Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Een slimme stekker is een handige manier om gemakkelijk energie te besparen. Het is dan ook niet gek dat steeds meer oude stekkerdozen vervangen worden door de duurzamere nieuwe variant. Er zijn diverse modellen smart plugs verkrijgbaar. Denk hierbij een binnen- of buiten stekker, en slimme stekker met WiFi of zelfs met een verbruiksmeter. Je kunt altijd wel een passende stekker vinden voor thuis. Maar wat doet een smart stekker nu echt precies en wat maakt deze duurzaam? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze stekker én zetten we de beste voor jou op een rijtje!

Hoe werkt een slimme stekker precies?

Een smart plug is een soort tussenstuk die je tussen het stopcontact en jouw apparaat plaatst. Je steekt de slimme stekker dus in het reguliere stopcontact en plugt hier vervolgens een lamp of iets anders dergelijks in. Dankzij deze slimme stekker bespaar je energie, omdat je sluipverbruik voorkomt. Je kunt vervolgens het aangesloten apparaat bedienen op afstand. Zo is het bij veel van de stekkers mogelijk om deze te bedienen via een meegeleverde afstandsbediening of via je mobiele telefoon. Het fijne aan zo een stekker is dat je flink kunt besparen op je energiekosten, omdat je simpelweg meer controle hebt over het energieverbruik.

Slimme stekker: de voor- en nadelen

Naast het feit dat je energie kunt besparen met een smart plug, maak je je huis ook een stuk slimmer. Het is mogelijk om apparatuur te bedienen op afstand en daarbij is het soms mogelijk om je smart plug te verbinden met Google Home of Apple Siri. Zo kun je je apparaten met stemcommando’s bedienen. Echter, de kosten van slimme stekkers zijn wel hoger dan die van een reguliere stekker. Daarbij komt dat je vaak een basisstation moet aanschaffen en dat is even een investering.

Waar moet je op letten bij slimme stekkers?

Slimme stekkers zijn ideaal voor thuis, alleen moet je wel rekening houden met een aantal zaken. Zorg ervoor dat de stekker verbinding kan maken met het Wi-Fi netwerk. Vooral als er een bassistation nodig is, is het belangrijk dat dat er verbinding mogelijk is met het netwerk. Het voordeel van een slimme wifi stekker is dat je deze ook kunt verbinden met andere apparaten. Denk aan een slimme deurbel bijvoorbeeld, of een slim weerstation. Ook is het mogelijk om de stekker met apparatuur buiten te koppelen, zoals een sproeier of zonnescherm. Bedenk je hoeveel smart stekkers je nodig hebt voor in- en buitenshuis. Als je diverse smart plugs met elkaar verbindt kun je nog weer meer energie besparen!

Slimme stekker: verschillende top merken!

Nu je weet wat je allemaal kan met een dergelijke stekker, volgen hier diverse merken die smart plugs verkopen!

Hue smart plug

Philips Hue Smart plug slimme stekker
De Hue slimme stekker van Philips maakt jouw bestaande ‘gewone’ verlichting slim. Je kunt de verlichting besturen via de Hue app of met je stem. Bovendien beschikt deze smart plug over extra functies zoals het instellen van timers, die je kunt activeren mits je verbinding maakt met de Philips Hue Bridge. Met deze bridge ontgrendel je alle mogelijkheden van de stekkers en kun je tot maar liefst 50 lampen of accessoires toevoegen om de perfecte sfeer in huis te creëren.

De smart stekker is voorzien van de standaard type-F die geschikt is voor gebruik in Nederland en andere Europese landen. Je kunt ook een smart stekker voor buiten van Hue kopen, een slimme stekker die dimbaar is, of andere slimme aansluitingen voor al je apparaten!

slimme stekker

Hombli smart stekker met WiFi
De slimme stekkers van Hombli zijn eenvoudig te verbinden met de WiFi thuis. Je kunt deze besturen met de gratis Hombli app of via stembesturing met Google Assistant en Amazon Alexa.

Je kunt een timer instellen om apparaten automatisch in- en uitschakelen, zo hoef je nooit meer te twijfelen of je je apparaten wel of niet hebt uitgeschakeld. Dit maakt het makkelijk om je energie verbruik in te zien en daarbij kun je tijdschema’s maken om je lichten aan- en uit te schakelen. Deze slimme WiFi stekker wordt in een set van 3 geleverd, is energiebesparend en goed te gebruiken voor binnenshuis.

SEC24 slimme stekker met verbruiksmeter

buitenstekker

Deze smart stekker voor buiten is verbonden aan je WiFi netwerk. Je hoeft de plug maar eenmalig in te stellen en vervolgens kun je je buitenverlichting super makkelijk in- en uitschakelen. Dankzij de gratis Smart Life app kun je snel schakelen en de digitale timer kijkt wanneer het donker wordt op jouw locatie.

Deze zonsondergang functie zorgt voor een slimme installatie van je buitenapparatuur. Het is mogelijk om 100 producten toe te voegen, zo ook andere buitenplugs! Ook is het mogelijk om de smart plug te koppelen aan Google Home of Alexa waardoor je de verlichten ook pratend kunt bedienen.

slimme stekker

Nedis slimme stekker voor binnenshuis

Met de Nedis slimme stekker kun je allerlei elektrische apparaten op afstand bedienen door de smartplug te verbinden met het WiFi netwerk. Dankzij de stroommeter kun je gelijk zien hoeveel elektriciteit verbruikt wordt. Ook met deze stekker is het mogelijk om tijdschema’s te maken voor je apparaten en toestellen en het systeem is wederom te verbinden met Google Home en Amazon Alexa. Je kunt deze slimme stekker dankzij Nedis Smart Life ook met andere apparaten verbinden. Hierdoor is het mogelijk meerdere smart plugs met elkaar te verbinden. Zo kun jij bezuinigen op het stroomverbruik van heel het huis.

LSC slimme stekker is dimbaar

slimme verlichting

De LSM slimme stekkers zijn verkrijgbaar voor zowel binnen als buitenshuis. Als je een smart stekker voor binnen zoekt, dan zit je met deze stekker goed. Vergelijkbaar met de andere stekkers, is deze te besturen via WiFi en de LSC Smart Connect app. Zoek je mooie verlichting voor buiten? Deze smart stekker is dimbaar waardoor je de lampen buiten volledig naar eigen smaakt kunt aanpassen. Van wit rustgevend licht, tot flikkerende disco kleuren. Dankzij de slimme lampen en stekkers van dit merk is zowel je huis als tuin voorzien van verlichting!

Dit was ‘m dan, de lijst met duurzame smart plugs. Natuurlijk zijn er nog meer bekende merken, zoals de bekende Eve Energy slimme stekker. Wij hebben deze niet in lijst toegevoegd, omdat deze momenteel niet op voorraad is. Echter, kun je natuurlijk altijd even kijken en vergelijken met de rest van de lijst. Ook de Eve Energy slimme stekker is een goede keuze. Wat jouw voorkeur uiteindelijk heeft is natuurlijk een kwestie van je benodigdheden, dus ontdekt het zelf!

Benieuwd naar meerdere manieren om te besparen? Naast de energieprijzen kun je ook flink besparen de gasprijzen. Bekijk ons artikel over elektrisch verwarmen voor tips!

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens