Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Als je op zoek bent naar een nieuwe groene energie leverancier, is het belangrijk om verschillende factoren in overweging te nemen. In dit artikel lees je wat die factoren zijn, en wat je verder moet weten bij het kiezen van een energieleverancier.

Hoe kies je de juiste energieleverancier?

Wanneer je een nieuwe energieleverancier wilt kiezen, is het belangrijk om verschillende factoren in overweging te nemen. In dit artikel leggen we uit welke aspecten je moet bekijken bij het maken van je keuze.

Het eerste wat je moet doen, is beslissen welk type contract je wilt. Er zijn twee hoofdtypen energiecontracten: vast en variabel. Een vast contract houdt in dat je voor een bepaalde periode, meestal 1 of 2 jaar, een vaste prijs betaalt per kilowattuur (kWh). Dit kan handig zijn als je budgettering nodig hebt of de prijzen van elektriciteit verwacht te laten stijgen. Een variabel contract is precies wat het woord al zegt: de prijs kan elke maand veranderen, afhankelijk van de marktomstandigheden. Dit type contract geeft je meer flexibiliteit, maar vereist ook dat je de marktentrends goed in de gaten houdt.

groene energie leveranciers


Vervolgens moet je beslissen welk soort energieleverancier je wilt: groot, klein of zelfstandig. Grootbedrijven zijn de meest bekende energieleveranciers, maar ze zijn ook de duurste. Kleinbedrijven bieden een iets lagere prijs, maar hebben minder klantenservice en minder mogelijkheden om aanpassingen te maken aan je contract. Zelfstandige bedrijven zijn bedrijven die niet verbonden zijn met een groot concern en vaak goedkoper zijn dan beide andere opties.

Als je eenmaal hebt besloten welke soort leverancier je wilt, is het tijd om de verschillende bedrijven te vergelijken. Je kunt dit doen door online research te doen of naar consumentenzaken websites te gaan. Het is belangrijk dat je niet alleen kijkt naar de prijs, maar ook naar de kwaliteit van de service die ze bieden.

Nu je weet hoe je de juiste energieleverancier kiest, is het tijd om te onderhandelen over een contract. Je moet weten welke soort contract je wilt en welke voorwaarden je bereid bent te accepteren. Het is belangrijk dat je niet alleen focus legt op de prijs, maar ook op de voorwaarden van het contract, zodat je zeker weet dat je tevreden zult zijn met het eindresultaat.

Wat zijn de verschillende soorten energieleveranciers?

De grootste categorie energieleveranciers zijn de zogeheten ‘groothandels’. Dit zijn bedrijven die grote hoeveelheden elektriciteit inkopen bij producenten, en deze doorverkopen aan retailers (zoals Essent, Eneco of Nuon). De groothandels leveren dus geen elektriciteit direct aan consumenten, maar zijn wel degene die bepalend zijn voor de prijs van stroom in Nederland.

Daarnaast zijn er ook duurzame energie leveranciers die stroom produceren én direct leveren aan consumenten. Dit noemen we ‘integrale’ leveranciers. In Nederland zijn er maar een paar van dit soort bedrijven: Vattenfall, Eneco en Engie (voorheen GDF Suez). Zij verkopen stroom die zij zelf opwekken, en leveren deze stroom ook direct aan consumenten.

Ten slotte zijn er ook nog de ‘virtuele’ leveranciers. Dit zijn bedrijven die geen eigen centrale hebben, maar wel gebruikmaken van het elektriciteitsnet om stroom te leveren aan consumenten. Zij kopen stroom in bij groothandels, en verkopen deze stroom met winst door aan consumenten. In Nederland zijn er veel van dit soort bedrijven, waaronder Greenchoice, Oxxio en Energie direct.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een groene energie leverancier?

Als je op zoek bent naar de beste groene energie leverancier, is het belangrijk om verschillende dingen in gedachten te houden. Je wilt natuurlijk een leverancier die je kan leveren wat je nodig hebt, tegen een redelijke prijs. Maar er zijn ook andere factoren waar je rekening mee moet houden.

Bij het kiezen van een duurzame energie leverancier is het belangrijk om naar de voorwaarden te kijken. Sommige energieleveranciers bieden aanbetalingen of andere kortingen, maar daar staan ​​vaak strenge voorwaarden aan vast. Het is dus belangrijk om deze voorwaarden goed door te lezen voordat je een contract afsluit.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de duurzaamheid van de energieleverancier. Steeds meer mensen willen graag bijdragen aan een duurzamere wereld en kiezen daarom voor bedrijven die ook werken aan een betere toekomst. Kies daarom voor een energieleverancier die hernieuwbare energie gebruikt of op een andere manier bijdraagt ​​aan een schonere wereld. Zo kan een energie leverancier zonnepanelen gebruiken om fossiele brandstoffen te vervangen.

Hoe vergelijk je groene energie leveranciers?

In Nederland zijn er veel verschillende energieleveranciers. Het kan dan ook lastig zijn om de juiste keuze te maken. Waar moet je allemaal op letten bij het vergelijken van energieleveranciers?

Wat is jouw situatie?

Bij het vergelijken van energieleveranciers is het belangrijk om eerst na te gaan wat jouw situatie is. Ben je bijvoorbeeld al klant bij een bepaalde leverancier en wil je overstappen? Of ben je nog niet klant en zoek je een nieuwe leverancier? In beide gevallen gelden er weer andere voorwaarden. Over het algemeen geldt het ook voor de zonne energie leverancier.

Wil je meer informatie over de beste groene energie leverancier? Neem dan een kijkje op duurzame energie.


Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens