We gebruiken veel producten gemaakt van textiel. Het hele proces van grondstof tot eindproduct belast het milieu op verschillende manieren. De consument is hier steeds vaker van bewust. Een kleine aanpassing in onze kledingkeuze, liggen wij tegenwoordig niet meer wakker van. Wilt u meer lezen over de gevolgen van textiel en wat duurzaam textiel een innovatieve oplossing maakt. Lees dan zeker even verder, we leggen het voor je uit.
Duurzaam textiel kopen: CO2 uitstoot
Op Milieu Centraal is te lezen dat de productie van kleding (inclusief schoenen) in 2018 ongeveer 4 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen veroorzaakte. Het percentage broeikasgas uitstoot is de afgelopen jaren sterk toegenomen. De oorzaak? Fast Fashion. Er is een grote vraag naar goedkope kleding die je na drie keer aantrekken weg gooit. Hierdoor kopen mensen vaker meer kleding, wat leidt tot een toename in watergebruik en een groei in broeikasgas.
Convenant Duurzame Kleding en Textiel
Er is ook nog de convenant duurzame kleding en textiel. Dit liep tot eind 2021 en was in leven geroepen om alle misstanden in deze sector tegen te gaan. Hier werd bijvoorbeeld ook milieuschade en dierenleed in meegenomen.
Landgebruik
Om katoen te laten groeien is er veel grond nodig. Dit geld ook voor het natuurlijke materiaal bamboe. Verder is wol ook een materiaal waar veel land voor nodig is, aangezien schapen een grote leefruimte nodig hebben.
Watergebruik
Het verbouwen van gewassen vereist water om deze planten te laten groeien. De katoenteelt gebruikt zelfs heel veel water. Met het gevolg dat er in sommige gebieden watertekorten ontstonden.
Duurzaam textiel kopen: Verbruik fossiele grondstoffen
Synthetische stoffen worden deels gemaakt van aardolie. Bij gebruik aan aardolie, komt veel CO2 vrij. In andere woorden: Een bijdrage aan het broeikaseffect. Daarnaast worden fossiele grondstoffen als kolen en aardgas gebruikt voor de bewerking en transport. Ten slotte maken ze in de in de teelt van niet-biologisch katoen gebruik van kunstmest wat tevens een fossiele grondstof is. Deze grondstoffen zijn allemaal schadelijk voor het milieu.
Plasticsoep
In de stof textiel zitten synthetische materialen die de lucht, bodem en water vervuilen met plastic. Zo komen bij het dragen, wassen en drogen van jouw kleding, microplastic vezels vrij. Ook al merk de deze microplastic vezels niet, is het toch een probleem voor de gezondheid van de aarde, en van ons zelf.
Chemische middelen
Bij de productie van textiel worden schadelijke stoffen gebruikt bij de bewerking van materialen en als bestrijdingsmiddel voor gewassen. Vooral in de niet-biologische katoenteelt worden veel kunstmatige bestrijdingsmiddelen gebruikt. Deze verontreinigen de bodem en het water. Het gevolg: Alle beestjes die leven tussen de katoenplanten gaan dood, waardoor de biodiversiteit afneemt.
Impact op mens en dier
Niet alleen tasten bovenstaande factoren alleen het milieu aan. Bovendien hebben ze een een negatieve impact om de gezondheid en de leefgebieden van mensen en dieren.
Het NPO tv-programma ‘Genaaid’ laat zien hoe het er in de kledingindustrie aan toe gaat. Vijf beginnende modeontwerpen duiken in deze wereld waarna ze zelf de kans krijgen om een collectie te ontwikkelen met duurzaam textiel. Een rauwe, confronterende en waarschijnlijk schokkende serie die zeker het kijken waard is. Ze laten de supply en value chain van een kledingstuk zien, waarin je de problemen binnen in de fabrieken te zien krijgt, en hoe de textiel wordt gemaakt.
Kleding
In Nederland kopen we ongeveer zo’n 50 nieuwe kledingstukken per jaar. Dat heeft geleid tot een massale en razendsnelle productie. Om die reden heeft deze industrie de naam ‘fast fashion’ gekregen. Zo kwamen er in 2014 wereldwijd honderd miljard kledingstukken op de markt. Kortom deze toenemende trend heeft enorm schadelijke gevolgen voor het milieu.
Kiezen voor stoffen die het milieu minder belasten is een duurzame keuze. Hieronder een overzicht van duurzaam textiel.
Een veilige haven in de kledingwereld is het merk Patagonia. De eigenaar heeft onlangs gekend gemaakt dat hij in plaats van de boel verkopen voor eigen belang, de hele organisatie in het teken zet om de wereld te redden. Daarnaast zijn zij vooroploper als het gaat om reparatie, duurzaamheid en circulariteit. Een waar voorbeeld voor de industrie.
Lyocell / Tencel: Duurzaam textiel
De stof Lyocell is vooral bekend onder de naam Tencel; het merk van de uit Oostenrijk afkomstige fabrikant. Deze vezel wordt door de mens gemaakt van natuurlijk materiaal, namelijk van hout uit speciaal duurzaam beheerde bossen. Tijdens de productie wordt 99% van het niet-chemische oplosmiddel en het water opgevangen en hergebruikt. Dit maakt Lyocell een duurzamer alternatief voor viscose.
Biologisch linnen voor duurzaam textiel
Linnen wordt gemaakt van de vlasplant. Bij de verbouwing zonder het gebruik van pesticiden, kunstmest en genetisch gemodificeerde zaden krijgt een GOTS keurmerk. Dit geeft aan dat het biologisch linnen is. Een mooie soort duurzaam textiel.
Duurzaam textiel: Hennep
Hennep: Een alternatief voor katoen. Deze duurzame textiel materiaal groei twee keer zo snel als katoen. Bovendien is deze niet in trek bij insecten. Daardoor hoeven er geen bestrijdingsmiddelen aan te pas te komen. Daaropvolgend is hennep een stof die weinig ziektes oploopt. Hierdoor is het checken en onderhouden van de gezondheid van de plant een stuk eenvoudiger.
Het nadeel van hennep: Pure hennep is stug. Niemand vind het fijn om een stug kledingstuk aan te trekken. Gelukkig is hennep goed te combineren met andere textiel soorten.
Neem een voorbeeld aan Levi’s. Dit kledingmerk heeft een jeans lijn waarvan het materiaal bestaat uit 70% katoen en 30% hennep. De broek voelt hetzelfde aan als een 100% katoen broek, terwijl het wel een stukje beter is voor het milieu.
Schadelijke textiel materialen
Katoen: Omzetten naar duurzaam textiel
Bijna de helft van alle kleding wordt gemaakt van katoen. Helaas gebruikt de katoenteelt bijna een kwart van alle pesticiden in de wereldwijde landbouw.
De chemicaliën zijn schadelijk voor het milieu en voor de boeren. In de documentaire The True Cost is te zien hoe steeds meer boeren jong overlijden aan kanker. In de meeste katoenteelt gebieden is er geen of weinig beschermde kleding voor de boeren. Is het er wel? Dan trekken ze het vaak niet aan, aangezien ze in warme tempraturen werken en er geen isolatie in de beschermde pakken aanwezig is. Bovendien is de grond en bevolking in India zo verontreinigd dat steeds meer kinderen met handicaps worden geboren.
Daarnaast verbruikt de verbouwing en verwerking van katoen veel water. Voor de productie van één kilo katoen is zo’n 20.000 liter water nodig. De impact op de ecosystemen is zo groot dat het een grote negatieve impact heeft op de grond, het klimaat en de voedselvoorziening.
Voor dit katoen probleem is een goede oplossing: Biologisch katoen. Hierbij worden geen chemicaliën gebruikt en kost het veel minder schoon water om het katoen te laten groeien. Tegenwoordig gebruiken veel kledingmerken dit duurzaam textiel materiaal.
Wol
Wol heeft duurzame kwaliteiten. Het is namelijk een hele sterke vezel waardoor kledingstukken lang van goede kwaliteit blijven. Bovendien is de stof ademend en biologisch afbreekbaar omdat het een natuurlijk materiaal is.
Dit alles heeft ook een keerzijde. Niet alleen laten de leefomstandigheden van de schapen laten vaak te wensen over. Maar ook zorgen ze voor meer CO2 uitstoot door de scheten die ze laten. Tot slot is het dierenwelzijn is ook te betwisten tijdens het scheren van de schapen.
Zijde: Alles behalve duurzaam textiel
Dit is de minst duurzame stof, vanwege de niet diervriendelijke winning van zijde. De gekweekte zijderupsen spinnen in gevangenschap een cocon. Deze worden vervolgens met de levende rups erin gekookt. Op die manier weken de rupsen los van de cocon en blijft de cocon heel. Hierna worden de garen afgewikkeld tot een lange en sterke draad.
Alleen voor Áhimsa zijde wordt gewacht tot de rupsen hun cocon hebben verlaten als vlinder. Op deze speciale boerderijen houden ze rekening met het dierenwelzijn. Kies voor het GOTS keurmerk als je zeker wilt weten dat je Áhimsa zijde koopt.
Als je zeker wilt zijn kun je altijd gaan voor een merk zoals Patagonia. Zij hebben het klimaat namelijk als hoofddoel van de organisatie gesteld en staan altijd voorop als het gaat om duurzaamheid.
Wat zijn duurzame stoffen?
Let bij je volgende aankoop op de gebruikte stoffen: als die duurzaam zijn, zit je op de goede weg. In deze video wordt uitgelegd wat duurzame stoffen opties zijn.
Wil je lezen over een ander duurzaam initiatief voor shopaholics? Lees dan dit artikel over maak kennis met de kledingbibliotheek.
Meer weten over duurzame kledingmerken? Lees dan vooral over de top 7 duurzame kledingmerken.