Bont. Vroeger een teken van welvaart en vandaag de dag is nep bont nog steeds een fashion statement. We zijn het er allemaal over eens dat echt bont absoluut niet meer kan. Zulk dierenleed wil niemand.
Over de jaren heen is iedereen dus massaal overgestapt op nep bont, maar met de groeiende duurzaamheidskwestie is nog maar de vraag of dit ook nog wel kan. Is nep bont nog wel verantwoord of wordt het tijd om ook dit vaarwel te zeggen? Je leest het hier.
Nep Bont jassen: Echt bont vs nep bont
Eigenlijk is dit niet eens meer een keuze. Echt bont is gewoon echt niet meer oké. Maar in het licht van het verslechterende klimaat, verschijnen er redenen voor zowel echt als nep bont om het niet te dragen.
Echt bont is niet alleen een verschrikking als het gaat om dieren, ook de productie en verwerking ervan is een nachtmerrie, maar dan voor het milieu. Het fokken van de dieren kost veel meer grondstoffen, zoals voer en land- en waterverbruik. En de uitstoot van schadelijke stoffen is ook buitensporig.
De mest van nertsen (veel gebruikte diersoort voor bont) stoot veel stikstofoxide en ammoniak uit, wat een grote oorzaak is voor grondverzuring en fijnstof vorming. En dan de verwerking van het bont. Hiervoor worden agressieve verfsoorten en chemicaliën gebruikt die schadelijk zijn voor milieu én volksgezondheid. Weinig twijfel hierover te vinden.
Nep Bont jassen
Maar is nep bont wel zoveel beter? Het grotere voordeel van nep bont is natuurlijk dat het diervriendelijk is. En zeker, het is wat vriendelijker voor het milieu dan echt bont. Maar echt vriendelijk is het ook niet.
Want waar wordt het van gemaakt? Plastic! Nep bont bestaat uit synthetische vezels, zoals acryl en polyester, en kleine beetjes katoen of hennep.
Daarnaast wordt ook dit verwerkt met chemicaliën en verf. Nog een probleem is dat het te snel uit elkaar valt, wat ook een vervuilende factor is. Deze kleine plastic deeltjes en haartjes komen in de natuur terecht en zullen niet snel afbreken.
Het vervuilt de natuur en wordt gegeten door dieren. Synthetische microvezels komen via de was in onze watersystemen, dus ook in ons drinkwater en de wateren van zeedieren.
Dus als je echt per se bont in je kledingkast wilt hebben, kun je beter kiezen voor nep bont. Maar ja, liever helemaal geen bont natuurlijk. Een goed alternatief zijn de producten van Patagonia. Deze hebben milieu en de natuur altijd op nummer 1 staan.
Nep bont: mode vs milieu
Bont is over het algemeen gewoon niet goed voor het milieu. Maar een andere grote oorzaak hiervan is niet de productie, maar hoe wij omgaan met het product. Een van de redenen dat nep bont zo vervuilend is, is omdat wij de kledingstukken veel te snel weg gooien. Het is in de hedendaagse maatschappij veel te normaal om een kledingstuk na een seizoen alweer weg te gooien.
Fast fashion heet dit. In feite is de hele mode-industrie niet bijzonder duurzaam. 8% van de wereldwijde CO² uitstoot komt van de mode-industrie, dat is meer dan de luchtvaart!
Hier valt een van de weinige voordelen van echt bont op: dat blijft veel waard. Het wordt vaak generaties doorgegeven en behouden waarde en kwaliteit. Daarnaast is echt bont wel biologisch afbreekbaar en in dat aspect dus minder vervuilend.
Nep bont deken of nep bont kleedjes
Bont is niet goed voor het milieu, maar van de redenen waarom dat zo is, gelden net zo goed voor andere meer alledaagse textielstoffen en kledingsoorten. Kleding wordt steeds meer met synthetische stoffen gemaakt en veel te snel weggegooid. Daarom geld dit ook voor nep bont kleedjes en nep bont dekens.
Vind jij het klimaat belangrijk en wil jij doen wat je kan om bij te dragen aan een betere wereld? Sta dan eens stil bij wat voor kleren je draagt en waar ze vandaan komen. Koop bijvoorbeeld meer tweedehands of kleren van duurzamere materialen. Beetje bij beetje komen we dan dichter bij een schonere en betere wereld. Wij schrijven op onze website alles over duurzame kledingmerken die wel het milieu in de gaten houden bij het maken van hun producten.
Wil jij wel op het milieu letten tijdens jouw aankoop? Ga dan voor Patagonia, zij hebben milieu altijd op nummer 1 staan.
Wil je meer weten over de gevolgen van textiel op het milieu en wat duurzaam textiel precies is? Lees dan Duurzaam textiel: Dit moet je weten!