Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Kaarsen zijn een echte sfeermaker. Vooral in deze donkere wintermaanden is het erg fijn om met een dekentje op de bank te liggen en de kaarsjes aan te steken, zeker wanneer je een lange dag hebt gehad. Maar kaarsen zijn niet altijd even duurzaam. Ze zijn niet alleen sfeervol, maar ze zijn ook behoorlijk schadelijk voor het milieu. Gelukkig zijn er duurzame alternatieven die ook heel veel sfeer met zich meebrengen. Namelijk led kaarsen! Je koopt deze tegenwoordig in veel verschillende soorten en maten, zoals led waxinelichtjes.

Wat zit er in kaarsen?

Kaarsen bestaan uit twee delen, het katoenen lont (de pit) en het het omhulsel (de brandstof). Deze brandstof wordt vaak gemaakt van bijvoorbeeld paraffine, stearine, sojawas of bijenwas. Paraffine wordt gewonnen uit aardolie en stearine wordt gewonnen uit dierlijk of plantaardig vet. 

Daarnaast ontstaat er bij het branden van kaarsen ook roetvorming waarbij schadelijke stoffen vrijkomen. Stoffen zoals fijnstof (draagt bij aan luchtvervuiling), vluchtige organische stoffen (kan irriterend zijn voor ogen en longen), koolmonoxide en polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Doordat kaarsen deze schadelijk stoffen bevatten kun je beter niet te veel kaarsen in een kleine ruimte branden en zorgen voor ventilatie.

Waarom kiezen voor led waxinelichtjes?

Nou zijn kaarsen natuurlijk erg sfeervol, maar tegenwoordig bestaan er ook veel alternatieven die een mooi sfeerlicht geven, zoals led waxinelichtjes. Dit zijn ‘neppe’ kaarsen die werken op batterij en wanneer je de waxinelichtjes op batterij in een kaarshouder plaatst krijg je hetzelfde effect als je zou krijgen met een kaars. Bovendien zijn ze ook nog een stuk duurzamer en op de lange termijn goedkoper.

Led waxine lichtjes

De voordelen van waxinelichtjes op batterij

Naast het duurzame aspect brengen waxinelichtjes op batterij ook nog vele andere voordelen met zich mee. We hebben de belangrijkste even op een rijtje gezet. 

  • Er zijn vele soorten en maten led kaarsen
  • Bij het aanzetten van waxinelichtjes op batterij komen geen schadelijke stoffen vrij 
  • Led waxinelichtjes zijn beter voor jezelf en het milieu 
  • Led kaarsen hebben meer opties, zo kun je de vlam aanpassen en een timer instellen
  • Sommige led kaarsen zijn op afstand te bedienen met een afstandsbediening

Wil jij de meest duurzame keuze maken, ook bij de aanschaf van led kaarsen? Dan kun je er nog een stapje bovenop doen door oplaadbare waxinelichtjes aan te schaffen. De prijs hiervan ligt misschien iets hoger, maar het zal een investering zijn die op lange termijn loont.

led kaarsen

Conclusie, kaarsen of led kaarsen/waxinelichtjes op batterij?

Het kopen van (oplaadbare) waxinelichtjes op batterij is zeker een goede keuze. Nu is het natuurlijk niet extreem erg voor je gezondheid om af en toe nog een echte kaars aan te steken. Het is echter wel belangrijk dat je je bewust bent van de schadelijke stoffen die in een kaars zitten en niet te veel kaarsen in een kleine ruimte opsteekt.

Op het gebied van duurzaamheid zijn waxinelichtjes op batterij toch wel een stuk beter dan echte kaarsen. Door de brandstoffen waarmee kaarsen gemaakt worden en de fijnstoffen die vrijkomen wanneer je een kaars aansteekt zijn het helaas niet de meest milieubewuste producten, daarom is de overstap naar led waxinelichtjes op zeker de overweging waard!

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens