Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ik schrijf dit artikel momenteel in mijn werkkamer, waar de zon door de ramen schijnt en ik de vogeltjes hoort fluiten. Als ik uit het raam kijk, zie ik een eindje verderop woningen met zonnepanelen. ‘Die zullen behoorlijk veel energie opwekken vandaag’ dacht ik. Maar hoe werkt het eigenlijk met de terugverdientijd van zonnenpanelen?

Gedurende de zonnige dagen met weinig bewolking profiteren eigenaars van zonnepanelen behoorlijk van het weer. De zonnepanelen zullen, gedurende de dag, veel zonlicht opvangen, waardoor er veel energie opgewekt kan worden en de bewoners kunnen genieten van hun zelf opgewekte, duurzame energie. Hoe meer energie er wordt opgewekt, hoe groter de besparing zal zijn en hoe sneller de investering van de zonnepanelen terugverdiend zullen worden. Wil jij meer informatie over de terugverdientijd van zonnepanelen? In dit artikel lees je meer over hoe snel je zonnepanelen terugverdiend hebt.

De terugverdientijd berekenen

De gemiddeld terugverdientijd van zonnepanelen berekenen is niet lastig. De terugverdientijd van zonnepanelen komt neer op 7,5 jaar. Hoe snel je je zonnepanelen terugverdiend hebt is echter afhankelijk van het vermogen van jouw zonnepanelen en de weersomstandigheden op dat moment. Om een beter inzicht te krijgen en de zonnepanelen terugverdientijd te berekenen, staat hieronder een voorbeeld.

Terugverdientijd zonnepanelen calculator

12 zonnepanelen op het dak;

Kosten: € 5000,- (incl. btw);

330 Wattpiek (Wp) per paneel is in totaal 3960 Wp;

Jaarlijks leveren de panelen 3500 kWh aan stroom;

Totaal jaarlijkse stroomverbruik van jouw huishouden is minstens 3500 kWh, waardoor jij alle opgewekte stroom kunt salderen;

Bij een elektriciteitsprijs van € 0,24 per kWh heb jij een jaarlijkse zonnepanelen besparing van € 840.

Wil je een precieze terugverdientijd berekenen van zonnepanelen, dan kun je de online terugverdientijd zonnepanelen calculator gebruiken.

terugverdientijd zonnepanelen

Bij Ecotoday geloven wij in deeleconomie. Begin daarom gelijk met besparen zonder investering via Hallo Stroom.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen precies? In dit voorbeeld kun jij uitgaan van een terugverdientijd voor je zonnepaneel van zes jaar. Na deze periode zul jij kunnen genieten van gratis stroom uit jouw panelen en pure winst. Indien jij de btw terugvraagt, zullen de kosten afnemen en zal de terugverdientijd circa vijf jaar zijn.

Let wel: De prijzen kunnen enorm van elkaar verschillen. Op het moment van schrijven zijn de energiekosten hoog, waardoor de terugverdientijd van zonnepanelen niet fors zijn gestegen, maar juist zijn gedaald. Dit komt omdat jaarlijkse stroomtarieven in 2022 hoger zijn en je ook meer bespaard.

Terugverdientijd van zonnepanelen zonder salderen

Een deel van de energie die je opwerkt met je zonnepanelen, gebruik je zelf. Het deel dat je niet gebruikt lever je terug aan het openbare net. Dit wordt jaarlijks door de energieleverancier van de door hun geleverde energie afgehaald en dit heet salderen. Ongeveer 60% van stroom dat wordt opgewekt wordt direct gebruikt. Als de rest niet gesaldeerd zou worden, dan heeft dit effect op de terugverdientijd van zonnepanelen. Dit kan dan meer dan dan 8 tot 13 jaar worden.

Bang voor een grote investering? De deeleconomie vangt het voor je op en Hallo Stroom creëert een win-win situatie.

Terugverdientijd zonnepanelen: zakelijk gebruik

Ben je van plan om zonnepanelen zakelijk te gebruiken? Ook dan gelden dezelfde regels voor het berekenen van de zonnepanelen terugverdientijd. Daarbij kun je gebruik maken van aanschafsubsidies en regelingen. Je bent niet alleen duurzaam bezig, maar kunt ook profiteren van fiscale voordelen. Misschien kun je gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor mensen met een kleine onderneming. Bij een groot verbruik is de Stimulering Duurzame Energieproductie & Klimaattransitie (SDE++) regeling wellicht een optie voor jou.

Terugverdientijd warmtepomp met zonnepanelen

Als je over een warmtepomp beschikt, dan ben je goed bezig. Dit is namelijk één van de meest duurzame alternatieven voor de CV-ketel. Dat komt omdat deze tot 80% van de geproduceerde warmte uit de bodem, grondwater of buitenlucht haalt. Voor de meest rendabele warmtepomp systeem, kun je deze het beste kiezen met een vermogen op maat van het energieverbruik van je huishouden.

Combineer je je waterpomp met zonnepanelen? Dan heb je gedurende het hele jaar profijt van natuurlijke energiebronnen. In de zomer verwarmen beide toestellen het CV-water en in de winter kunnen de zonnepanelen de warmtepomp ondersteunen. Gedurende het hele jaar, wordt het sanitaire water en water van de CV goed verwarmd. De terugverdientijd van een waterpomp met zonnepanelen is afhankelijk van het soort waterpomp die je hebt. De standaard lucht-water pompen zijn beschikbaar vanaf €7.500, waar je volgens verwarminginfo zeker rendement uit zult halen.

Als je snel slagen wilt slaan dan is Hallo Stroom een goede optie. Zij doen de investering en juist doet er jouw financiële voordeel mee.

Besparing met zonnepanelen

Door de schommelende energieprijzen is zonnepanelen kopen tegenwoordig nog aantrekkelijker geworden. Met tien zonnepanelen zul jij immers ruim €884 per jaar besparen op jouw energierekening. Uiteraard zal de zonnepanelen besparing afhankelijk zijn van diverse factoren, waaronder het weer en de kwaliteit en het vermogen van de zonnepanelen. Dit heeft, zoals eerder benoemd, ook invloed op de zonnepaneel terugverdientijd.

Ook de ligging en helling van de zonnepanelen hebben grote invloed op de besparingen en dus de terugverdientijd van jouw zonnepanelen. In Nederland is een ligging richting het zuiden met een helling van 35 graden het meest optimaal.

Wil je meer weten over zonnepanelen terugverdientijd en waarom de kosten van zonnepanelen en landbouw goed samen gaan? Ontdek een creatieve en revolutionaire manier waarop ze gebruikt worden in Arivoltaics – Zonnepanelen en landbouw werken goed samen.

Wil je meer weten over zonne-energie of duurzame energie? Lees dan vooral verder!

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens