Search
Close this search box.
Search
Close this search box.


Elektrisch verwarmen neemt langzaam de plaats van gas in. Wil je van het gas af en overstappen op zuinige elektrische verwarming? Als je twijfelt tussen elektrisch of gas verwarmen van je huis, lees snel verder. Elektrisch verwarmen is namelijk eenvoudig en voor iedere ruimte in je huis zijn er geschikte manieren. Zo kan jij je woonkamer, badkamer en slaapkamer gasloos verwarmen.

Zuinige elektrische verwarming

Dagelijks gebruik je – zonder dat je erbij stilstaat – elektriciteit. Over het algemeen gebruiken veel huishouders nu nog gas hiervoor en elektriciteit alleen voor zaken zoals verlichting, apparaten en elektrisch koken. Maar het is ook mogelijk om elektriciteit in te zetten voor het verwarmen van je huis. Met name in de winter gaat een groot deel van de kosten naar het verwarmen van je huis. Een lekker warm huis is namelijk wel zo comfortabel.

Het verschil tussen elektrisch en gas verwarming; waarom is elektrisch zuiniger en duurzamer?

Gas verwarming werkt op aardgas, een uitputtende energiebron. Het is inmiddels algemeen bekend dat aardgas niet de meest duurzame optie is. Om klimaatverandering te bestrijden, kan je dan ook grote stappen maken door kritisch naar je energieverbruik te kijken. Op die manier bestrijd je ook de hoeveelheid koolstofdioxide die vrijkomt in de lucht. Een van de reden dat de planeet zo vlug opwarmt. Door elektrische je huis te verwarmen ben jij goed bezig.

De voordelen van een elektrisch verwarming

 • Fossiele brandstoffen zoals aardgas of mazout zijn niet of minder nodig, waardoor het een milieuvriendelijke optie is.
 • Een elektrische verwarming wordt snel warm.
 • Een elektrische verwarming werkt ook op je eigen opgewekte duurzame energie: door bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp. Op die manier ben je zelfvoorzienend en ook nog eens goed bezig!
 • Een elektrische verwarming is makkelijk om te installeren. Daarnaast liggen de installatiekosten vaak ook lager.
 • Vaak is een elektrische verwarming ook mooier weg te werken of zijn de designs een stuk mooier.

Wij verwachten dan ook dat elektrisch verwarmen de toekomst is. Gas wordt langzaamaan duurder en schaarser waardoor het gebruik van gas in Nederland verder wordt afgebouwd.

Elektrisch verwarmen vloerverwarming
Vloerverwarming wordt aangelegd

Elektrische verwarming woonkamer: je huis elektrisch verwarmen met een warmtepomp

Het verwarmen van een woning is relatief duur, aangezien het om een – verschilt natuurlijk per situatie – groot oppervlakte gaat. Je zult hier dus altijd meer geld aan kwijt zijn dan aan verlichting en apparaten. Toch is het relevant om na te denken over elektrische verwarming, aangezien je veel geld kan besparen als je dit efficiënt doet en goed isoleert.

In het droomscenario kan je je huis verwarmen door een warmtepomp op groene stroom. Bijvoorbeeld door stroom op te wekken met zonnepanelen op je dak. Het helpt hierbij ook als je huis goed geïsoleerd is. Hierdoor kan je van het aardgas af en de centrale verwarming elektrisch aansturen. De werking van een warmtepomp is vrij simpel: een waterwarmtepomp maakt het water warm en pompt dit rond naar de radiatoren of bijvoorbeeld je vloerverwarming. De cv-ketel kan je dan vervangen, alle energie werkt dan op basis van elektriciteit in plaats van aardgas. Met groene stroom is elektrisch verwarmen al helemaal duurzamer dan met gas. Het is even een flinke investering, maar absoluut de meest duurzame keuze.

Lokaal verwarmen: bijverwarming

Nu is helaas niet elke woning geschikt om over te stappen op volledige elektrische verwarming. Je kunt al een stap in de goede richting zetten door de thermosstaat een paar graden lager te zetten. Op die manier gebruik je minder gas voor de centrale verwarming. Vervolgens kan je op de plekken waar de warmte ook daadwerkelijk nodig is, lokaal verwarmen. Op die manier bespaar je meer op de energierekening. Elektrisch verwarmen is dus vooral handig bij kleine ruimtes, als je snel meer warmte wil of om lokaal bij te verwarmen.

Alle typen zuinige elektrische verwarming op een rijtje

Elektrisch verwarmen heeft zoals hierboven beschreven veel voordelen. Hier een korte samenvatting van alle soorten elektrische verwarmingen. Daarna gaan we nog dieper in op sommige verwarmingstechnieken en geven we voorbeelden van goede producten.

 • Elektrische radiator kan je op verschillende manieren gebruiken. Als je voor hoofdverwarming gaat – met name voordelig als je regelmatig en intensief verwarmt – dan is een duurder model met centrale besturing een aanrader. Ga je voor bijverwarming, dan zijn er ook veel losse modellen die je in het stopcontact kan steken.
 • Lucht-lucht warmtepomp is een milieuvriendelijke optie aangezien het in de winter én in de zomer werkt. In de winter om te verwarmen, in de zomer om te verkoelen. De pomp gebruikt de lucht om te verwarmen en zo de temperatuur in de ruimte te regelen. Geschikt als hoofd- en bijverwarming.
 • Infraroodverwarming is te vinden als panelen, vloerverwarming of een kachel. Het is een snelle verwarmingsmethode, aangezien het niet de lucht maar direct de massa in de buurt verwarmd. Voor bijverwarming staat het vaak mooi en werkt het zuinig, als hoofdverwarming valt het gebruik wel hoog uit.
 • Accumulator is een opslag van vuurvaste stenen. Het voelt middeleeuws aan, maar werkt goed. De stenen worden ’s nachts opgewarmd en geven dan overdag de opgebouwde warmte geleidelijk af. Het lijkt een beetje op een elektrische haard met verwarming. Vooral geschikt als hoofdverwarming. Het voordelige is dat deze verwarming van het nachttarief gebruik maakt.
 • Elektrische vloerverwarming werkt op basis van een mattensysteem, elektrische kabels of folie met verwarmingsbanen. Kan zowel voor hoofd als bijverwarming worden gebruikt en zie je met name geregeld terug in badkamers.
 • Elektrische convector verwarmt ruimtes via convectiewarmte. Het is eenvoudig te installeren en warmt de ruimte snel op. Een convector wordt altijd gebruikt als bijverwarming. Naast wandmodellen bestaan ze ook als mobiel toestel.
 • Elektrische kachel verwarmt een ruimte met een keramisch verwarmingselement. Ze verwarmen snel en zijn daarom altijd bijverwarming gezien het hoge energiegebruik.

Elektrische verwarming badkamer; beste manier je badkamer elektrische verwarmen

Zoek je een elegante verwarming die je los in een kamer kan neerzetten, op elektriciteit? Dan is deze paneelverwarming van MegaFox misschien wel een optie voor jou! Je kunt bijvoorbeeld je badkamer elektrisch verwarmen via de WiFi, die je kunt besturen via je mobiel. Bovendien zit er een automatische temperatuur regeling op. Ideaal voor het gebruik in de slaapkamer, woonkamer, werkkamer, toilet, garage of dus als elektrische badkamer verwarming. Maar ook zeer geschikt voor (bij)verwarming in op de zolder of hobbyruimte. In iedere ruimte waarin je beschikt over een stopcontact is de slimme paneelverwarming te gebruiken!

Elektrisch verwarmen badkamer

Elektrische centraleverwarming

Een directe elektrische hoofdverwarming is ook een optie. Dit kan een elektrische kachel zijn, maar ook elektrische vloerverwarming.

Voordelen elektrische verwarming: het voordeel is dat de ruimte op een snel tempo warm wordt: erg fijn voor in kleinere ruimtes.

Nadelen elektrische verwarming: het nadeel is dat dit type verwarming meer elektriciteit, waardoor de kosten ook hoger zullen liggen.

zuinig elektrisch verwarmen

Elektrische luchtblazer: ideaal tafelmodel

Heb je tijdens het thuiswerken altijd koude handen of voeten? Dan is een elektrische ventilatorkachel wellicht de oplossing! Vaak zijn dit kleinere modellen – ideaal om erbij te pakken – die in een korte tijd plaatselijk kan verwarmen. Aan de achterzijde bevindt zich een ventilator die lucht aanzuigt, verwarmt en weer uitblaast.

De ventilator van Oneiro is snel warm, draagbaar, geschikt voor elke ruimte, veilig door de kantelbescherming en beschikt ook nog eens over een luxe ontwerp. En het goede nieuws: deze elektrische verwarming aanbieding is vaak is prijs verlaagd.

Infrarood verwarming

Het is ook mogelijk om infraroodverwarming te gebruiken. De verwarming werkt op elektriciteit en gebruikt straling om mensen, objecten en uiteindelijk ruimtes te verwarmen. Infrarood gebruikt het minste wattage energie en is daarmee een van de zuinigste manieren om elektrisch te verwarmen. Mocht je een kachel voor buiten zoeken, is deze met name geschikt. Je spot ze geregeld op het terras. Maar ook voor binnen is het een echte toevoeging.

De installatie is snel geregeld en het ontwerp is fraai. De verwarming beschikt ook over twee warmtestanden voor energiezuinig gebruik.

elektrisch verwarmen

In de toekomst: glas infrarood?

Het is goed mogelijk dat in de toekomst infrarood vaker gebruikt zal worden als verwarmingstechniek. Er is er namelijk een nieuwe manier: infrarood dat in glas in verwerkt. Het voordeel is dat het verwarmingselement niet opvalt en daardoor het glaspaneel mag opvallen in je woonkamer. Het is een prachtige kachel die opgaat in je interieur.

Je woonkamer elektrisch verwarmen met infrarood zorgt ook nog eens voor een schoner binnenklimaat. Er is namelijk geen sprake van luchtcirculatie, waardoor er geen ronddwarrelde stofdeeltjes en bacteriën zijn. Infrarood panelen warmen de kamer op een efficiënte manier op. Je hoeft niet eerst de lucht in de kamer te verwarmen voordat je een temperatuur stijging voelt. De infrarood straling wordt optimaal verdeeld in de kamer, waardoor je een efficiënte warmte-effect bereikt. Je bespaart hierdoor flink op de energiekosten. De panelen hoeven ook niet lang te verwarmen, wat het dus een milieuvriendelijke en zuinige optie maakt.

elektrische verwarming slaapkamer

Elektrische verwarming slaapkamer; convectorkachel om je bed te verwarmen

Een convectorkachel is je beste vriend als je snel een ruimte wilt verwarmen, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. De kachel is vrijwel geruisloos en verwarmt de lucht. De voordelen van dit model zijn dat hij makkelijk op te tillen is, drie warmtestanden, een timer, turbofunctie én een instelbare thermostaat.

Let op, dit is alleen een duurzame optie als je het als bijverwarming gebruikt. Mocht je de centrale verwarming laag willen houden maar toch in een warme geisoleerde kamer willen zitten of slapen, dan is een convectorkachel een goede optie. Met een elektrische verwarming in je slaapkamer heb je het niet meer snel koud!

Beste elektrische verwarming woonkamer

De Threesixty heeft een uniek, organisch en compact ontwerp. Het is een zeer krachtige keramische kachel met drie standen. De warmte wordt over 360º verdeeld, de thermostaat is via de app te bedienen en ook nog eens compatibel met Google Home en Alexa. Daarnaast is het minimalisme aantrekkelijk. Daarnaast is de kachel ook nog veilig: zo is hij uitgerust met een veiligheidsfunctie die inschakelt bij omvallen, een bescherming tegen oververhitting wanneer de kachel te warm wordt.

De elektrische kachel is vooral geschikt voor in de woonkamer of slaapkamer, door het mooie uiterlijk en snelle werking.

Beste elektrische verwarming woonkamer

Conclusie: beste elektrische verwarming?

Wij denken bovendien dat elektrisch verwarmen de norm wordt. Iedereen is gelukkig steeds meer met het klimaat bezig om zo de opwarming van de aarde tegen te gaan. Het is begrijpelijk dat je in de koude seizoenen wel je huis wil verwarmen, maar het liefst zonder de aarde hiermee lastig te vallen. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er ontzettend veel opties om elektrisch te verwarmen. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je wensen, ruimte(s) en budget.

Wil je het echt goed en duurzaam doen? Verdiep je in het investering in een warmtepomp. Op lange termijn zal je hier het meeste profijt van hebben. Bovendien is dit het beste voor de planeet en draag je zo je steentje bij aan de klimaatcrisis bestrijding. Met name als je het combineert met zonnepanelen, kan je op die manier volledig je eigen groente stroom opwekken.

Is de aanschafprijs te hoog of is het geen optie in jouw huis? Dan zijn er allerlei soorten elektrische verwarmingen, waarvan een paar voorbeelden in dit artikel staan. Op die manier kan je per ruimte kijken hoe je het zuinigst kan verwarmen. Door het gebruik van gas te verminderen of te vervangen, is in ieder geval al een stap in de goede duurzame richting.

Meer weten over duurzame energie? Lees meer op Ecotoday. Of wil je nog lokaler verwarmen? Dan is een warmtedeken ook een optie!
Gas besparen deze winter?

Bekijk hier onze warmtedekens