Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ethisch verantwoord, duurzaam, gerecycled, circulair en fairtrade. Het zijn allemaal woorden van het nu en om goede redenen ook. In dit artikel focussen we ons op fairtrade kleding, maar wat is ‘’fairtrade kleding’’?

Wat is fairtrade kleding?

Fairtrade kleding wordt gemaakt onder goede arbeidsomstandigheden, dus zonder kinderarbeid én tegen eerlijke lonen. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar dat is het helaas nog niet. We hebben nog een lange weg te gaan. Wist je bijvoorbeeld dat zelfs grote merken zich nog schuldig maken aan dwangarbeid? En ja, de H&M, Nike en Abercrombie & Fitch horen bij dit lange rijtje. In het geval je het nog niet doorhad, geven we je de nodige tips en tricks om vanaf nu eerlijke kleding te kunnen scoren. Bovendien hebben we nog andere leuke artikelen om je kast zo duurzaam mogelijk te maken, kijk hier verder voor meer info over duurzame kledingmerken.

Fairtrade keurmerk(en)

Kleding dat hier dus onder valt, blijkt een goede investering. Het beantwoordt als het ware gelijk de vraag ‘’Wat is fairtrade kleding en waar moet het aan voldoen? ‘’ gezien ze heel wat voorwaarden in acht nemen voordat een kledingstuk als fairtrade wordt beschouwd. Mileu Centraal noemt 27 keurmerken in hun wijzer. Waaronder bijvoorbeeld: EU Ecolabel, Organic 100 Content Standard, Fair For Life, Biokreis, Blauer Engel en dus nog 22 meer. Elk fairtrade keurmerk, kleding categorie, wordt beoordeeld op: Mileu, dier, mens, controle en transparantie.  Benieuwd naar de individuele scores? Bekijk ze hier.

Fairtrade kleding

Fairtrade kleding online

Wil je niet zoeken op ‘’fairtrade keurmerk kleding?’’ Geen probleem. Op dit moment zijn er ook zeker een aantal mooie fairtrade kledingmerken hot en happening. Een handige tool is hiervoor de website Project Cece, ook wel gezien in het Parool en de Volkskrant. Zij nemen het op zich om alle, meer dan 300, merken en winkels te checken zodat jij makkelijk duurzame en fairtrade kledingmerken kan vinden. Ook laten ze nog eens fairtrade kleding in de sale zien trouwens.  Dus goed voor je portemonnee, de makers en het milieu. Wat wil je nog meer?

Fairtrade kleding voor dames

Wat is, nou echte, fairtrade kleding? Dat maken deze mooie fairtrade kleding damesmerken wel duidelijk. Wil je ook iets vinden voor je lief? Later volgt een lijstje met fairtrade kleding online te vinden voor mannen.

  1. Armed Angels. Onze nummer 1 in meerdere lijstjes want zij hebben zowel een oog voor duurzaamheid als op dat de kleding eerlijk gemaakt wordt. In tegenstelling tot veel andere fairtrade kleding aanbieders hebben zij een uitgebreid aanbod, waardoor je vast wel iets kunt vinden dat precies bij jou past.
  2. Jan ’n June. In 2004 opgericht door Jula en Anna vanuit het verlangen naar mode die zowel duurzaam als betaalbaar is. De stoffen die worden gebruikt zijn ook gecertificeerd. Katoen is bijvoorbeeld Global Organic Textile Standard gecertificeerd. De ontwerpen worden gemaakt in een familie atelier in Polen. Fabrieken worden regelmatig bezorgd. Ook werkt Jan ’n June met één leverancier om het productieproces transparant en eenvoudig te houden.
  3. Alchemist. De oprichtster, Caroline Mewe, raakte geïnspireerd door het licht van de eilanden gezien ze zelf is opgegroeid op Terschelling. Dit zie je ook duidelijk terug in haar collecties. De kleding is natuurlijk gemaakt van duurzame materialen en onder fairtrade omstandigheden.
  4. Rita Row. Wat je hiervan kan verwachten, zijn ingetogen en eenvoudige designs gecompleteerd met uitgesproken prints. Alle kleding wordt ethisch geproduceerd in Spanje en Portugal en onder eerlijke lonen en goede werkomstandigheden. De stoffen zijn afkomstig uit Europa en het grotendeel heeft een certificaat.
  5. Atelier Jungles. Een Nederlands merk opgericht door Giselle van der Star. De eerlijke kleding wordt gemaakt in Den Haag. Voor de productie worden afgeschreven stoffen gebruikt die anders in een magazijn als reststoffen zouden blijven liggen.
  6. People Tree. Het duurzame merk dat het langst bestaat. Opgericht in 1991 door Safia Minney. Wellicht ken je haar van de documentaire ‘’The True Cost’’. Zij heeft ervoor gekozen om gebruik te maken van biologisch gecertificeerd katoen, natuurlijke verfstoffen en gerecycled materialen.

Fairtrade kleding mannen

Fairtrade kleding damesmerken, daar zijn er vandaag de dag meer van, maar gelukkig voor mannen kunnen zij ook makkelijker wat fairtrade kleding online vinden. Zo kunnen jullie gezellig samen op de bank shoppen en opzoek naar duurzame alternatieven.

  1. Armed Angels. Onze nummer 1 ook voor mannenkleding want zij hebben zowel een oog voor duurzaamheid als op dat de kleding eerlijk gemaakt wordt. Door een uitgebreide selectie aan mannenkleding vind je voor iedereen wel een geschikte outfit.
  2. Unrecorded. Opgericht door Jolle en Daniel die ernaar streven om kleding zonder overbodige branding, verborgen plastics of buitensporige prijzen de wereld in te brengen. Ze hebben slechts één vaste collectie die is gemaakt onder eerlijke werkomstandigheden. Verder vertellen ze je waar de kleding van wordt gemaakt en kun je kostenspecificaties makkelijk terugvinden per item. Het gebruikte katoen is 100% biologisch en GOTS-gecertificeerd.
  3. SKOT. Dit fairtrade kledingmerk, opgericht door Ruben, maakt overhemden en t-shirts voor een betaalbare prijs. Ze werken direct samen met fabrieken. Verder zijn ze bezig om de overhemden circulair te maken. Extra duurzaam dus!
  4. Unrobe. Omdat oprichter Daan Ubachs zag dat de kledingindustrie compleet te verkeerde kant opging, zette hij Unrobe op in onze hoofdstad: Amsterdam. De missie van dit mooie merk is: ‘’Dressing people by undressing the industry.’’ Weg van slechte gewoontes als vervuiling, waste en gevaarlijke en ongezonde werkomstandigheden. Unrobe maakt hun kleding in Italië en Portugal.

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens