Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Koude temperaturen liggen weer op de loer waarmee het truien seizoen van start is gegaan. Zeker in de winter levert een warme trui zowel een goede bijdrage aan het milieu als je portemonnee. Wil jij er fashionable uitzien maar ook duurzame keuzes maken? Dan zijn de volgende duurzame truien misschien wel iets voor jou!

#1: Duurzame trui dames – (h)eerlijk warm

Armed Angels is een merk die bekend staat om hun duurzame impact. Ze focussen zich voornamelijk op recyclen en repareren. Ze moedigen iedereen aan hun kleding te repareren en maken hiervoor ook allerlei video’s om je te helpen. Daarnaast hebben ze ook een tweedehands afdeling. Klanten kunnen kleding inleveren in ruil voor een korting op hun volgende aankoop. Het item wordt vervolgens verkocht via de site met drie soorten condities: good, great en perfect. Dit maakt Armed Angels naast duurzaam ook voordelig.

#2: Duurzame trui dames – ben jij ook een pioneer?

Deze trui is met liefde voor duurzaamheid geproduceerd door Kings of Indigo. Het is een Nederlands merk dat uitsluitend eerlijk en duurzaam knitwear maakt. Ook zij maken gebruik van 100% GOTS gecertificeerd biologisch katoen en kunnen ook aantonen dat ze een Fair Wear member zijn. Met de kleurrijke print laat je ook nog eens dat je bijdraagt als pioneer in de duurzame kledingindustrie.

#3: Duurzame trui heren – met Patagonia zit je altijd goed

Wil je een duurzame heren trui, dan zit je bij Patagonia altijd goed. Patagonia is een bekend duurzaam merk die altijd eerlijk is over de productie van hun kleding en impact op de planeet. Deze trui is van katoen gemaakt. Patagonia benadrukt altijd hun kledingstukken van bio-stoffen te produceren, zo ook bio-katoen. Daarnaast doneert Patagonia bijna al hun winst aan NGO’s die duurzaamheid bevorderen.

Als je katoen kiest, kies dan het liefst voor katoen met het GOTS-keurmerk. Kleding met dit keurmerk bestaat voor minimaal 70% uit biologisch katoen.

#4: Duurzame trui heren – een basic in alle kleuren van de regenboog

Op zoek naar een goede basic duurzame trui? Dan is deze Colorful Standard trui een goede optie voor jou! Ze maken gebruik van verantwoordelijke materialen en produceren op die manier duurzame truien van geweldige kwaliteit. Daarnaast zijn ze er is in alle kleuren van de regenboog.

Duurzame wollen trui: is het mogelijk?

Denk je aan truien, denk je ook meteen aan wol. De voordelen van wol zijn de warmte en sterkte van de stof. Je trui gaat gegarandeerd lang mee. Daarnaast hoef je wol maar weinig te wassen door de zelfreinigende stof. Scheelt weer een wasje inclusief water en elektriciteit!

Helaas heeft gewone wol ook nadelen. Zo heeft wol veel weidegrond nodig, wat kan bijdragen aan de ontbossing. De schapen zorgen ook voor een hoge uitstoot aan broeikasgassen. Daarnaast zijn voor de verwerking van wol veel chemicaliën nodig.

Wat is de oplossing? Kijk naar een merk dat werkt met gerecyclede wol of mulesing-vrije wol met het GOTS-keurmerk. De hierboven genoemde wollen truien zijn allemaal geselecteerd hierop.

Duurzame wollen trui
Receding line of alternating reels of pink and white cashmere yarn in a knitwear factory with selective focus to a pink spool

Eerlijke en duurzame trui: tweedehands

De meest duurzame keuze is natuurlijk om minder te consumeren. Mocht je toch een nieuwe duurzame trui nodig hebben, zijn er verschillende opties. Naast de duurzame truien opties hierboven beschreven, kan je ook gaan kijken op de tweedehandsmarkt. 

Vinted is een tweedehands platform waar je zowel kleding kan kopen als je eigen kleding verkopen. 


Probeer daarnaast fast fashion truien te vermijden. Veel kledingmerken claimen duurzaam te zijn met termen zoals ‘green’ of ‘sustainable’. Het filmpje hieronder legt uit hoe verschillende winkels omgaan met duurzaamheid en wat dat label nu echt betekent.

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens