Vanuit duurzaamheidsoogpunt printen we natuurlijk het liefst zo min mogelijk. Het gebruiken van online advertenties is duurzamer dan het printen flyers en een boek kan je beter lezen van een (tweedehands) e-reader dan op papier. Soms ontkom je er helaas niet aan en soms zul je toch echt iets moeten afdrukken. Maar wist je dat behalve de printer, het papier en het soort inkt dat je gebruikt, ook het lettertype een groot verschil kan maken op het gebied van duurzaamheid? Door bepaalde lettertypes te gebruiken kan je tot wel 50% procent inkt besparen: goed voor de planeet én goed voor je portemonnee.
Het probleem met inkt
Er zijn meerdere manieren waarop printen en specifiek inkt een schadelijke impact hebben op het milieu. Inkt zelf zich vol chemische oplosmiddelen en kleurstof en bevat zo vaak zware metalen. Vaak is inkt gebaseerd op petroleum. Toners uit laserprinters bevatten bovendien grafietpoeder. Inkt is erg giftig en het is dan ook geen wonder dat cartridges tot wel 450 jaar nodig hebben om te worden afgebroken. Kortom, inkt is niet echt iets wat je onnodig veel wilt laten circuleren op aarde. En dan hebben we het nog niet eens over alle verpakkingen die gepaard gaan met het gebruiken van inkt: de plastic van de cartridges, de enveloppen waarin ze worden bezorgd, etc.
Oplossingen
Gelukkig zijn er oplossingen. Waar niet of minder printen niet mogelijk is, kunnen we duurzame inkt, ook wel bio- of eco-inkt, gebruiken. Sommige printers hebben ook ‘inkt zuinige’ standen, maar daar gaat de kwaliteit vaak van achteruit. Één van de nieuwste en meest veelbelovende oplossingen lost dit probleem op: duurzame lettertypes. Bedrijven als het Nederlandse Ecofont en het Britse Rymaneco hebben lettertypes geïntroduceerd die tot wel 33% (Rymaneco) en 50% (Ecofont) minder inkt gebruiken in vergelijking tot de meest gangbare lettertypes.
Hoe doen ze dat? Ecofont werkt met letters met kleine gaatjes. De gaatjes zijn zo klein dat ze voor het menselijk oog niet zichtbaar zijn: enkel wanneer je de letters groter maakt, zeg groter dan 36-punten, wordt het gatenkaas. Rymaneco werkt met een soortgelijk principe, waarbij de letters zijn opgebouwd uit dunne lijnen met ruimte ertussen. Het menselijk brein vult de ruimte tussen de lijntjes en gaatjes vanzelf in. De inkt zelf vloeit ook altijd iets uit op papier. Door de gaatjes en ruimte binnen de letters maak je optimaal gebruik van deze eigenschap. Al met al heb je met het gebruik van deze lettertypes dus geen kwaliteitsverlies, maar wel forse inktbesparing.
Ben je geen fan van de stijl van de lettertypes? Dat kan. In dat geval biedt Ecofont ook programma aan waarmee je de kleine gaatjes kan perforeren in jouw favoriete lettertype. Op dit moment werkt ecofont in verschillende Microsoft-Office programma’s met de lettertypes Arial, Calibri Tahoma, Times New Roman en Verdana. Ecofont is bezig om deze lijst verder uit te breiden, maar je bespaart hiermee alsnog significant minder inkt dan met het traditionele Ecofont of Ryman eco.
Impact
Het lijkt misschien een onbenullige aanpassing, maar onderzoek wijst uit dat we in 2020 wereldwijd 49 triljoen pagina’s zullen printen, waarvan het gros binnen grote bedrijven. De gemiddelde persoon print ongeveer 50 pagina’s per week. Duurzaambedrijfsleven.nl rapporteert dan ook dat als Ecofont wereldwijd zou worden toegepast, dat 490 miljoen cartridges per jaar zou schelen, en een CO2-uitstoot van 6,5 miljoen ton. Zo blijkt maar weer: het zijn kleine stappen die samen het grote verschil maken.