Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De meeste spullen verbruiken veel energie. Terwijl er ook producten zijn die er voor zorgen dat je juist zuiniger met energie, water of voedsel omgaat. Van klein tot groot zijn er heel veel gadgets beschikbaar waarmee energie, water en geld zijn te besparen. Wat je ook kiest, en als je niet veel geld hebt, kan je het beste klein beginnen. Met al deze 10 (energie)besparende producten lever je een bijdrage aan een schonere aarde.

1: Slimme stekkerdoos van Redpine

De Redpine slimme stekkerdoos is een van de toppers als het gaat om energiebesparende producten. De stekkerdoos (€43) werkt samen met een app, dit kan Amazon Alexa, Google Home of IFTTT zijn. Met behulp van deze app kan je vier niet slimme apparaten afzonderlijk bedienen overal ter wereld. Zo kan je vanaf je vakantieadres plotseling de muziekinstallatie laten werken. Je apparaten zijn ook nog eens snel opgeladen. Wil je je telefoon verbinden? Dan kan via de 4 USB-poorten. De mogelijkheden worden slechts beperkt door de app die je gebruikt. Nadeel is wel, dat deze dit apparaat altijd met het wifinetwerk van je huis verbonden moet worden. Heb je een aantal grote stroomvreters in huis, dan is dit apparaat erg nuttig om ze van een afstand te kunnen bedienen.

energiebesparende producten - Redpine Tuya Smart Life WiFi Smart Multi-plug

2: Slimme thermostaat van Tado

energiebesparende producten - tado° Slimme Thermostaat Starterskit V3+

De tado° Slimme Thermostaat Starterskit V3+ Bevat tal van handige snufjes. Zo doet hij aan geolocatie, op eraan de sectie, passies aan weersvoorspellingenEnZorgt ook dat het binnenhuisklimaat perfect in orde is. Dit slimme apparaat kan per kamerHoe aansturenWaar wat controleren en geeft inzichtelijke rapporten. Het apparaat Is via je smartphone metJe stem te bedienen en werkt samen met Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Assistant en IFTTT..- Deze slimme thermostaat leert uw gewoonten, zodat hij de temperatuurniveaus kan aanpassen, waardoor verspilde energie wordt verminderd en de kosten worden verlaagd! Waar ter wereld je ook bent,Je kunt je huis van grote afstand in de gaten houden en kunt dit apparaat overal bedienen met een app of zelfs met je stem. Niet voor niets was het apparaat het beste uit de test en beste koop van de Consumentenbond.

3: Energiemeter van Agunto

Een van de top energiebesparende producten is de energiemeter van Agunto (€27). Hiermee meet je van ieder apparaat hoeveel energie het gebruikt. Ontdek van elk apparaat hoeveel energie deze verbruikt en vervang de grootste energieverbruikers door zuinige apparaten. Ook kan je experimenteren met energiebesparende gewoontes, bijvoorbeeld een ander wasprogramma. dit apparaat is ook erg handig om bijvoorbeeld te kijken of je koelkast niet zo langzamerhand vervangen moet worden dat hij te veel stroom verbruikt. Vooral oudere koelkasten van meer dan 20 jaar oud zijn berucht.

energiebesparende producten - Agunto - Energiemeter - Elektriciteitsmeter - Energiekostenmeter - Stroommeter

4: Douchetimer van EcoSavers

energiebesparende producten - EcoSavers ShowerTimer Eco Douchetimer

De douchetimer (€11) bespaart veel energie en drinkwater, omdat je een signaal krijgt om na een paar minuten te stoppen met douchen. Want het energiegebruik gaat hard als je doucht. Vooral als je een decadente regendouche gebruikt die er 20 l water per minuut doorheen jaagt, dan kost een half uurtje douchen al gauw 600 l water, rond de vier kuub gas. Met de energieprijzen van nu zit je dan al gauw rond een tientje. Dus dan heb je deze douche timer er al snel uit. Maar ook als je een douche met een spaarkop kopen, die maar 5 l per minuut gebruikt, is dit een nuttige investering. Elke liter water minder is al gauw een cent minder.

5: Waterbesparende douchekop van Iridscent

We zagen het al, de waterbesparende douchekop scheelt behoorlijk wat water in gebruik. De beste spaardouches kunnen het watergebruik terugbrengen tot rond de 5 l/min zonder dat je daar wat van merkt. Althans als we de dure Upfall Shower, rond de 5000 euro, niet mee rekenen. Deze regendouche redt het met rond de 1 liter water per minuut, door steeds het water te recyclen. Wil je alleen een zuinige douchekop, dan betaal je veel minder maar die is natuurlijk wel wat minder zuinig dan dit. De Iridescent douchekop ionisch – Waterbesparende douchekop 3 functies – Hoge druk transparant (€20) Is een van de beste de waterbesparende douchekoppen. De korrels in de toevoer absorberen kalk, waardoor de kans dat de douche verstopt raakt kleiner wordt. Wel moeten deze korrels natuurlijk om de zoveel tijd vervangen worden. Of geregenereerd. 

energiebesparende producten - Iridescent douchekop ionisch

6: Flessenlikker van Gastro & Co Siliconen Flessenlikker

energiebsparende producten - Gastro & Co Siliconen Flessenlikker - Extra Lang 36 CM  

Terug van weggeweest, deze bespaarklassieker. Mijn oma had er nog een, en gebruikte deze vaak. Dit lowtech bespaarinstrumentje dat in Noorwegen werd uitgevonden, was vroeger heel populair in Nederland, dat natuurlijk een naam hoog te houden heeft wat betreft zuinigheid. Met de flessenlikker of pottenlikker kan je alle flessen netjes schoon schrappen waardoor je ze maximaal kan benutten. 

Hiermee kan je de voedselverspilling flink terugdringen, en natuurlijk scheelt het ook afwas. Doordat je restjes voedsel weggehaald hebt, hebben bacteriën geen kans meer. Vaatwasser bestendig dus je kunt het na gebruik gewoon in de afwasmachine stoppen. Maar niet alleen in de keuken is dit apparaatje handig. Ook wat betreft de vaak peperdure cosmetica in kleine potjes, kan je er dankzij dit kleine handige apparaatje veel extra plezier van hebben. 

7: Mobiele bidet van Vitamo

In een groot deel van de wereld vinden ze de westerse gewoonte om ons achterwerk met wc-papier af te vegen maar smerig. In plaats daarvan gebruiken ze water. Het bidet wordt ook in Nederland steeds populairder als alternatief voor de klassieke WC. Met de Vitamo™ Mobiele Bidet 500ml + 2 Sproeikoppen (€17) kan je je onderweg reinigen, maar bijvoorbeeld ook een baby verschonen. Kortom erg handig als je op reis gaat. 

energiebsparende producten - Vitamo™ Mobiele Bidet 500ml

8: Tandpasta tube knijper van RVS

energiebesparende producten - RVS Tandpasta Tube Knijper

Erger jij ook wild aan restjes tandpasta die in de tube achterblijven? Voor dat probleem is er een milieuvriendelijke oplossing, namelijk de tubeknijper. Je wikkelt de lege tube om deze tubeknijper heen en je perst met gemak het laatste restje er uit. Deze duurzame roestvrijstalen tubeknijper (€7) zorgt ervoor dat je langer met je tandpasta doet. En is ook prima te gebruiken om bijvoorbeeld tomatenpuree en andere dingen die in een tube worden verkocht leeg te knijpen, zodat er minder restjes achterblijven. Je hebt jarenlang plezier van dit duurzame roestvrijstalen instrumentje.

9: Waterbesparende kraankop

Wat ook zeker thuishoort in deze top 10 van (energiebesparende) producten is de waterbesparende kraankop. Vooral als we dingen afspoelen onder de kraan gebruiken we eigenlijk veel meer water dan nodig is. Met een waterbesparende kraankop (€11) kan je daar wat aan doen. Bij heet water bespaart dit ook energie. Met deze waterbesparende kraankop bespaar je dus ongemerkt behoorlijk wat. Vooral bij kranen die je veel gebruikt en waar je dingen mee afspoelt zoals de kraan in de gootsteen, heb je veel aan deze waterbesparende kraankop.

energiebesparende producten - Waterbesparende kraankop

10: Vacuümpompje van VacuVin

energiebesparende producten - VacuVin Wine Saver Concerto

Vaak wil je meerdere dagen van de fles wijn genieten, maar wijn blijft niet zo lang goed als er zuurstof bijkomt. Dit rekent de meeste wijnliefhebbers meer wij dan goed voor ze is of moeten de wijn weggooien. Wat je dus nodig het is een apparaat waarmee je de wijnfles vacuüm kan zuigen en kan voorkomen dat er zuurstof bij de wijn komt. 

De Vacuüm Wine Saver Concerto (€19) is het bedenksel van een Nederlandse uitvinder. De Vacuüm Wine Saver Concerto is een pompje dat een geopende wijnfles leeg zuigt, waardoor er geen zuurstof meer bij de wijn kan komen. Het gevolg daarvan is dat jij langer met kan doen en dat je niet op een avond de complete wijnfles leeg hoeft te drinken. Extra slim is dat deze op met behulp van een geluidje laat merken wanneer er genoeg lucht uit de fles is gepompt. Is dat bussen bereikt dan hoor je een klikgeluidje en weet je dat het optimale vacuüm bereikt is. 

Je kan het pompje met meerdere kurken tegelijk gebruiken. Zo kan je meerdere flessen wijn tegelijk geopend hebben en je gasten verschillende wijnen tegelijk aanbieden.

Conclusie

Van klein tot groot zijn er heel veel (energiebesparende) producten te vinden waarmee energie, water en geld zijn te besparen. Dat kan iets kleins zijn als een waterbesparende kop of een tubeknijper, maar ook iets groot als een compleet domoticasysteem. En alles er tussenin. Wat je ook kiest.. het is in ieder geval duurzaam!

Meer weten over energie besparen of duurzame energie? Lees dan verder op EcoToday!

Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens