Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Tegenwoordig houdt de modewereld zich steeds meer bezig met duurzame oplossingen. De consument kijkt immers steeds vaker naar kledingstukken die ethisch gemaakt worden en zonder dat het de natuur schaadt.

Maar wat zijn nou de meest duurzame denim jeans merken, en wat is duurzame denim? We hebben vier merken op een rijtje gezet die laten zien dat duurzaamheid en mode perfect samen gaan. Benieuwd welke dit zijn? Lees snel verder!

Wat maakt een duurzame spijkerbroek duurzaam?

In de supply chain van een spijkerbroek zit vaak problemen. Zo kost het ongeveer 8000 liter aan water om een broek te maken, terwijl er in deze productielanden al een erg tekort aan schoon water is. Een ander voorbeeld zijn de arbeiders in de fabrieken.

Ze werken vaak met giftige stoffen om de spijkerbroeken te verven, zonder protectie kleding of enige vorm van ventilatie. Wat een spijkerbroek een duurzame spijkerbroek maakt is dat er duurzame alternatieve gebruikt worden binnen de supply chain, waardoor de natuur niet of minder beschadigd wordt en er betere levensomstandigheden voor de arbeiders zijn.

Zo gebruiken veel kledingmerken biologisch katoen; geen gifstoffen, geen kunstmest, en minder water gebruik. Ook worden er verfstoffen gebruikt die makkelijk te filteren zijn en niet schadelijk zijn voor de natuur.

Zo kan het ook natuurlijk

De Beste duurzame spijkerbroek merken

Nudie jeans: gemaakt van 100% biologisch katoen

Nudie jeans produceert denim jeans met 100% biologisch katoen. Bij organisch katoen wordt geen kunstmest en giftige chemicaliën gebruikt. Bovendien is biologisch katoen minder water-absorberend, wat inhoudt dat er veel minder water nodig is, in landen die al waterschaarste hebben.

Een andere stap die Nudie Jeans zet is een living wage binnen hun supply chain. De meeste arbeiders in fabrieken krijgen een minimum loon.

Ook al klinkt dat positief, ligt het salaris vaak onder het gemiddelde geld die de arbeiders nodig hebben om dagelijks rond te komen. Living wage is het loon dat mensen krijgen om dagelijks rond te komen.

Binnen de supply chain van Nudie jeans passen ze living wage toe. Helaas hangt aan de duurzame denim jeans wel een prijskaartje, per denim broek betaal je tussen de 130 en 160 euro.

Duurzame spijkerbroeken van Levi’s: minder schoon waterverbruik

Levi’s is één van de grotere kledingmerken die een enorme voorsprong heeft op het gebied van duurzame denim jeans. Sinds 2011 heeft Levi’s al 4.2 miljard water bespaard.

Eén methode om zoveel water te besparen is door materiaal te switchen. Aangezien katoen extreem veel water opneemt, heeft Levi’s een alternatief bedacht. In plaats van 100% katoenen broeken te maken, hebben ze tegenwoordig ook 70%katoen 30% hennep jeans.

Hennep is een materiaal dat 4x zo weinig water nodig heeft om te groeien vergeleken met katoen. Ook zijn er geen chemicaliën nodig om ziektes te voorkomen, en hebben ze minder land nodig om op te groeien.

Aan de jeans merk je geen verschil in kwaliteit! Ze zitten heerlijk en kunnen lang mee. Verder denkt Levi’s ook aan de arbeiders. 65% van de denim jeans van Levi’s wordt gemaakt in fabrieken waar ze zich inzetten voor welzijn van arbeiders.

Levi's duurzame denim broek

Kuyichi: duurzame spijkerbroeken voor elk seizoen

Kuyichi is een kleding webshop die zich inzet voor 100% biologisch katoen. In samenwerking met Solidaridad, een non-profit organisatie, haalt de kleding producent haar katoen bij katoenboeren die geen gif of kunstmest gebruiken.

Ook ga je bij Kuyichi geen sale tegenkomen, aangezien fast-fashion de grootste vervuiler is in de modewereld. Kuyichi zet zich in voor een eerlijke prijs voor de consument, winkeliers en makers van de denim jeans. Het verkoop van de broeken van Kuyichi is niet gelimiteerd tot bepaalde seizoenen, waardoor alle jeans het hele jaar te koop zijn en ook het hele jaar kan dragen.

Mud Jeans: Goedkope manier van duurzame broeken dragen

Mud Jeans zet zich in voor het recyclen van denim jeans. Het blijkt dat het gemiddelde mens 6 tot 7 broeken in de kledingkast heeft, terwijl er maar 4 worden gedragen.

Bij Mud Jeans kan je broeken lenen voor €9.95 euro per maand. Zo kan je de tijd nemen om goed te kijken of de broek goed past bij je figuur zonder gelijk aan een dure broek vast te zitten.

Nadat je uitgekeken bent op de broek, kan je ze teruggeven aan Mud Jeans, waar zij vervolgens bepalen of de broek gerecycled wordt. Als de broek niet meer in een goede staat is, wordt de stof hergebruikt voor het maken van een andere denim broek.

Dankzij dit concept is Mud Jeans één van de koplopers op het gebied van duurzame denim. Het bedrijf draagt met haar concept ook nog eens bij aan het ontwikkelen van circulaire business modellen in de kledingindustrie.

Mud Jeans biologisch katoen

Wil je nog meer lezen over duurzame mode? Lees dan ook over duurzame kledingmerken.

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens