Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Een handig hulpmiddel om energie op te wekken is door het plaatsen van zonnepanelen op jouw dak. Met de zonnepanelen ben je bezig met het opwekken van zonne energie dat resulteert in energie dat je kan gebruiken in huis. Het zou optimaal zijn om duurzame zonnepanelen op je dak te hebben om eigen duurzame energie op te wekken. Maar zijn duurzame zonnepanelen nu echt duurzaam en wat is zonne energie precies? In dit artikel beantwoorden we deze vraag en kijken we naar zonne energie (opslaan). 

Wat is duurzaamheid?

Voordat we kunnen kijken of duurzame zonnepanelen echt duurzaam zijn moeten we het begrip duurzaamheid begrijpen. Duurzaamheid betekent eigenlijk dat iets lang mee gaat. Daarnaast betekent het ook dat je je eigen behoefte op dit moment vervuld maar hiermee niet de behoefte van de toekomstige generaties in gevaar brengt met het vervullen van je eigen behoefte.

Je kan bij duurzaamheid ook kijken naar het evenwicht van de mens, het milieu en de economie. De huidige generatie doet dit niet. We putten de aarde uit. Hierbij valt onder andere dat we fossiele brandstoffen gebruiken voor de energievoorziening. Met duurzame zonnepanelen brengen we daarom de mens, milieu en economie juist weer in balans. De opslag van zonne-energie is daarom van groot belang. 

Hoe werkt zonne energie en wat is zonne energie precies? Bekijk bovenstaande video voor uitleg!

Waar komen zonnepanelen vandaan?

De grootste producent van zonnepanelen is China. China is zo’n 20 jaar geleden de grootste producent van de productie in zonnepanelen geworden en is dit tot op heden nog steeds zo. Er is in Europa en de VS een grote vraag naar zonnepanelen en dit wordt voor 60% door China geproduceerd. De zonnepanelen vanuit China zijn een stuk goedkoper dan die vanuit Europa.

Het laatste bedrijf die zonnepanelen produceerde in Europa is in 2019 failliet gegaan. De Europese bedrijven kunnen de strijd niet winnen van de concurrerende Chinese die de zonnepalen goedkoper aanbieden. 

Een nadeel hiervan is dat de transport van de zonnepanelen uit China naar Nederland veel meer CO2 uitstoot heeft dan vanuit Frankrijk naar Nederland. Dit is dan ook niet erg duurzaam. Er valt dus wel wat winst te behalen bij het transportbeleid van duurzame zonnepanelen producenten. Zo kan de zon energie leveren op een nog duurzamere manier.

zonne energie

Wat zijn de specificaties van een duurzame zonnepaneel?

Wanneer een duurzame zonnepaneel wordt geproduceerd wekt de duurzame zonnepaneel voor zo’n 25 jaar efficiënt energie in theorie op maar in principe doet een zonnepaneel het na 50 jaar nog steeds. Wel worden er steeds nieuwere zonnepanelen gemaakt waardoor er te merken is dat mensen die rond 2010 zonnepanelen hebben gekocht deze graag willen vervangen omdat de nieuwere duurzame zonnepanelen meer energie opwekken.

Wanneer een zonnepaneel niet meer efficiënt genoeg werkt of vervangen moet worden kunnen er een paar dingen gebeuren met het zonnepaneel. Het kan worden gerecycled of worden weggegooid. Dat laatste is natuurlijk niet erg duurzaam en wordt dan ook niet vaak gedaan. De grootste partij in het recyclen van zonnepanelen in Nederland, PV cycle, zegt dat er 96% van de zonnepanelen wordt gerecycled. Dit is erg duurzaam.

Conclusie: hoe duurzaam is zonne energie?

Als we kijken naar de levenscyclus van de duurzame zonnepanelen dan begint het in China. Waarbij de duurzame zonnepanelen eerst een lange reis moeten maken om aan te komen in Nederland. Hierbij wordt veel CO2 uitgestoten en dit is niet erg duurzaam. 

Maar om dit te veranderen moet het bedrijf hun transportbeleid aanpassen dus daar kan je als klant niet veel aan doen. Het enigste wat je als klant kan doen is het zoeken naar een duurzame zonnepanelen fabrikant die ook gebruik maakt van een duurzame transport.

Wanneer je gebruik maakt van duurzame zonnepanelen op je huis maak je gebruik van duurzame energie die je opwekt met je duurzame zonnepanelen. Duurzame zonnepanelen zijn dan ook echt duurzaam. Het vervangt namelijk de fossiele brandstoffen die veel mensen gebruiken om energie op te wekken. Daarnaast gaan duurzame zonnepanelen ook erg lang mee en worden wanneer deze niet meer gebruikt worden gerecycled.

In het kort is er dus rondom de transport nog winst te behalen in duurzaamheid maar met het gebruiken van duurzame zonnepanelen en wanneer de duurzame zonnepanelen het niet meer doen of vervangen worden deze te recyclen zet je een goede stap richting een duurzamere wereld.

Wil je zelf duurzame zonnepanelen kopen? Kijk dan snel op de website van Bol.com voor de beste duurzame zonnepanelen zoals de Plug & Play Zonnepaneel Set 750 Watt (2 zonnepanelen) met stekker of klik op de button hiernaast. Wil je ook de opslag van zonne energie faciliteren? Voor opslag van zonne energie thuis heb je niet genoeg aan alleen een zonnepaneel, maar moet je ook een batterijsysteem aanschaffen. Let bij het aanschaffen van je zonnepanelen goed op de kwaliteit van de zonnepanelen.

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens