Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Een verweving van stad en bos, circulaire woningen en een gemeenschappelijke kas. Dat zijn drie elementen die straks terug te vinden zijn in de wijk Common Woods. Op een voormalig manegeterrein aan de rand van het landgoed Nimmerdor in Amersfoort wordt deze wijk ontwikkeld, die belooft de duurzaamste wijk van Europa te worden.

Mensen met elkaar verbinden

De wijk moet een plek worden waar mensen zich met elkaar én met de natuur verbonden kunnen voelen. De term ‘gemeenschap’ is dan ook een belangrijk begrip in het project: in Common Woods zijn buren meer dan slechts omwonenden.

Bron: Space & Matter

De Amersfoortse wijkt telt 56 circulaire en modulaire woningen. Je vindt er onder andere sociale studio’s, appartementen en villa’s.  De woningen bevinden zich allemaal aan de rand van het bos en zijn gemaakt uit hout.

Balans creëren tussen mens, stad en natuur

Naast het creëren van een echte community, is duurzaamheid ook een belangrijk begrip voor Common Woods. Door gebruik te maken van innovatieve technologieën moet de wijk straks de duurzaamste wijk van heel Europa worden. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen en warmtepompen, een eigen batterij om energie op te slaan en een elektrische deelauto.

Bron: Space & Matter

Ook heeft de Amersfoortse wijk straks een eigen cryptomunt en staat alles met elkaar in verbinding door middel van de speciale buurt-app. Zie je het al voor je? De initiatiefnemers hebben als streven om de juiste balans tussen mens, stad en natuur terug te laten komen in de wijk.

Geen duurzaamste wijk zonder bakfietsen en moestuinen

‘Holistisch leven’ is een ander kernbegrip van de wijk. De kopers en huurders mogen straks zelf de invulling van de wijk bepalen. Zo is er een buurthuiskamer, maar is de invulling daarvan volledig aan de bewoners zelf. Een yogaruimte of juist een indoor jungle? Alles is mogelijk. Wat wel vaststaat is dat er straks gedeelde bakfietsen en moestuinen zullen zijn.

Bron: Space & Matter

Ook bij de projectontwikkelaar Habitoo, staat communicatie centraal. Zo introduceerden zij de ‘samenwerkingstafel’ waar belanghebbenden van Common Woods regelmatig met elkaar vergaderen. Ook omwonenden kunnen daar hun ei kwijt: zij gaven aan te vrezen voor hun privacy en natuurverlies. Uiteindelijk gaan er in januari 56 woningen in de verkoop, 13 minder dan gepland.

Zou jij in een duurzame, high-tech wijk willen wonen?

Wil je meer zoals dit zien? Lees hier verder over duurzame wijken.

Beeld: Space & Matter