerkt. Want wist jij dat het proces van natuurlijk verven al een week duurt? Al met al, gaan de tijdloze stukken gaan lang mee en vullen jouw huis 100% mooi op. Heb jij nog een mooie koffie-of bijzettafel nodig? Of mooie linnen kussens? Dan zal ik zeker even de webshop checken. Slow Wood doet aan verzending binnen Nederland en naar België en Duitsland. 

Is jouw interesse in duurzaamheid groot of inmiddels gewekt door dit artikel over duurzame meubels? Dat is erg goed om te horen. Er bestaan zoveel mooie spullen die gemaakt zijn van duurzame materialen zoals gerecycled leer, gerecycled polyester en gerecycled teakhout. 

Als je verder wilt lezen over dit brede groene onderwerp, we hebben natuurlijk nog andere mooie artikelen en eventuele tips rondom dit brede groene onderwerp. Bijvoorbeeld, hoe duurzaam Nederland is of dé top 10 duurzame shampoos en natuurlijk een hot-topic op dit moment: 10 tips om energie te besparen deze winter.