Bewust leven begint bij het maken van bewuste keuzes. Daar past ook de stap naar een duurzame kledingkast bij. Een ecologisch verantwoorde sportoutfit kan daarin niet ontbreken. Met duurzame sportkleding is je sportsessie niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de wereld.
Waarom duurzame sportkleding kopen?
De kledingindustrie is een van de grootste vervuilers: de productie van kleding zorgt voor waterverspilling, milieuvervuiling en uitstoot van broeikasgassen. Fast fashion heeft daar een groot aandeel in. Mode wisselt tegenwoordig in een rap tempo en kledingstukken zijn een soort wegwerpartikelen geworden.
Duurzaam Sportkleding: Wat is duurzame sportkleding?
Gelukkig zijn er ook merken die het anders aanpakken. Het doel van duurzame kledingmerken is om kleding te maken die minder belastend is voor het milieu. Ze gebruiken bijvoorbeeld minder energie, water en grondstoffen in hun productieproces. Daarnaast kiezen ze voor milieuvriendelijk materiaal, zoals gerecyclede en biologische grondstoffen. Ook materialen die je minder vaak hoeft te wassen en die langer meegaan, zijn beter voor het milieu.
Duurzame sportkleding dames & duurzame sportkleding heren
Wij hebben voor onze lijst gekeken naar sportmerken die het goed doen op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast hebben wij gekeken naar merken met een brede selectie zodat er zowel duurzame sportkleding dames als duurzame sportkleding heren tussen zit. Eerst gaan wij even kijken wat andere kleren juist niet duurzaam maakt.

Duurzame Sportkleding: andere sportkleding vaak van synthetisch materiaal
De meeste sportkleding is gemaakt van synthetische materialen, zoals polyester en acryl. Dit zijn de boosdoeners die voor veel vervuiling zorgen. De productie van polyester kost minder water en vergt minder chemicaliën dan katoen. Maar de synthetische stoffen zorgen wel voor veel energieverbruik, waarvoor fossiele brandstoffen gebruikt worden. Daarnaast is polyester een product van ruwe olie – absoluut geen duurzame grondstof. Wij schrijven op Ecotoday altijd over duurzame kledingmerken en geven jou later in dit artikel ook onze top 6.
Duurzame Sportkleding: synthetische kledingvezels in plastic soep
Sportkleding gooi je regelmatigs in de wasmachine. Natuurlijk is dit wel zo gris, maar dat is het addertje; bij het wassen van synthetische stoffen komen vezels los en deze komen via het riool in de zee terecht. Die kledingvezels zijn niet biologisch afbreekbaar. Ze belanden in de plastic soep en vormen een bedreiging voor het zeeleven.
6x merken met duurzame sportkleding merken
Redenen genoeg om voor ecologisch verantwoorde sportkleding te kiezen. Gemaakt van natuurlijke materialen in plaats van synthetische stof en geproduceerd op een verantwoorde manier. Wij vonden deze zes inspirerende duurzame sportkleding merken met een brede selectie van duurzame sportkleding. Zo kun jij verantwoord(er) trainen.
- Organic Basics: Minimalistisch en tijdloos, daar staat Organic Basics voor. Het merk begon met de verkoop van ondergoed en de groene collectie is inmiddels flink uitgebreid. Je kunt nu allerlei kledingstukken kopen bij Organic Basics, zoals sokken, truien, panty’s en uiteraard sportkleding.
- Patagonia: De missie van Patagonia is kwalitatieve producten maken met zo min mogelijk schade aan de planeet. Ook Patagonia maakt sportkleding en is voor alle soorten sporters toegankelijk.
Patagonia is altijd één van onze save bets. Zij hebben namelijk hun complete organisatie in het teken gezet van het redden van de wereld.

- Ecoalf: Het bedrijf noemt zichzelf een pionier in de duurzame fashion. Het Spaanse merk maakt kleding van gerecycled materiaal zoals PET-flessen, autobanden en visnetten. Ze gebruiken zo min mogelijk energie en minimaliseren het transport.
- Icebreaker: In hun kleding gebruiken ze merinowol, de vacht van een van de sterkste schapenrassen ter wereld. Hoewel wol over het algemeen niet erg dier- of milieuvriendelijk is, heeft Icebreaker het goed geregeld: de dieren leven op een diervriendelijke manier in Nieuw-Zeeland en de merinowol is biologisch afbreekbaar. Door de bijzondere samenstelling is het materiaal ook geschikt voor zowel hoge als lage temperaturen. Daarnaast hoef je wol door de zelfreinigende eigenschappen minder vaak te wassen dan bijvoorbeeld katoen.
- Bleed: Bij bleed werken sportliefhebbers met een hart voor de natuur. Van skaters tot surfers tot hardlopers en skiërs. Ze gebruiken bijvoorbeeld hennep, kurk, organisch katoen en linnen. Pure plant-power in je kledingkast.
- Filippa K: Dit merk gelooft dat je beter kunt investeren in kledingstukken die langer meegaan. Ze beperken de impact van hun productie zoveel mogelijk. Ook na de verkoop stopt het voor Filippa K niet. Ze repareren kleding zodat het nog tijden mee gaat en geven jou de kans om gebruikte kleding te doneren. Dus als jij je kledingstuk niet meer aantrekt, kan de stof alsnog hergebruikt of gerecycled worden tot nieuw textiel.
Wil je meer lezen over duurzame fashion? Lees dan hier verder. Ben jij het niet eens met onze collectie? Laat het dan even aan ons weten door een mailtje, wij staan altijd open voor kritiek of suggesties.