Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De winter staat weer voor de deur en niets is zo fijn als een lekkere warme jas waar je de hele winter in kunt vertoeven. En als je dan toch op zoek gaat naar die nieuwe winterjas waarom dan niet voor een duurzame jas gaan? Een duurzame jas is gemaakt van producten die weinig schade toebrengen aan het milieu en ze gaan meestal ook langer mee. In dit artikel lees je alles over de voordelen die een duurzame jas met zich meebrengen en waar je deze geweldige jassen kunt vinden

Duurzame jas voor koud weer
A hiker with a yellow jacket on the base of Fitz Roy Mountain in Patagonia, Argentina

Wat maakt een jas duurzaam?

Duurzame kleding is kleding die gemaakt wordt vanuit het oogpunt van planeet, dier en mens. Het is kleding waarvoor geen dieren hebben geleden, waarvoor mensen een eerlijke loon hebben gekregen en waarvan het productieproces en de stoffen een stuk minder schadelijk zijn voor de planeet. Wanneer je op zoek bent naar een duurzame manier van kleding kopen is tweedehands shoppen een van de beste manieren.

Deze kleding is al geproduceerd en hiermee is het minder schadelijk voor de planeet om het aan te schaffen. Sommige producten zijn echter toch fijner om nieuw te kopen of erg lastig om tweedehands te kopen. Als je dan liever voor een nieuwe jas gaat, probeer dan voor een duurzaam kledingmerk te gaan. Lees hier meer over de door ons geselecteerde duurzame kledingmerken!

Wat zijn de voordelen van een duurzame jas?

Een duurzame jas brengt veel voordelen met zich mee, zowel voor jezelf als voor het milieu! Een duurzame jas wordt gemaakt met de beste materialen zoals bijvoorbeeld 100% polyamide, dit zorgt ervoor dat de jassen ook meteen een hogere kwaliteit hebben en dus ook langer meegaan dan jassen die zo snel en goedkoop mogelijk gemaakt worden.

Doordat deze materialen zulke goede kwaliteit hebben zijn de jassen vaak ook veel warmer. Kortom: duurzame jassen gaan langer mee, zijn warmer hebben een hoge kwaliteit en zijn een stuk minder schadelijk voor het milieu. Zeker de investering waard dus!

Duurzame jas dames
Smiling young woman in winter coat standing at the entrance of cafe

De meest duurzame jas dames/heren

Wanneer je opzoek gaat naar een duurzame jas is het ook fijn als deze naast duurzaam ook nog stylish is. Het merk Dedicated produceert duurzame jassen voor meerdere gelegenheden en seizoenen die er ook nog eens goed uitzien. Ze staan bekend om hun neutrale jassen en jassen met prints.

De jassen worden gemaakt van 100% polyester en de prints worden gemaakt op waterbasis met milieuvriendelijke inkt. Naast dedicated zijn er nog veel meer duurzame merken die zich focussen op het produceren van eerlijke kleding voor zowel mannen als vrouwen.

Een van de meest bekende waar je vast en zeker wel eens van gehoord hebt: Patagonia. Het outdoor merk staat bekend om hun felle verzet tegen de consumptiemaatschappij en is een pionier in het produceren van duurzame kleding.

Is een wollen jas duurzaam?

Wol is een fijne stof wat je lekker warm houdt en lang meegaat, ideaal voor de winter zou je denken! 

Helaas is wol erg milieuonvriendelijk. Wol komt natuurlijk van schapen en andere dieren zoals konijnen, hoe meer mensen een wollen jas kopen hoe meer dieren hiervoor nodig zijn. De beesten zorgen voor uitstoot en verbruiken veel water en grond, dit is  belastend is voor de aarde. Nadat het wol gewonnen is wordt het ook op een chemische manier verwerkt die wederom belastend is voor de aarde. 

Naast het feit dat wol een niet milieuvriendelijk is, zijn er ook nog veel dieren die moeten lijden voor de winning van het materiaal. Zo wordt er in Australië, waar veel van het Merino wol vandaan komt, vaak aan mulesing gedaan. Dit is het wegsnijden van delen van het achterste van een schaap zodat er geen uitwerpselen in de vacht blijven hangen.

Ook konijnen, ganzen, vossen, geiten en nog veel meer dieren worden op onterechte wijze behandeld voor de winning van kleding materiaal. Gelukkig worden mensen en merken steeds bewuster en wordt kleding ook steeds milieu- en diervriendelijker gemaakt. Goed onderzoek doen naar de samenstelling van je kleding en het merk waarvan je koopt kan echter geen kwaad!

wollen jas duurzaam?
Herd of sheeps in autumn mountains. Carpathians, Ukraine, Europe

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens