Jouw duurzame nieuws op EcoToday

Onderdeel van Ecoteers

De top 7 duurzame kledingmerken

Duurzame kledingmerken zie je vaker verschijnen. In de mode-industrie is een opkomende vraag naar milieuvriendelijke kleding. Er komt steeds meer informatie naar buiten over hoe vervuilend verf- en weeffabrieken zijn voor de omliggende natuur, hoe slecht de arbeidsomstandigheden voor arbeiders zijn, en hoe enorm veel water het kost om katoen te produceren. De consument kiest tegenwoordig vaak voor duurzame kleding van betere kwaliteit met een iets hoger prijskaartje, dan normale kleding. Hieronder staan een paar duurzame kledingmerken, die de koplopers vormen van de fashion industrie. Ben je benieuwd, lees dan zeker even verder!

Kings of Indigo: Duurzaam verzenden

Duurzaam kledingmerk

Kings of Indigo verkoopt T-shirts, blouses, broeken, jasjes rokjes en accessoires. Deze kledingstukken worden gemaakt van 98 tot 100% duurzaam materiaal. Het katoen dat gebruikt wordt voor de kledingstukken is 100% biologisch of zelfs helemaal gerecycled. Biologisch katoen bevat geen kunstmest of gifstoffen. Bovendien neemt het minder water op.

Andere duurzame materialen waar Kings of Indigo gebruik van maakt zijn hennep en linnen. Het gebruik van deze materialen is één van de redenen waarom Kings of Indigo hoog scoort op onze lijst: Het kost namelijk nog minder water, en nog minder grondoppervlak in vergelijking met katoen. Bovendien denkt Kings of Indigo ook aan de arbeiders in fabrieken. Het is ze gelukt om de arbeiders in fabrieken in Turkije een living wage te geven. Je kan Kings of Indigo opzoeken in de winkel in Amsterdam, of met een gerust hart online bestellen, aangezien al hun verzendverpakkingen biologisch afbreekbaar zijn.

Unrecorded: GOTS Gecertificeerd katoen

Unrecorded is een duurzaam kledingmerk dat T-shirts, broeken, mutsen en kaarsen verkoopt. Net zoals het kledingmerk hierboven, verkoopt Unrecorded ook kledingstukken gemaakt van biologisch katoen. Unrecorded verwerkt Global Organic textile Standard, of in het kort GOTS Gecertificeerd katoen, in hun kledingmerken. De boeren waar ze het katoen vandaan halen, zijn gerespecteerd, wat in dit geval betekent; geen kinderarbeid en goede arbeidsomstandigheden in de trant van hygiëne en veiligheid. Dit kledingmerk doet niet aan seizoen kleding of uitverkoop. Alles kan het hele jaar door gedragen worden.

Duurzame kledingmerken: Itspawsome tegen fast-fashion

Itspawsome zet zich in voor slow fashion; duurdere kleding van betere kwaliteit kopen zodat deze langer meegaat. Fast fashion; kleding een paar keer dragen en vervolgens weggooien, is enorm schadelijk voor het milieu. Er word namelijk onnodig veel water verspilt aan kledingstukken. Dit bedrijf is bezig om de bezoeker bewust te laten worden dat fast-fashion een no-go, en slow-fashion de toekomst. Zelf zijn ze een 100% veganistisch bedrijf. Leren schoenen of tassen zal je daar dus niet zo snel tegenkomen. Verder is het materiaal van kleding gecertifieerd voor Oeko-Tex Standaard 100. Hierbij wordt getest op schadelijke stoffen in textiel.

Colorful Standard: Kledingmerk met verantwoordelijke verf

Duurzame kledingmerken

Ben jij fan van de meest kleurrijke kleding? Dan is Colorful Standard zeker een aanrader. Colorful Standard verkoopt kledingstukken van kop tot teen. Colorful Standard gebruikt 100% biologisch katoen en 100% gerecycled merinowol. Het gebruik van gerecycled wol zorgt voor een vermindering van het water- en energiegebruik. De verf die ze gebruiken in hun kledingstoffen is niet schadelijk voor de natuur, aangezien er geen schadelijke stoffen in de verf zitten. Ze hebben daarom ook een zeer kleurrijke kledingwinkel waar je weinig zwart en wit zal tegenkomen.

De kledingstukken worden voor verzending in koud water gelegd, om kleurverlies of krimp te verminderen. Dit verhoogt de kwaliteit en levensduur, wat leidt naar slow fashion. Verder motiveert Colorful Standard ook om kleding te kopen, want per bestelling, planten ze één boom!

Patagonia doneert aan goede doelen

Duurzaan kledingmerk

Misschien ben je het wel eens op de website van Patagonia tegengekomen; 1% for the planet. Patagonia geeft 1% van alle sales aan Ngo’s die werken aan het herstel en behouden van de natuur. Momenteel hebben ze al meer dan $89 miljoen dollar gedoneerd. Bovendien hebben ze ook een aanmeldknop voor andere bedrijven om hetzelfde te doen. Verder werkt Patagonia ook met doelen die ze willen bereiken door verschillende bestaande programma’s. Zo willen ze voor 2025 100% van de arbeiders binnen de supply chain een living wage geven en 100% katoen en hennep gebruiken dat Regenerative Organic Certified is. Dit houdt in dat de katoen en hennep gemaakt is onder betere werkomstandigheden voor de boeren.

Om dit allemaal af te toppen, heeft Patagonia in 2021 ook nog een actie gedaan tijdens Black Friday, waarbij alle sales naar het behoud en herstel van de natuur gegaan is. In totaal is er $10 miljoen opgehaald.

Duurzame kledingmerken: Armed Angels en tweedehands kleding

Armed Angels heeft een hele andere duurzame manier vergeleken met de overige milieuvriendelijke kledingmerken. Dit kledingbedrijf houdt zich zorgvuldig bezig met recyclen en repareren. Zo staan er op de website van dit kledingmerk verschillende video’s over hoe je een broek moet repareren. Van losse knopen tot gaten repareren, veel kan gerepareerd worden. Bovendien hebben Armed Angels een hele afdeling van 2e handskleding. Klanten kunnen hun 2e handskleding inleveren, tegen korting op de volgende aankoop. Deze 2e hands kleding wordt weer online op de webshop verkocht. Is het kledingstuk kapot? Dan word het ingezonden om gerecycled te worden.

Als klant hoef je niet bang te zijn dat het tweedehands kledingstuk van slechte kwaliteit is. Op de website staat de conditie aangegeven. Er zijn drie opties: Good, Great en Perfect. Uiteraard is de prijs stukken lager, waardoor het bij Armed Angels voordeliger is om duurzame kleding te kopen.

Mud jeans: Duurzame manier van broeken dragen

Duurzame kledingmerken

Zoals je misschien aan de prijskaartjes van de kledingstukken hierboven kan zien, is duurzame kleding niet de meest goedkope optie. Daarop heeft Mud jeans een oplossing bedacht. Broeken lenen, de optie voor betaalbare duurzame kleding. Je kan broeken lenen voor €9.95 euro per maand en zelfs als je meerdere broeken wilt, krijg je de tweede voor €8.95 per maand. Ben je de broeken zat? Dan stuur je ze weer terug naar Mud jeans. Sluit de broek helemaal goed bij jou aan, en wil je er geen afstand van doen? Natuurlijk is het dan mogelijk om de broek te houden. Je hebt namelijk je broek na 12 maanden afbetaald.

Hiermee wil Mud jeans circulair worden, wat inhoudt dat er geen afval vrijkomt bij de gehele supply chain van een broek.

Project Cece: De duurzame kledingmerken vind je hier

Geen zin om elke website los af te lopen op zoek naar jouw duurzame kledingstuk. Dan is de website Project Cece iets voor jou. Het mag dan geen modemerk zelf zijn, maar wel een webshop die veel duurzame kledingmerken toont. Je kunt filteren op merken die milieuvriendelijk zijn, eerlijk handelen, veganistisch zijn, lokaal geproduceerd worden of zich inzetten voor goede doelen. Als kledingmerken hun producten willen verkopen op Project Cece, moeten ze wel voldoen aan de minimale duurzaamheid richtlijnen.

Wil je meer weten over Patagonia? Lees dan hier verder voor Patagonia doneert omzet Black Friday aan klimaatorganisaties