Wat zijn de beste goede voornemens als je wil zorgen voor een betere planeet? Vaak denken mensen dat ze in hun eentje niet zo’n verschil maken. Maar opmerkelijk genoeg zijn er een aantal gewoontes die een enorme impact hebben. Vaak besparen deze gewoontes je ook geld en leef je er gezonder door. Welke gewoontes? Lees snel verder over duurzame goede voornemens!

duurzame goede voornemens

Billie Hicks- Wikimedia Commons – CC-BY-SA-3.0,2.5,2.0,1.0

1. Ga op de elektrische fiets of de speed pedelec naar je werk in plaats van met de auto

De meeste Nederlanders wonen niet ver van hun werk. Toch stapelen elke dag files zich op. Waarom? Eigenlijk is dat helemaal niet nodig want we kunnen net zo goed op de fiets gaan. Zeker voor korte afstanden tot 5 km. En voor langere afstanden? Tot 15 km voldoet de elektrische fiets prima. Met de speed pedelec komen zelfs afstanden tot 25 km of meer binnen bereik. En, ook niet verkeerd, het scheelt echt heel veel benzine. Overleg met je baas of het mogelijk is om met een speed pedelec of elektrische fiets van de zaak naar je werk te komen. De bijtelling bij je inkomen is dan zo klein, 7% van de adviesprijs per jaar, dat je bijna gratis rijdt.

2. Eet minder vlees

Op dit moment slokt de veeteelt het meeste land op aarde op. En ook veel van de landbouwgronden wordt gebruikt voor veevoer. Geen wonder. Een dier zet minder dan 1/10 van het voer dat het eet om in vlees. Dus als je een kilo vlees eten eet je eigenlijk 10 kg planten. Iets minder vlees eten, bijvoorbeeld nog maar twee of drie keer per week, maakt al een enorm verschil wat betreft milieubelasting. 

Vegetarische gerechten zijn vaak erg lekker. En je kan de typische byte en umamismaak van vlees ook bereiken met bepaalde vegetarische ingrediënten zoals paddenstoelen en sojasaus. Meer dan 200 lekkere gezonde vegetarische gerechten vind je hier.

3. Draai de verwarming lager

Elke graad dat je de verwarming lager draait, verschilt 7% in het energiegebruik wat betreft aardgas. Als je jezelf went aan een temperatuur in huis van 18° of lager, kan je je gasverbruik fors verlagen, soms wel met 50% of meer, vergeleken met iemand die het in huis 25° wil hebben. Een extra bonus van de lage temperatuur in huis is dat je voedsel langer meegaat, je koelkast minder energie verbruikt en, niet te vergeten, Je ook slanker wordt. Want je lichaam gebruikt meer energie.

Natuurlijk heb je dan wel lekkere warme kleding nodig. En die is er. Met deze overheerlijke snuggie van nog geen drie tientjes overleef je zelfs heerlijke knus een verblijf in een iglo. 

4. Ga op fietsvakantie, of met de trein in plaats van op vliegvakantie

Op de fiets zie je veel meer en geniet je veel meer van het landschap dan als je gaat vliegen. En op de fiets kan je verrassend ver komen. Zo zijn er talloze verhalen van mensen die op de fiets naar Tsjechië, Denemarken, Schotland of zelfs verder zijn gereisd. Wil liever niet zover fietsen? Ook Nederland is mooi, en de fiets meenemen in de trein is geen probleem. Waarom naar het buitenland gaan als er in eigen land nog zoveel te ontdekken valt? 

Je kan een aantal leuke duurzame reizen vinden, die ook nog eens best betaalbaar zijn, bij Sustainaway.

Wil je toch een verre vakantie maken? Denk dan eens aan een reis met de Trans-Siberië Express. De reis van Nederland naar Moskou kost rond de € 350 met de trein, plus het transitvisum voor Wit-Rusland. Een enkele reis vanaf Moskou naar het verre Vladivostok kost rond de € 550. Best wel betaalbaar, al is het wel duurder dan een vliegticket. En een veel leukere ervaring, waarbij je het unieke Siberië, de Russische cultuur en Mongolië meemaakt, dan een vliegticket. 

Wat dichterbij, maar ook heel leuk is met de boot naar Noorwegen gaan. In het vakantieseizoen vertrekken er elke week wel een paar veerboten van de Eemshaven naar Kristiansand in Noorwegen. Meer duurzame reisideeën vind je in dit boek.

5. Gaan shoppen in de kringloopwinkel

Dingen die in de kringloopwinkel koopt zijn gegarandeerd van goede kwaliteit. De reden waarom? Alleen eersteklas meubels en andere duurzame spullen overleven jarenlang gebruik. Ook komen deze spullen vaak uit de tijd waarin kwaliteit belangrijker was dan nu. Dus meer ontworpen op lange levensduur.

Vraag je je af hoe het is om in de kringloopwinkel te werken? In het boek Microkosmos van Rino Feys vertelt hij alles over de opmerkelijke avonturen die hij meemaakt.

6. Mijd voortaan bij het boodschappen doen alle verpakkingen

Steeds meer glas en blik worden helaas vervangen door plastic. Dat is erg jammer, want glas en blik kunnen makkelijk gerecycled worden. Bij plastic is dat net weer een enorm probleem. Bovendien komen bij plastic heel veel micro plastic deeltjes vrii. Deze zwerven vaak honderden jaren rond in de omgeving en richten veel schade aan bij kleine dieren. Duurzame alternatieven voor plastic zijn naast glas en blik, ook papier en karton. Zo kan je door stelselmatig te kiezen voor duurzaam verpakkingsmateriaal, een echt enorm verschil maken met je impact op de leefomgeving.

Lastig? Hieronder vind je honderden duurzame levensmiddelen. 

7. Koop zo min mogelijk diepvriesproducten

De diepvries is een echte energievreter. Het kost veel energie om het temperatuurverschil tussen de inhoud van de diepvries en de temperatuur in je huis op peil te houden. Dus probeer zo te leven dat je geen diepvries nodig hebt. Veel groente en fruit zit in blik of kan je vers prima bewaren. Typische bewaargroente is onder meer wortel, aardappel, sluitkool, ijsbergsla, pompoen en koolrabi. Een veldje boerenkool in de achtertuin levert de hele winter verse groente voor stamppotten.

Geïnspireerd? Een moestuin beginnen is niet moeilijk en al met een kleine oppervlakte kan je heel veel kweken.

8. Kies voor een houten huis of een ander duurzaam, herbruikbaar bouwmateriaal

Veel energie die we verbruiken hangt rechtstreeks samen met de keuzes die we maken om te wonen. Zo is beton berucht omdat voor het maken van cement, heel veel kalk gebrand moet worden waarbij veel CO2 vrijkomt. Een huis dat gebouwd is van herbruikbare bouwmaterialen Is natuurlijk de duurzaamste, maar een huis van hout of een ander natuurlijk materiaal komt behoorlijk in de buurt. Ook het kiezen voor een klein huis scheelt enorm. Kleine huizen hebben minder oppervlakte waardoor ze minder energie kosten om te verwarmen.

Ter inspiratie een klein huisje, dat natuurlijk wel nog de nodige isolatie nodig heeft, maar in principe comfortabel onderdak kan bieden als je dit voorziet van elektriciteit en sanitair.

9. Investeer in een groene belegging

Heb je wat spaargeld over? Dan is het slim om te investeren in een belegging met een zeker hoger rendement dan een spaarrekening. Bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak, het isoleren van je huis Of wellicht een warmtepomp. Plant een fruitboom of een notenboom in je tuin. Als je graag een warm doucht, dan is een zonnecollector op je dak een investering die je er na een jaar of tien a vijftien zeker wel uithaalt. Natuurlijk kan je ook kiezen voor een andere groene belegging. Maar in principe is 30 jaar of meer gratis stroom een mooi rendement op je investering.

10. Maak meer wandelingen. 

Wandelen is de goedkoopste en effectiefste manier om je lichaam te oefenen en om je geest te scherpen en tot rust te brengen. Met wandelen kom je weer in verbinding met jezelf en met je omgeving. Ons lichaam is er op gebouwd om te wandelen, dus als je wandelt, oefen je je lichaam op de mest natuurlijke manier. Wil je de mooiste wandelplekjes van Nederland ontdekken? Laat dan het boeken Wandellust niet liggen.