Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Er is nogal wat informatie te vinden over ecologische kleding op het internet. Wij geven jou een korte introductie samen met 3 opties van merken die goed bezig zijn.

Wat is ecologische kleding?

Tegenwoordig verschijnen er steeds meer ecologische kledingmerken op de markt. Maar wat is ecologische kleding eigenlijk? De term ‘ecologisch’ houdt in dat kleding op een diervriendelijke en milieubewuste manier gemaakt wordt, en dat de kleding onder goede werkomstandigheden geproduceerd wordt.

Deze manier van kleding produceren is belangrijk. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat natuurlijke bronnen niet uitgeput raken. Daarnaast staan mensenrechten centraal bij ecologische kledingmerken. Hoewel dit niet het hoofdthema is van dit artikel, is het natuurlijk vanuit een humaan perspectief wel belangrijk om rekening mee te houden.

Waarom is niet-duurzame kleding vervuilend?

De kledingindustrie is een van de vervuilendste industrieën van de wereld. Bij het maken van kleding is er veel water, kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig. Kies je voor een synthetische stof, dan is de kans groot dat het gemaakt is uit aardolie.

Als je het uitwast komen er veel microplastics vrij. Bij het verven van de kleding is er een groot hoeveelheid water nodig. De verf bestaat uit schadelijke chemicaliën die weer slecht zijn voor het klimaat. Het gebruikte water wordt vaak in rivieren geloosd.

Is ecologische kleding duurder dan fast fashion?

Ja, duurzame kledingmerken zijn in aanschaf meestal duurder dan fast fashion. Waarom? Bij ecologische merken wordt er gebruik gemaakt van biologisch katoen, tencel en gerecycled polyester. Door het gebruik van deze materialen wordt er meer rekening gehouden met het milieu.

Ondanks het feit dat ecologische kledingitems vaak duurder zijn, is de kwaliteit beter en de levensduur van de kleding langer. Maar goedkoop is vaak duurkoop en kwalitatief goede kleding gaat nou eenmaal langer mee dan goedkope, milieubelastende kleding.

Ecologische kleding
Clothes hanging on the hangers, assortment of women’s clothing. Second hand sustainable shopping, capsule minimal wardrobe, slow fashion idea

Duurzame en hippe kleding

Denk je bij ecologische kleding aan oubollige bloemetjesjurken die rechtstreek uit de kledingkast van je oma zouden kunnen komen? Dat is anno 2022 echt niet meer het geval. Verschillende kledingmerken hebben bewezen hippe fashion te kunnen produceren die vriendelijk is voor zowel het klimaat als je netvlies. Wil jij graag de overstap naar duurzamere kleding maken? Wij hebben het makkelijk voor je gemaakt en alvast drie ecologische én hippe kledingmerken voor je geselecteerd.

Taifun

Taifun hecht veel waarde aan natuurlijke materialen en een duurzame productie. Daarnaast ondersteunen zij als merk projecten die gericht zijn op vrouwenrechten. En zo neemt Taifun hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.

ARMEDANGELS

ARMEDANGELS was een van de eerste kledingmerken die zich inzetten voor een beter klimaat. Al 15 jaar gebruikt ARMEDANGELS ecologische vriendelijke materialen en worden er geen dierlijke materialen in hun kleding verwerkt. Ook produceren zij niet onnodig.

Save The Duck

Save The Duck produceert winterparka’s van gerecyclede materialen, zonder daarbij in te boeten op een mooi ontwerp. Klimaatvriendelijk produceren en maatschappelijk verantwoord ondernemen staat bij hen centraal.  

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens