Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Vaak is het flink schrikken, als je de meterstand ziet. Wat je dan nodig hebt, is een energiemeter. De energieverbruikmeter is een handig hulpmiddel om te zien hoeveel stroom je verbruikt. Met deze meter kun je op een gemakkelijke manier besparen op je rekening voor stroom en CO2-uitstoot verminderen. Door het slimme energiemanagement van de nieuwste generatie meters, kan jij meteen bijhouden wat er in jouw woning gebeurt wanneer er iemand thuis is of weg is, waar gebruik wordt gemaakt van lichten, TV en andere apparaten.

Elke kilowattuur die je bespaart, hoeven we niet op te wekken. En dat scheelt natuurlijk flink. Qua CO2-uitstoot en voor onze planeet. En je portemonnee natuurlijk, want elektriciteit wordt alsmaar duurder. Hoe werk een energiemeter precies, en hoe kan je op de slimste manier besparen? Je leest het allemaal in dit artikel!

Slimme energiemeter

De eenvoudigste energiemeters zijn een soort stroommeters, die meten hoeveel stroom er door een apparaat heengaat. Deze zitten tussen de stekker van het apparaat en het stopcontact. Er is een nauwkeurig verband tussen de hoeveelheid stroom maal de tijd, en het energieverbruik. Zet je bijvoorbeeld de wasmachine aan, met een energiemeter er tussen, dan weet je na afloop van de wasbeurt precies hoeveel kilowattuur, en dus hoeveel geld en CO2, je wasbeurt gekost heeft.

De beste energiemeters

Er zijn een aantal energiemeters die beter zijn dan andere. Veel plekken verkopen energiemeters: Praxis, Gamma, Bol.com, en meer. Niet alle plekken verkopen een energiemeter: Hema verkoopt bijvoorbeeld alleen slimme stekkers zonder bijgevoegd inzicht in stroomverbruik.

We gaan ze een voor een langs!

Basetech EM 2000 energiekostenmeter

energiemeter Basetech EM 2000 energiekostenmeter
De eenvoudige Basetech EM2000 energiemeter voldoet toch goed.

De Basetech EM 2000 energiekostenmeter (€11) is een wat eenvoudiger apparaat. Dit apparaat werkt als een soort stopwatch. Zodra je het aansluit tussen het apparaat dat je wil meten en het stopcontact, begint het te meten. Voor je met meten begint, moet je op CLR drukken, dan staat het energieverbruik weer op nul. Je kan met de MENU toets tussen drie functies schakelen: de hoeveelheid watt die het apparaat op dat moment verbruikt, het aantal verbruikte kWh en de verstreken tijd.

Dit eenvoudige apparaat doet precies wat het moet doen en wordt geleverd door het bekende elektronicabedrijf Conrad Electronics. Een aanrader dus als je niet van teveel ingewikkelde functies houdt en alleen wil weten, hoeveel een apparaat precies gebruikt.

Slimme energiemeter

energiemeters Energieverbruiksmeters
De Aurum Energy Flip is een slim apparaat dat van je hele huis tegelijkertijd het energieverbruik meet.

Er zijn ook duurdere apparaten die je op je slimme meter aansluit en dan tegelijkertijd het energieverbruik van alle apparaten in huis meten. Zo is er de Aurum EnergyFlip (€99), of de energiemeter Solaredge ( €251,46). Deze vereisen voor zonnepanelen een slimme meter. Dit apparaat is een centrale hub, die in contact staat met de slimme meter en van alle apparaten tegelijkertijd het stroomverbruik vaststelt door de signalen op het stroomnet af te luisteren.

De Aurum EnergyFlip is in samenwerking met de Consumentenbond ontwikkeld. Dit apparaat is erg nuttig om je totale stroomverbruik vast te stellen, en als je een zonnepaneel hebt, ook om je eigen energieproductie uit te rekenen. Het apparaat kan niet het energieverbruik van individuele apparaten berekenen. De Energyflip is een directe concurrent van de SolarEdge energiemeter. Het verschil? Bij de Energyflip zie je dat gebruiksgemak voorop staat. Ook is deze zo’n 150 euro goedkoper dan de SolarEdge energiemeter.

Energiemeter Praxis vs. Basetech EM 2000 Energiekostenmeter

Laten we wat vergelijkingen maken met de Basetech EM 2000 slimme energiemeter en de energiemeter Praxis. Een paar pluspunten aan de Basetech energiemeter vergeleken met de Kopp energieverbruik meter van Gamma is dat de Basetech meter voorzien is van gegevensopslag bij stroomuitval. Daarnaast heeft deze ook een ingebouwd kinderslot. De Kopp energiemeter Gamma heeft dan weer een functie waarbij de kosten per kilowatt ingezien kunnen worden.

Basetech energiekostenmeter vs. energiemeter Gamma

Dan hebben we de energiemeter Gamma. Een van de meest verkochte energiemeters Gamma is Qnect slimme stekker met energiemeting. Deze energiemeter wifi is een energiemeter en smart stekker in een: stel gemakkelijk tijdschema’s in en beheer je apparaten van een afstand. Een nadeel van deze stekker is dan weer dat deze stekker geen gegevensopslag heeft bij stroomuitval, wat de Basetech EM 2000 energiemeter wel heeft.

Energiemeter Karwei vs. Basetech energiekostenmeter

Als laatste vergelijking pakken we de energiemeter Karwei: de Alecto energie monitor. Op deze energiemeter krijg je een scherpe meter. Deze is vergelijkbaar met de Basetech energiekostenmeter: ze geven je allebei inzicht in de kosten per kWh. Het verschil zit ‘m in de extra features die je krijgt bij de Basetech EM2000: denk hierbij aan het ingebouwde kinderslot, de gegevensopslag bij stroomuitval en weergave van vermogen in Watt.

Al maanden hebben consumenten last van de sterk stijgende prijzen van gas en stroom. Sinds de dag dat de oorlog uitbrak in Oekraïne is de gasprijs geëxplodeerd. De energierekening vormt dan ook een flink hoofdpijndossier voor de gemiddelde Nederlander, aldus NOS. Wie dit jaar een energiecontract afsloot, betaalt gemiddeld 185 euro per maand. Een stijging van 25 procent ten opzichte van een jaar eerder. Gemiddelde huishoudens betalen bijna twee keer zoveel als een jaar eerder. Hoe krijg je grip op je energierekening? In dit artikel laten we je zien hoe je energiezuiniger kan leven met een energiemeter. 

Energiebesparende maatregelen

Met de huidige spanningen op de energiemarkt, willen we allemaal wel wat zuiniger gaan leven. Over heel Nederland worden door consumenten maatregelen getroffen om energie te besparen. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar een aantal lange termijn oplossingen, zoals het beter isoleren van je woning, zonnepanelen installeren of kiezen voor een warmtepomp. Het verduurzamen van je woning heeft namelijk een direct gevolg op je maandelijkse energielasten. Toch vraagt dit een flinke investering, en hoewel er verschillende subsidies en financieringsmogelijkheden zijn, is het voor vele huiseigenaren momenteel niet aantrekkelijk genoeg om te kiezen voor verduurzaming. 

Daarom kijken we ook naar korte termijn maatregelen om binnenshuis te besparen op energie. We beginnen bijvoorbeeld met een verwarming die standaard op 18 graden Celsius staat, we trekken dikke truien aan in huis en vervangen onze gloeilampen voor ledlampen. Wat kunnen we nog meer doen om energiekosten te remmen? 

Sluipverbruik in huis 

Een andere belangrijke tip, is het verminderen van sluipverbruik in huis. Het voorkomen van sluipverbruik kan je al snel 6 tot 8 procent aan stroom besparen op je energierekening. Sommige apparaten in huis gebruiken namelijk ook energie terwijl ze ‘uit’ staan. Dat noemen we sluipverbruik, omdat je niet doorhebt dat deze producten energie verbruiken. Het zijn apparaten zoals bijvoorbeeld televisies, computers en transformatoren. Ook veel huishoudelijke apparaten zoals keukenmachines en opladers die nog in het stopcontact zitten, kunnen ongewenst stroom verbruiken. Het gaan vooral om oudere apparaten, die voor de wetgeving van de EU om sluipverbruik te minderen in 2013, zijn uitgebracht. 

Energie sluipverbruik voor en na Europese wetgeving (2013)

Maar ook na deze wetgeving zijn huishoudens nog steeds gemiddeld 450 kWh kwijt aan sluipverbruik. In 2019, betekende dat 100 euro extra op de jaarlijkse energierekening, aldus de Consumentenbond. Met de huidige energieprijzen (€0,67 per kWh) zou dat nu dus neer komen op ruim 300 euro. Driekwart daarvan is te vermijden door apparaten echt helemaal uit te zetten. Gebruik je een apparaat niet? Trek dan de sterker er uit. Een kleine moeite, die je al snel twee tientjes per maand op je huidige energierekening kan kan schelen. 

Reken uit wat een apparaat aan stroom verbruikt met energiemeter

Over oude apparaten gesproken, enkele apparaten in jouw woning zullen ongetwijfeld veel meer belasting doen op je energierekening dan andere apparaten. Sinds 2013 zijn daar wel strengere regels voor gekomen door Europese wetgeving. Met een energiemeter kun je meten hoeveel stroom een individueel apparaat verbruikt, zo kun je identificeren wat jouw huishoudelijke apparaten nou daadwerkelijk verbruiken. Het werkt zo: je steekt de stekker van het apparaat in de energiemeter en deze daarna weer in het stopcontact. Het meten is begonnen. 

Op de display van de energiemeter lees je af hoeveel stroom er wordt gebruikt. De energiemeter meet in watt, kosten, het ampère verbruik en het voltage. Uiteindelijk zorgt dit voor een goed overzicht van het totale verbruik van het apparaat. Wanneer je dit bij alle apparaten in huis herhaalt, zal je er snel achter komen welke apparaten erg veel stroom verbruiken. Deze kun je als je ze niet gebruikt uitzetten of vervangen voor een zuiniger apparaat.

Nu energie meter kopen

Zaelon Energiemeter 

  • Uitgebreide display met 7 verschillende modes
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Makkelijk in gebruik

Hillar – Energiemeter Verbruiksmeter

  • 7 Parameter weergaven
  • Goede klantenservice van Hillar
  • Slimme geheugenchip die data opslaat

Twenty4seven® – Elektriciteitsmeter

  • Rekent tot op de cent na hoeveel energie er wordt verbruikt
  • 100% kwaliteit- en tevredenheidsgarantie
  • Makkelijk te gebruiken

Conclusie over energiemeters

De hier beschreven energiekostenmeters vullen elkaar eigenlijk mooi aan. De wat luxere WorldSupply energiemeter of de eenvoudige Basetech EM2000 meten beide het verbruik van een individueel apparaat.

Vind het het vervelend om kilowattuur in geld te moeten omrekenen, dan is de World Supply energiemeter een betere keus. Ben je vooral geïnteresseerd in het snel opsporen van energieverbruik, om op die manier de grootste stroomslurpers op te sporen, dan is de Basetech EM 2000 de beste keus.

Zeker als je zonnepanelen hebt, is het nuttig om ook de Aurum EnergyFlip mee te bestellen. Je krijgt dan een nauwkeurig inzicht in je energieverbruik, je gasverbruik en wat je te wachten staat aan het einde van je termijnperiode. Dit apparaat is in samenwerking met de Consumentenbond ontwikkeld. Daardoor weet je dat je waar voor je geld krijgt.

Wilt u meer informatie over energiemeters? Lees dan verder op duurzame energie.

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens