Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Het rustgevende geluid van kabelend water in je tuin of op je balkon is populair. Van grote vijvers tot geïmproviseerde minivijvertjes in een waterschaal of een oude zinken teil, het kan allemaal. Wil je ook een fontein creëren, maar wel op een duurzame manier? Dat kan met een fontein op zonne-energie! Er zijn diverse fonteinen of een vijverpomp op zonne-energie.

Hoe werkt een fontein op zonne-energie?

De vijverpomp pompt water omhoog wat vervolgens weer naar beneden stroomt. Wat een fontein op zonne-energie uniek maakt, is dat het aangedreven wordt op zonne-energie. Doordat de vijverpomp aan een zonnepaneel is gekoppeld, vangt de fontein zonnestralen op en zet dit om in energie. Deze energie wordt vervolgens opgeslagen in de accu. Wanneer je een fonteintje op zonne-energie aanzet, maakt het gebruik van de opgeslagen energie.

waterpomp zonne-energie

Fontein: zonne-energie heeft een paar voordelen

Er zijn verschillende voordelen als je kiest voor een vijferpomp op zonne-energie:

  • Je kunt kiezen uit allerlei soorten en maten. Er is voor ieder wat wils. Ook in jouw prijsklasse is er een geschikte fontein te vinden.
  • Het lagere stroomgebruik is goed voor de energierekening.
  • Misschien wel de belangrijkste reden: duurzaamheid. Het lagere stroomgebruik is namelijk goed voor het klimaat. Dat maakt het fonteintje op zonne-energie dan ook een milieuvriendelijk item die jarenlang geen kilowatt aan energie zal gebruiken.
  • Hij heeft geen externe stroombron nodig. Dit betekent dat je geen kabels nodig hebt aangezien de fontein puur op zonlicht werkt.

Naast de voordelen van een fontein op zonne-energie, is een fonteintje in je vijver in het algemeen een verrijking. Het spetterende water zorgt namelijk voor een aangenaam geluid. Daarnaast is het ook goed voor de kwaliteit van je water. Rommel drijft automatisch naar de zijkant en het bewegende water zorgt voor beluchting. Zo werkt een fontein dus eigenlijk vanzelf als vijverfilter op zonne-energie.

Tip #1: fonteintje op zonne-energie

fontein op zonne-energie

Bij dit fonteintje is het zonnepaneel op de pomp bevestigd. Het geïntegreerde paneel zorgt ervoor dat het een compacte fonteinpomp is, met name geschikt voor een minivijver. Bekijk het filmpje voor een korte sfeerimpressie van deze solar fontein pomp.

Tip #2: fontein met extern zonnepaneel die ook goed werkt als vijverfilter

fontein op zonne-energie

Het handige aan deze fontein is dat het zonnepaneel extern bevestigd is. Dit betekent dat je het op de zonnigste plek in je tuin kan neerzetten. Deze vijverpomp is bijzonder geschikt voor een grotere vijver in je tuin. Bekijk het filmpje voor een sfeerimpressie en uitleg over de vijverpomp op zonne-energie.

Hoe gebruik je een waterpomp op zonne-energie?

Het is simpel. Plaats het in een mand of schaal met een laagje grind of keitjes. Vul het daarna met water en plaats de vijverpomp in de (mini)vijver. Zit je zonnepaneel los? Dan plaats je deze om de meest zonnige plek rondom je vijver. Het hoeft vaak niet direct naar je fontein, want de kabels zijn vaak tot wel 5 meter lang. Als laatste kun je de vijver nog vullen met een waterornament op zonne-energie en wat waterplanten ter decoratie. Zodra je vervolgens de kabel van de pomp aansluit op het zonne-paneel, werkt je waterpomp en heb je een prachtige fontein op zonne-energie!

Wil jij meer duurzame tips om energie te besparen? Kijk dan op ecotoday.nl!

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens