Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

In dit artikel kom je erachter wat een inductie adapter is, hoe het werkt en wat de beste optie is. Wij hebben verschillende inductie adapters vergeleken en hier een top 5 van gemaakt.

Wat is een inductie adapter precies?

Een inductie adapter is een apparaat dat wordt gebruikt om elektrische stroom om te zetten in een magnetisch veld. Dat magnetisch veld wordt gebruikt om elektrische energie draadloos over te dragen tussen twee apparaten. De adapter bestaat uit twee delen, namelijk een zender en een ontvanger. De zender genereert het magnetisch veld, terwijl de ontvanger dit veld ophangt en omzet in elektriciteit.

Dit maakt het mogelijk om apparaten draadloos op te laden, zonder dat er fysiek contact nodig is tussen de adapter en het apparaat dat wordt opgeladen. Inductie adapters worden veel gebruikt voor het opladen van mobiele telefoons, smartwatches en andere draagbare apparaten. Ook kunnen inductie apparaten gebruikt worden om te koken.

Inductie adapter om te koken, hoe werkt het?

De adapter werkt door middel van magnetische inductie. Het apparaat heeft een spoel van koperdraad die is aangesloten op een stroombron. Wanneer de adapter op een inductie kookplaat wordt geplaatst, wordt er een magnetisch veld gecreëerd dat de pan verwarmt. Hierdoor kan je de pan op dezelfde manier gebruiken als een inductiepan.

Voordelen van een inductie adapter om te koken

Een inductie adapter heeft veel voordelen. Ten eerste kan je elke pan gebruiken, waardoor je niet hoeft te investeren in speciale pannen. Dit kan kosten besparen en zorgt er ook voor dat je je favoriete pannen kunt blijven gebruiken. Ten tweede is een inductie adapter gemakkelijk schoon te maken en op te bergen. Het is ook een geweldige optie voor mensen met beperkte ruimte in de keuken, omdat het apparaat compact en gemakkelijk op te bergen is.

Inductie adapters vergelijken

Bij het vergelijken van inductie adapters, is het vermogen een belangrijke factor om te overwegen. Het vermogen van de adapter bepaalt hoe snel en efficiënt de pan wordt verwarmd. Het is dus belangrijk om een adapter te kiezen die voldoende vermogen heeft. Over het algemeen hebben inductie apparaten een vermogen van 1000 tot 1800 watt. Een andere factor is om te overwegen is de grootte. Het is belangrijk om een adapter te kiezen die groot genoeg is om de potten en pannen goed te ondersteunen.

Een adapter die te klein is, kan ervoor zorgen dat de pan wiebelt en kan leiden tot ongelijkmatige verwarming. De kwaliteit van het materiaal is ook belangrijk om rekening mee te houden. Een adapter van lage kwaliteit kan namelijk snel verslijten. Tot slot is het verstandig om te kijken of de prijs en kwaliteit verhouding goed is. Om het vergelijken van de adapters eenvoudig voor je te maken, is hieronder een top 5 van de beste inductie adapters.

1. Adapter Inductie RVS – Adapterplaat 23.5cm – Plaat Inductie Adapter

Deze inductieplaat is gemaakt van hoogwaardig roestvrijstaal met een aluminium kern waardoor het optimaal de warmte kan geleiden. Dankzij de diameter van wel 23,5 cm passen de meeste pannen hierop. Je kan zelfs kleine koffiepotjes of tajines erop plaatsen om te verhitten. Het handvat van de adapter zorgt ervoor dat je deze gemakkelijk kan verplaatsen wanneer dat nodig is en je kan hem makkelijk schoonmaken met behulp van een vochtige doek.

2. Sareva Inductie Adapter / Adapterplaat – RVS – ø 24 cm

Ben je op zoek naar een iets grotere inductie adapter? Dan is dit de juiste keus. Deze plaat is namelijk wel 24 cm in diameter en functioneert zowel als adapter als ter bescherming van je kookplaat. De plaat is gemaakt van roestvrijstaal en werkt direct bij allerlei pannen.

Wat deze adapter inductie zo fijn maakt is dat het handvat tijdens het gebruik gewoon koel blijft. Je kan deze dus op elk moment vastpakken om te verplaatsen wanneer dat nodig is.

3. Bialetti – Induction Adapter 20cm – Inductieplaatje

Ook voor kleinere pannen is er een geschikte inductie adapter. Hoe beter de maten bij elkaar passen, des te beter is de verbinding tussen de adapter en de pan.

Bialetti heeft een handig kunststof handvat, waardoor je deze op elk moment kan vastpakken. Ook is dit handvat hoger dan bij veel andere modellen waardoor je deze comfortabel kan pakken. 

4. Krumble Inductie adapter 23,5 cm

De krumble inductie adapter is erg handig in het gebruik. Deze adapter is namelijk ook helemaal vaatwasbestendig. Hoewel de kans klein is dat de adapter snel vies wordt, kan het wel eens voorkomen dat er saus, soep of kookwater overheen stroomt.

In dat geval kan een vaatwasser de plaat makkelijk schoon krijgen. De inductie adapter heeft een diameter van 23,5 cm en is gemaakt van hoogwaardig roestvrijstaal.

5. Adapter RVS inductie adapterplaat 20 cm

Ten slotte hebben we nog de RVS adapterplaat. Dankzij de handige grootte van 20 cm in de diameter, kan je er pannen vanaf 16 cm en tot 22 cm op gebruiken. Dankzij de hoogwaardige kwaliteit van de plaat, kan je al heel snel je pan verwarmen op de adapter. Ook kan je hierop makkelijk schotels, ketels en ovenschaaltjes verwarmen zolang zij binnen de afmetingen blijven. De adapterplaat van kan je gemakkelijk schoonmaken met een doekje, maar deze is niet geschikt voor de vaatwasser. Dat is echter geen probleem, want de plaat wordt niet snel vies.  

Bij welke leverancier een inductie adapter kopen?

De inductie adapters die wij voor u hebben vergeleken zijn allemaal afkomstig van bol.com. Bol.com heeft een ruim en kwalitatief assortiment, dit maakt bol.com een van de beste leveranciers voor het kopen van een inductie adapter. Echter zijn er ook andere leveranciers met een ruim assortiment aan inductie adapters. Voorbeelden van bedrijven die ook goede kwaliteit inductie adapters leveren zijn: Hema, Blokker en Ikea.

Wij raden aan om bij de aankoop van een inductie adapter niet zozeer voor de goedkoopste optie te kiezen. Er zijn veel inductie adapters in omloop met een zeer lage prijs. Het probleem hiervan is dat de kwaliteit erg laag is. Een voorbeeld hiervan is de Action. Zij verkopen inductie adapters voor een zeer lage prijs, alleen gaan deze helaas niet lang mee.

Conclusie van ons onderzoek

Na het vergelijken van verschillende inductie adapters komt het erop neer dat de RVS-adapterplaat 23,5 cm de allerbeste is. Deze inductieplaat is gemaakt van hoogwaardig roestvrijstaal met een alumium kern waardoor het optimaal de warmte kan geleiden.

Dankzij de diameter van 23,5 cm, passen ook grote pannen op deze plaat. Wat deze plaat ook onderscheidt van andere platen is het handvat. Verschillende gebruikers van deze plaat gegeven aan dat het handvat ervoor zorgt dat de plaat makkelijk verplaatst kan worden. Tot slot zorgt ook de prijs-kwaliteit verhouding ervoor dat deze plaat de absolute winnaar is.

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens