Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Duurzame schoenen: Beter voor het milieu en het loop even lekker. Bij duurzame schoenen wordt er vaker zorgvuldig gelet op de materialen die worden gebruikt. Zo zijn de meeste sneakers of laarzen gemaakt zonder zware chemicaliën, wat leidt tot een goede impact op zowel mens als dier.

Duurzaamheid schoenen: Duurzame schoenen selectie

Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit ons hedendaagse leven. We zijn bewuster bezig met duurzaam leven, omdat we weten dat het goed is voor de ecologische en menselijke gezondheid. Vooral de mode-industrie is hard bezig met het produceren en verkopen van milieuvriendelijke producten. Materialen zoals o.a. organisch katoen, duurzaam leer, kurk, linnen of bamboe worden het meest gebruikt. De productie van schoenen verduurzaamd steeds meer. Hierdoor is er ook een ruim aanbod aan duurzame schoenen die overigens niet duur hoeven te zijn. De duurzaamheid van een schoen hangt af van de materialen waarvan deze is gemaakt en de manier waarop deze geproduceerd is. Hierbij wordt gekeken naar de impact op het milieu bij het produceren van de sneaker.

Duurzame schoenen dames of Duurzame schoenen heren?

Wij hebben op deze pagina gekeken naar schoenen die redelijk genderneutraal zijn. Onze selectie van schoenen kunnen daardoor door zowel mannen als vrouwen gedragen worden en hebben daarnaast nog een brede selectie aan andere versies of kleuren.

Duurzame schoenen: Vegan schoenen

In veganistische schoenen is geen dierlijk materiaal te vinden. Zo wordt er geen gebruik gemaakt van dierlijk leer. Het draagt hierdoor bij aan het milieu en voorkomt dierenleed. Fruitleer is een alternatief voor (kunstmatig) leer. Het nepleer wordt gemaakt van afvalfruit, zoals mango of perzik. Van het fruit wordt pulp gemaakt. Dit pulp wordt uitgesmeerd en gedroogd, waaruit een leerachtig materiaal ontstaat. Het Belgische merk Komrads verkoopt sneakers gemaakt van appelleer. Ook in Amsterdam heeft de winkel Vega-Life een ruim assortiment aan vegan schoenen, riemen, tassen, kleding en cosmetica.

Duurzame schoenen: Organisch katoen

Doordat productie van normaal katoen belastend is voor het milieu, is er een alternatief gevonden op de manier waarop het geproduceerd wordt. Namelijk zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Organisch katoen wordt verbouwd zonder chemicaliën. Bovendien is de bemesting van de grond plantaardig. Er is de afgelopen jaren veel vraag naar biologisch katoen. Helaas is het daardoor een stuk schaarser, waardoor de prijs omhoog is gegaan.

Het Franse schoenmerk Veja staat bekend om zijn fairtrade schoenen en gebruikt bio katoen in de productie ervan. De gave sneakers zijn gemaakt van biologisch katoen, rubber en plantaardig gelooid leer. Ook schoenmerk TOMS espadrilles gebruiken schoenen van biologisch katoen en dragen hierdoor bij aan het milieu. Bovendien maakt het bedrijf TOMS, ook wel bekent als Tomorrow’s shoes, gebruik van het systeem one for one. Bij elke aankoop van een paar schoen wordt een paar weggegeven.

Duurzame leren schoenen

Duurzame schoenen

Voor het maken van leren schoenen, is een looi proces nodig. Hierbij wordt een hele boel water gebruikt. Het schoenenmerk ECCO heeft het leer proces op een duurzame manier veranderd. Hierdoor kost het geen water om het leer te maken. Het grootste voordeel van leer is de duur van het materiaal. Zo gaat leer langer mee en is het beter te onderhouden.

Duurzame schoenen: Kurk

Kurk is een milieuvriendelijk materiaal en wordt verkregen uit de schors van de kurkeik. Hierdoor is het 100% biologisch afbreekbaar en recyclebaar. Het is zowel veganistisch als duurzaam, omdat het verkregen is van bomen die eens in de zoveel jaar geschild worden. Bij schoenen wordt kurk veelal gebruikt voor de zolen. Het voordeel van kurk is dat het comfortabel, schokabsorberend en veerkrachtig is. Het Portugese schoenmerk Qurc, zoals de naam al verklapt, maakt sneakers van kurkleer. Onderzoek heeft uitgewezen dat kurk een perfect alternatief is voor leer. Dit hebben de schoenen van Qurc in de loop der tijd uitgewezen. Er zijn namelijk tegenwoordig meerdere schoenenmerken die kurkschoenen verkopen. Woden is verkoopt hedendaags ook duurzame schoenen met kurkzolen.


Schuim: Het meest gebruikt in duurzame schoenen

Bij sneakers worden de binnenzolen veelal gemaakt van schuim. Schuim kan tegenwoordig van suikerriet gemaakt worden en is hierdoor duurzaam. Het is op dit moment de meest milieubewuste uitvinding op het gebied van mode. De schuimzolen op suikerriet basis lopen comfortabel en dragen tegelijkertijd niet bij aan de ontbossing van regenwouden. Daarnaast is het biologisch afbreekbaar. Schoenmerk Timberland gebruikt bij GreenStride boots zolen van 75% schuim op basis van suikerriet.

Duurzame schoen: Duurzaam rubber

Er zijn drie soorten duurzame rubber, namelijk:

Duurzame schoenen
  • Gerecycled rubber
  • Rubber afkomstig van plantages waar op verantwoorde manier met grondbeheer wordt omgegaan
  • Natuurrubber; afkomstig van sap van rubberbomen

Schoenen met een rubberen zool gaan langer mee doordat rubber niet snel slijt. Het schoenmerk Flamingo’s Life verkoopt schoenen met een zool van natuurlijk rubber.

Aanschaf van duurzame schoenen

Waar je vooral op moet letten bij het aanschaffen van duurzame schoenen:

  • Hoe lang gaan ze mee? Zijn ze van stevig materiaal gemaakt? Zo niet; Dan zijn de schoenen toch niet heel duurzaam.
  • Waar komen de schoenen vandaan? Komen de schoenen uit Azië dan zijn ze, alleen al vanwege de afstand, minder duurzaam dan schoenen uit Nederland of Europa.
  • De arbeidsomstandigheden tijdens de productie; In de supply chain van de schoen zitten vaak problemen op het gebied van werkomstandigheden.
  • De materialen die gebruikt zijn; deze kun je veelal online vinden of in de winkel vragen.
  • Kan de schoenmaker de schoen repareren; een schoen repareren is duurzamer dan een nieuwe schoen kopen.

Meer lezen over duurzaamheid? Wij schrijven overal op de website over duurzame kledingmerken of lees iets over duurzame schoenenborstels. Neem daarnaast ook een kijkje in ons artikel over project CeCe: de duurzame kleding zoekmachine. Ben jij het niet eens met onze selectie? Laat het dan even weten. Wij staan altijd open voor kritiek of suggesties.

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens