Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Duurzame kledingmerken zie je vaker verschijnen. In de mode-industrie is een opkomende vraag naar milieuvriendelijke kleding. Er komt steeds meer informatie naar buiten over hoe vervuilend verf- en weeffabrieken zijn voor de omliggende natuur, hoe slecht de arbeidsomstandigheden voor arbeiders zijn, en hoe enorm veel water het kost om katoen te produceren.

De consument kiest tegenwoordig vaak voor duurzame kleding van betere kwaliteit met een iets hoger prijskaartje, dan normale kleding. Hieronder staan een paar duurzame kledingmerken, die de koplopers vormen van de fashion industrie. Ben je benieuwd, lees dan zeker even verder.

Allereerst willen wij benadrukken dat het altijd goed is om minder kleding aan te schaffen. Als je het doet, kies dan een stuk kleding van kwaliteit die lang mee kan.

Lijst Duurzame Kledingmerken Nederland: Onze beste kledingmerken van 2022

Welke kledingmerken zijn duurzaam? Om jou een stukje op weg te helpen hebben wij een selectie gemaakt van kledingmerken die het goed doen. Wij hebben ze niet perse in volgorde gezet omdat al deze merken het goed doen wat betreft impact op zowel klimaat als de mens.

Duurzame kledingmerken dames: Kings of Indigo. Duurzaam katoen & Duurzaam verzenden

Duurzame kledingmerken

Kings of Indigo verkoopt T-shirts, blouses, broeken, jasjes rokjes en accessoires. Deze kledingstukken worden gemaakt van 98 tot 100% duurzaam materiaal. Het katoen dat gebruikt wordt voor de kledingstukken is 100% biologisch of zelfs helemaal gerecycled. Biologisch katoen bevat geen kunstmest of gifstoffen. Bovendien neemt het minder water op.

Andere duurzame materialen waar Kings of Indigo gebruik van maakt zijn hennep en linnen. Het gebruik van deze materialen is één van de redenen waarom Kings of Indigo hoog scoort op onze lijst: Het kost namelijk nog minder water, en nog minder grondoppervlak in vergelijking met katoen. Bovendien denkt Kings of Indigo ook aan de arbeiders in fabrieken. Het is ze gelukt om de arbeiders in fabrieken in Turkije een living wage te geven. Je kan Kings of Indigo opzoeken in de winkel in Amsterdam, of met een gerust hart online bestellen, aangezien al hun verzendverpakkingen biologisch afbreekbaar zijn.

Duurzame kledingmerken: Unrecorded GOTS Gecertificeerd katoen

Unrecorded is een duurzaam kledingmerk dat T-shirts, broeken, mutsen en kaarsen verkoopt. Net zoals het kledingmerk hierboven, verkoopt Unrecorded ook kledingstukken gemaakt van biologisch katoen. Unrecorded verwerkt Global Organic textile Standard, of in het kort GOTS Gecertificeerd katoen, in hun kledingmerken. De boeren waar ze het katoen vandaan halen, zijn gerespecteerd, wat in dit geval betekent; geen kinderarbeid en goede arbeidsomstandigheden in de trant van hygiëne en veiligheid. Dit kledingmerk doet niet aan seizoen kleding of uitverkoop. Alles kan het hele jaar door gedragen worden.

Duurzame kledingmerken: Itspawsome tegen fast-fashion

Itspawsome zet zich in voor slow fashion; duurdere kleding van betere kwaliteit kopen zodat deze langer meegaat. Fast fashion; kleding een paar keer dragen en vervolgens weggooien, is enorm schadelijk voor het milieu. Er word namelijk onnodig veel water verspilt aan kledingstukken. Dit bedrijf is bezig om de bezoeker bewust te laten worden dat fast-fashion een no-go, en slow-fashion de toekomst. Zelf zijn ze een 100% veganistisch bedrijf. Leren schoenen of tassen zal je daar dus niet zo snel tegenkomen. Verder is het materiaal van kleding gecertifieerd voor Oeko-Tex Standaard 100. Hierbij wordt getest op schadelijke stoffen in textiel.

Duurzame kledingmerken: Colorful Standard | Kledingmerk met verantwoordelijke verf

Duurzame kledingmerken

Ben jij fan van de meest kleurrijke kleding? Dan is Colorful Standard zeker een aanrader. Colorful Standard verkoopt kledingstukken van kop tot teen. Colorful Standard gebruikt 100% biologisch katoen en 100% gerecycled merinowol. Het gebruik van gerecycled wol zorgt voor een vermindering van het water- en energiegebruik. De verf die ze gebruiken in hun kledingstoffen is niet schadelijk voor de natuur, aangezien er geen schadelijke stoffen in de verf zitten. Ze hebben daarom ook een zeer kleurrijke kledingwinkel waar je weinig zwart en wit zal tegenkomen.

De kledingstukken worden voor verzending in koud water gelegd, om kleurverlies of krimp te verminderen. Dit verhoogt de kwaliteit en levensduur, wat leidt naar slow fashion. Verder motiveert Colorful Standard ook om kleding te kopen, want per bestelling, planten ze één boom!

Duurzame kledingmerken: Patagonia doneert aan goede doelen

Duurzame kledingmerken

Misschien ben je het wel eens op de website van Patagonia tegengekomen; 1% for the planet. Patagonia geeft 1% van alle sales aan Ngo’s die werken aan het herstel en behouden van de natuur. Momenteel hebben ze al meer dan $89 miljoen dollar gedoneerd.

Bovendien hebben ze ook een aanmeldknop voor andere bedrijven om hetzelfde te doen. Verder werkt Patagonia ook met doelen die ze willen bereiken door verschillende bestaande programma’s.

Zo willen ze voor 2025 100% van de arbeiders binnen de supply chain een living wage geven en 100% katoen en hennep gebruiken dat Regenerative Organic Certified is. Dit houdt in dat de katoen en hennep gemaakt is onder betere werkomstandigheden voor de boeren.

Om dit allemaal af te toppen, heeft Patagonia in 2021 ook nog een actie gedaan tijdens Black Friday, waarbij alle sales naar het behoud en herstel van de natuur gegaan is. In totaal is er $10 miljoen opgehaald.

Duurzame kledingmerken: Armed Angels en tweedehands kleding

Armed Angels heeft een hele andere duurzame manier vergeleken met de overige milieuvriendelijke kledingmerken. Dit kledingbedrijf houdt zich zorgvuldig bezig met recyclen en repareren. Zo staan er op de website van dit kledingmerk verschillende video’s over hoe je een broek moet repareren. Van losse knopen tot gaten repareren, veel kan gerepareerd worden. Bovendien hebben Armed Angels een hele afdeling van 2e handskleding. Klanten kunnen hun 2e handskleding inleveren, tegen korting op de volgende aankoop. Deze 2e hands kleding wordt weer online op de webshop verkocht. Is het kledingstuk kapot? Dan word het ingezonden om gerecycled te worden.

Als klant hoef je niet bang te zijn dat het tweedehands kledingstuk van slechte kwaliteit is. Op de website staat de conditie aangegeven. Er zijn drie opties: Good, Great en Perfect. Uiteraard is de prijs stukken lager, waardoor het bij Armed Angels voordeliger is om duurzame kleding te kopen.

Duurzaamheid Kledingmerken | Mud jeans: Duurzame manier van broeken dragen

Duurzame kledingmerken

Zoals je misschien aan de prijskaartjes van de kledingstukken hierboven kan zien, is duurzame kleding niet de meest goedkope optie. Daarop heeft Mud jeans een oplossing bedacht. Broeken lenen, de optie voor betaalbare duurzame kleding. Je kan broeken lenen voor €9.95 euro per maand en zelfs als je meerdere broeken wilt, krijg je de tweede voor €8.95 per maand. Ben je de broeken zat? Dan stuur je ze weer terug naar Mud jeans. Sluit de broek helemaal goed bij jou aan, en wil je er geen afstand van doen? Natuurlijk is het dan mogelijk om de broek te houden. Je hebt namelijk je broek na 12 maanden afbetaald.

Hiermee wil Mud jeans circulair worden, wat inhoudt dat er geen afval vrijkomt bij de gehele supply chain van een broek.

Project Cece: De duurzame kledingmerken vind je hier

Geen zin om elke website los af te lopen op zoek naar jouw duurzame kledingstuk. Dan is de website Project Cece iets voor jou. Het mag dan geen modemerk zelf zijn, maar wel een webshop die veel duurzame kledingmerken toont. Je kunt filteren op merken die milieuvriendelijk zijn, eerlijk handelen, veganistisch zijn, lokaal geproduceerd worden of zich inzetten voor goede doelen. Als kledingmerken hun producten willen verkopen op Project Cece, moeten ze wel voldoen aan de minimale duurzaamheid richtlijnen.

Binnen de consumentenmarkt is kleding een van de meest gekochte producten. Het is dan in de basis ook een product die we allemaal moeten hebben. Je kledingkast verduurzamen kan lastig zijn, want hoe weet je of de kleding die je koopt duurzaam is, en wat maakt een kledingstuk nu eigenlijk duurzaam? 

Het is inmiddels algemeen bekend dat er veel fast fashion bestaat. Niet alleen is deze kleding slecht voor het milieu, maar ook vaak voor de mensen die de kleding voor ons maken.

Dat kan beter! In dit artikel vertellen we hoe je het beste je kledingkast kan verduurzamen, waar je het beste verantwoordelijke en duurzame kleding kan kopen, en of er eigenlijk wel echt iets bestaat als duurzame kleding.

Duurzame Nederlandse Kledingmerken?

Ben je op zoek naar duurzame Nederlandse kledingsmerken? Ze bestaan ongetwijfeld en wij staan zeker open voor suggesties. Op dit moment hebben wij gekozen voor een selectie waar wij ons goed bij voelen en hier zaten toevallig geen Duurzame Nederlandse kledingsmerken tussen.

Duurzaam Kledingmerk: Wat zijn Duurzame Kledingmerken en waarop moet je ze beoordelen.

Hoe kunnen we duurzame kleding definiëren? Duurzame kleding is alle kleding waarbij mens, planeet en dier sterk in acht zijn genomen tijdens de productie. Het is kleding die in de juiste werkomstandigheden zijn gemaakt, waarvoor geen mens of dier geleden heeft en  van duurzame stoffen die lang meegaan gemaakt is. 

Deze ‘slow fashion’ is in de regel duurder dan ‘fast fashion’.  Dit komt doordat het gemaakt is van kwalitatief goed materiaal en hierdoor dus meestal langer meegaat in tegenstelling tot fast fashion. Ook kan duurzame kleding meer kosten omdat de kleding gemaakt is tegenover eerlijke lonen en de kleding vaak op kleinere schaal geproduceerd wordt. 

Maar hoe kom je er nou achter of er bij het maken van jouw kleding gedacht is aan de mens, planeet en dieren? Dit kun je doen door jezelf de volgende drie vragen te stellen voor het kopen van kleding: 

 • Wie heeft de kleding gemaakt? 
 • Is het impact op het milieu lager en hoe is dit verlaagt? 
 • Krijgt iedereen van de productieketen een eerlijk deel?

Een goede vuistregel is: is het kledingmerk niet transparant over de antwoorden op deze vragen? Dan is de kans groter dat ze liever niet willen dat je als consument deze informatie hebt, en dat dit merk dan ook niet duurzaam is. 

Naast de wat duurdere, nieuwe duurzame kleding zijn er ook meerdere opties voor wat meer betaalbare duurzame kleding. Een paar plekken voor het vinden van meer betaalbare duurzame kleding zijn Zalando en Vinted. 

Tweedehands kopen is altijd duurzamer dan nieuw. Hierom heeft Zalando onlangs een pre-owned pagina in leven gebracht: een pagina waarop je tweedehands kledingstukken kunt vinden. Ook op Vinted kun je je eigen kleding verkopen online of tweedehands kleding  van anderen kopen. 

Kijktip: Documentaire The True Cost. In deze documentaire volg je de productieketen van fast fashion kleding. 

Duurzaam Kledingmerk: je kledingkast verduurzamen met duurzame kleding merken 

Welke kledingmerken zijn duurzaam? En hoe weet je wanneer een kledingmerk duurzaam is? Met behulp van de site Good On You hebben wij drie kledingmerken op een rijtje gezet die in september 2022 als meest duurzame kledingmerken scoorden. 

Good On You is een keurmerk voor duurzame (online) kleding. De site geeft een score op basis van verschillende aspecten: van de hoeveelheid CO2 die een kledingmerk uitstoot bij productie tot de veiligheid en lonen van werknemers. Voor alle kledingmerken verzameld de site zoveel mogelijk betrouwbare informatie en trekt op basis van deze informatie een conclusie over het kledingmerk. In september 2022 kwamen de volgende drie merken als beste uit de test: 

 • Les Sublimes: dit is een Frans kledingmerk voor dames. Het merk scoort in de categorie “Mensen” 3 van de 5 sterren en voor de categorie “Planeet” en “Dieren” 4 uit de 5 sterren. Les Sublimes gebruikt veel milieuvriendelijke stoffen zoals bijvoorbeeld organisch katoen. Daarbij minimaliseert Les Sublimes de hoeveelheid chemicaliën en waterverspilling tijdens het productieproces. 
 • Doops Designs: een Australisch kledingmerk  dat  werkt met lokale productie om zo klimaatimpact te reduceren. Door de lokale productie worden de werknemers ook een eerlijk loon betaald. Doops Designs scoort 3 uit 5 sterren op de categorie “Mensen” en 4 uit de 5 sterren voor de categorieën “Planeet” en “Dieren.” 
 • Par Moi, is opnieuw een Australisch kledingmerk  die dezelfde scores heeft op de verschillende categorieën. Het merk gebruikt gerecyclede materialen en produceert op order om verspilling te minimaliseren.

Uiteindelijk is nieuw kopen altijd minder duurzaam dan tweedehands je kleding kopen: er wordt tenslotte een nieuw product gemaakt, met alle impact van dien, terwijl er al genoeg producten op de wereld bestaan.

Een goede manier om je kledingkast te verduurzamen kan zijn om je kleding tweedehands (online) te kopen. Daarbij kun je ook je eigen kleding verkopen wanneer je deze niet meer draagt. Dit kun je doen bij closet sales, markten zoals de IJ hallen, maar ook op tweedehands kleding platforms zoals Vinted.

Duurzaam kledingmerk: Online kleding (ver)kopen, onze tips 

Met het online kopen of verkopen van kleding draag je bij aan een duurzame levenscyclus. Dit is beter voor zowel het  milieu als  voor je portemonnee, de perfecte oplossing dus! Voordat je je duurzame kleding online gaat verkopen hebben wij de belangrijkste Vinted tips opgeschreven: 

 • Kies een veilig  en veelgebruikt platform 
 • Zorg dat je alle kleding met een rustige (het liefst dezelfde) achtergrond fotografeert
 • Meld het eerlijk wanneer er schade aan de kleding zit 
 • Kijk naar de prijzen van vergelijkbare kleding en ga hier net iets onder zitten
 • Zorg ervoor dat je profiel compleet is en netjes oogt
 • Voor een echt goed gemaakt en duurzaam artikel kun je best wat meer vragen 

Er zijn tegenwoordig steeds meer duurzame kleding webshops en steeds meer bedrijven doen aan duurzame kleding online verkopen, hierdoor worden de opties om mee te gaan op de duurzame kleding trend meer en meer. 

Wat is duurzame kleding?

Allereerst is het goed om te beseffen dat de wereldwijde modewereld een enorme vervuiler is. De mode-industrie is zelfs verantwoordelijk voor 10% van de uitstoot van broeikasgassen. Verspilling is zowel bij de productie als bij de consument een probleem. Zo wordt er voor katoen veel water gebruikt, duurt het lang voordat weggegooide kledingstukken zijn afgebroken en zijn collecties van korte duur. Het retouren van kledingstukken leidt soms zelfs tot het verbranden ervan. Daarnaast zijn er consumenten die een kledingstuk soms maar één seizoen dragen en daarna alweer links laten liggen.

Om dit tegen te gaan is het belangrijk om aandacht te besteden aan de planeet, dier en mens. Duurzame Scandinavische kleding is diervriendelijk, gebruikt materialen die minder impact hebben en geeft om eerlijke mensenrechten.

Het allerbeste is natuurlijk om kleding tweedehands te kopen. Alleen heb je geen invloed op het aanbod en het vinden van de jouw maat en stijl. Begrijpelijk dat je soms iets nieuws wilt kopen. Houd bij je volgende aankoop deze vraag in je achterhoofd: “Zet dit bedrijf zich in voor een betere en groenere wereld? Wil ik dit bedrijf laten groeien?”.

Duurzaam Kledingmerk: hoe duurzaam kan onze kleding nu eigenlijk zijn? 

Uiteindelijk blijft de belangrijkste vraag natuurlijk: “kan kleding duurzaam zijn?”. Kleding kan nooit 100% duurzaam zijn, er is op deze aarde zoveel kleding nodig voor alle mensen dat dit simpelweg nooit helemaal op een volledig duurzame manier geproduceerd kan worden. Het meest duurzame zou zijn als men geen kleding meer zou dragen, maar dit is natuurlijk niet mogelijk. 

Echter kan iedereen wel zijn of haar steentje bijdragen door verantwoordelijker om te gaan met het kopen van kleding. Door goed na te denken of je een kledingstuk wel echt nodig hebt, hoe het merk van het kledingstuk met duurzaamheid omgaat  , en of het kledingstuk van kwalitatief goede producten gemaakt is. Hiermee kun je heel wat verspilling voorkomen. Ook met het kopen van tweedehands kleding draag je een steentje bij.

Wil je meer lezen over je kledingkast verduurzamen? Lees dan hier verder.

Wil je meer weten over Patagonia? Lees dan hier verder voor Patagonia doneert omzet Black Friday aan klimaatorganisaties

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens