Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Mensen die voor komende zomer zoeken naar een duurzame vakantie hoeven niet ver te zoeken. De groepsaccommodatie op Texel van de familie Eelman is namelijke de meest duurzame vakantievilla van Europa. Het groepsverblijf van de familie bestaat uit 3 grote vakantievilla’s. Door verschillende maatregelen te nemen is het de familie gelukt om volledig onafhankelijk te zijn van het elektriciteits-/waternetwerk.

Lange historie

Het familiebedrijf van Opa en Oma Eelman bestaat al sinds de jaren vijftig en het is allemaal begonnen als koeienschuur. Uiteindelijk is het door de zoon Paulus verbouwt tot een groepsverblijf waar vakantiegangers in konden komen logeren. Dat het een bedrijf is met zo’n lange historie weerhoudt de familie er niet van om te innoveren. Toen de zoon van Paulus (Martijn) samen met zijn vrouw de zaak overnam, is volledig ingezet op duurzaamheid. En niet zonder resultaat. ”We zijn volledig off-grid zoals dat heet”, vertelt Martijn in een interview met NH nieuws.

Circulair genieten

Martijn en zijn vrouw Hendina zijn samen de uitdaging aangegaan om volledig af te stappen van gas en elektra. Hier waren een paar maatregelen voor nodig. Zo zijn er op een schuur een set zonnepanelen aangelegd. De stroom die zij opwekken wordt opgeslagen in een modern accusysteem zodat zij ook de overcapaciteit op sommige momenten, later kunnen gebruiken.

Daarnaast is ook binnen in de woningen van alle gebeurd om het zo duurzaam mogelijk in te richten. Zij maken bijvoorbeeld gebruik van de recirculatiedouche. Dit is een douche met een kleine zuiveringsinstallatie. Het systeem zorgt ervoor dat het water steeds wordt gezuiverd en meteen weer hergebruikt. Hierdoor is er maar een klein beetje nieuw water nodig en dit zorgt ervoor dat het systeem maar 2 liter per minuut gebruikt.

Zelfs de tocht naar Texel is duurzaam

De vakantievilla’s liggen natuurlijk wel op een eiland. Hierdoor ontkom je er niet aan om de boot te moeten pakken. Gelukkig heeft Texel dit op het gebied van duurzaamheid ook goed voor elkaar. De Texelstroom die naar het eiland vaart is namelijk één van de duurzaamste veerboten ter wereld. De veerboot maakt namelijk gebruik van CPG (compressed natural gas) en daarnaast beschikt het over zonnepanelen die nog eens extra brandstof besparen. Het totaalplaatje klopt dus helemaal voor deze vakantievilla’s.

Wil je meer informatie over deze duurzame vakantie? Kijk dan op: https://www.nieuwleventexel.nl/