Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Als je veganistisch eet dan vermijd je alle etenswaren waar dieren aan te pas komen. De meeste veganisten kiezen voor een volledig veganistische lifestyle, waar veganisme meer is dan enkel een dieet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veganistische kleding, vegan cosmetica en verzorgingsproducten. Maar wat is vegan kleding precies? In dit artikel lees je meer over vegan fashion, wat dit precies inhoudt en waar je bijvoorbeeld veganistische kleding kunt kopen.

vegan kleding kopen

Wat is vegan kleding?

Vegan kleding is pas vegan als er tijdens het productieproces geen dieren aan te pas zijn gekomen. Er mogen geen dierlijke materialen zijn verwerkt én geen dierlijke hulpstoffen zijn gebruikt. Tegenwoordig zijn er veel diverse veganistische textielsoorten waardoor dierlijke producten niet meer nodig zijn. Veel van deze kledingmaterialen zijn duurzamer om te produceren dan dierlijke materialen. Echter, vegan fashion is niet per definitie altijd beter voor het milieu. Afhankelijk van het gehele productie proces zoals verbouw- en verwerkprocessen, worden er altijd voetafdrukken achtergelaten.

wat is vegan kleding

Waarom kiezen voor veganistische kleding?

Anders dan bij vegan kleding en overige veganistische producten, worden er vaak dierlijke materialen gebruikt bij producten die op een grootschalige manier zijn geproduceerd. Voor zowel voedingsmiddelen, cosmetica en kleding zijn grote industrieën gericht op winst maken. Ze willen zo snel en zoveel mogelijk produceren en dat gaat ten koste van dierenlevens en het milieu.

Het vervelende hiervan is dat veel consumenten niet weten dat de producten die zij consumeren, hier aan mee dragen. Om die reden is het goed om veganistische textiel te verkiezen over niet veganistische textiel. Daarnaast kun je zoeken naar kleding die op een duurzame manier geproduceerd zijn. Er zijn diverse vegan kleding webshops en winkels te vinden in Nederland waar je goede producten kunt kopen.

vegan kleding duurzaam materiaal
.

Vegan kleding in Nederland: welke materialen zijn veganistisch?

Je wilt vegan kleding kopen, maar hoe weet je eigenlijk welke kledingstukken veganistisch zijn? Vaak is veganistische textiel voorzien van een label, zoals bijvoorbeeld het PETA-Approved Vegan label. Je bent verzekert dat de kleding, schoenen of accessoires die je koopt vrij zijn van leer, bont, wol of andere dierlijke materialen.

Ook zijn er een aantal vegan materialen die van zichzelf al veganistisch zijn. Denk aan hennep, biologisch linnen, biologisch katoen, bamboe, viscose, Lyocell/Tencel en Ecovero en polyester. Tegenwoordig worden materialen als polyester ook gerecycled om een duurzamer alternatief aan te bieden.

Vegan kleding kopen: alternatieven voor wol en leer

Schapenwol en leer worden nog altijd veel gebruikt voor kleding en accessoires. Als je vegan fashion wilt dragen en alternatieven zoekt voor deze materialen zijn er genoeg opties. Kies voor wol vrije truien die gemaakt zijn van synthetisch vilt, kunstveren of plantaardige dons. Voor schoenen en andere items worden faux leren en imitatie-suède producten gemaakt die je bij een vegan kleding webshop gemakkelijk moet kunnen vinden.

Veganistische Kleding Nederland: alle vegan kleding mannen en vegan kleding dames op een rij

Niet alle winkels in Nederland zijn ingericht op veganistische kleding maar de keuze is vaak toch groter dan in het buitenland. Wij zijn bij het schrijven van deze pagina begonnen met het maken van een lijstje van veganistische kleding Nederland en zullen elke keer als wij iets tegen komen deze pagina verder uitbreiden. Wij staan natuurlijk ook helemaal open voor suggesties!

Vegan kleding Amsterdam en andere steden: welke merken zijn er allemaal?

Er zijn enorm veel verschillende veganistische kledingmerken. Als je naar vegan kleding in Amsterdam alleen al zoekt zijn er talloze winkels om te bezoeken. Er is natuurlijk ook genoeg vegan kleding in Nederland te vinden buiten de hoofdstad om. Hier vind een aantal bekende merken die kleding voor dames en mannen verkopen:

  • Esprit: bij Esprit kun je vegan fashion voor dames vinden. Van basic T-shirts tot broeken, er is genoeg te vinden! Zij hebben veel winkels overal door Nederland maar meerdere in Amsterdam.
  • ARMEDANGELS: dit modelabel voor mannen en vrouwen maakt duurzame en tijdloze mode gericht op een gezondere leefomgeving voor ons allemaal. Voornamelijk te vinden in Winkels in Utrecht.

Vegan Kleding Webshop: Koop bewust, ook online

Als je bij wilt dragen aan een gezonde en fijne leefomgeving voor mens en dier, dan is het kopen van vegan fasion een goede stap. Ook is het handig om te investeren in fair fashion, ofwel slow fashion. Dit is niet alleen een duurzamere keus, je draagt ook bij aan goede arbeidsomstandigheden voor mensen die de kleding maken. Denk ook aan tweedehands kleding en vintage kleding en koop vooral niet te vaak kleding. In het geval van duurzaam kleding kopen, is minder altijd beter!

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens