Om toch nog even in het thema te blijven van plantaardig eten, of dat nou vegetarisch of veganistisch is, hierbij nog een manier om van tofu iets lekkers te maken. Namelijk: de sticky tofu!
Hoe maak je sticky tofu?
Het is zo ontzettend simpel om sticky tofu te bereiden, binnen no time heb jij een heerlijk gerecht op tafel gezet! Het duurt immers maar een klein aantal minuten om deze in een koekenpan te koken. Een maaltijd voor elke vegetariër die ook gemakkelijk veganistisch gemaakt kan worden.
Aangezien er erg veel water in tofu zit, zal je het er zoveel mogelijk uit moeten verwijderen. De beste manier om dit te doen is met een tofupers, maar lang niet iedereen heeft die in huis. Een andere manier is om een zwaar keukenvoorwerp te gebruiken, denk bijvoorbeeld aan een gietijzer of een koekenpan. Zodra het water er zoveel mogelijk uit is, zal dit helpen om de smaken van de plakkerige saus beter op te nemen.
Zorg er dan ook voor dat je de tofu, voordat je het kookt, in maïzena omhult. Dit gaat zorgen voor de knapperige buiten laag zodat de saus goed blijft plakken.
Bak de tofu vervolgens in een olie naar keuze en schudt de pan regelmatig om zo alle kanten van de tofu goudbruin en krokant te laten worden. Als laatste maak je de sticky tofu af met hetgeen wat het juist sticky maakt: de saus. Wat je hiervoor nodig hebt is knoflook, sojasaus, gembersiroop, rijstazijn, chilisaus (of sambal als je van net iets pittiger houdt) en sesamolie. Laat het vervolgens 3 minuten zachtjes koken en schep de tofu erdoorheen. Nu zijn ze klaar!
How to make sticky tofu: eenvoudige sticky tofu recepten (Sticky Sesame Tofu)
Om een heerlijke zelfgemaakte versie van dit klassieke recept te maken, begin je met het overtollige water uit de tofublokjes te laten lopen en ze in kleine blokjes te snijden. Verhit wat olie in een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de tofublokjes toe. Bak ze aan alle kanten goudbruin en haal ze van het vuur. Maak ondertussen de saus door sojasaus, honing, knoflook, gember, sesamolie en rijstazijn te combineren in een middelgrote kom. Giet het mengsel over de gebakken tofublokjes in de koekenpan en roer tot alles gelijkmatig is bedekt met de saus. Voeg tenslotte al roerend de gewenste groenten toe aan de pan; kook ze 3-4 minuten of tot ze de gewenste malsheid hebben bereikt
De afgewerkte kleverige tofu schotel kan worden genoten op zichzelf of geserveerd met gestoomde witte rijst voor een eenvoudige maar bevredigende diner optie. Of u nu op zoek bent naar een snel avondmaal of van plan bent uw gasten te verrassen met iets unieks en bijzonders, dit hartige Aziatische gerecht zal zeker de juiste snaar raken!
Kom je net thuis van je werk, maar moet je eigenlijk zometeen gelijk weer de deur uit en wil je wel een hapje naar binnen werken? Bekijk dan dit recept. Binnen 20 minuten zijn deze sticky tofu’s bereid, inclusief marineren!
Gebakken sticky sesam tofu? Ook dat bestaat! Bekijk hier dit heerlijke recept met broccoli en rijst.
Het maken van dit kleverige tofu recept met broccoli rijst kan niet eenvoudiger. Begin met het marineren van de tofu met een combinatie van sojasaus, sesamolie en knoflookpoeder voor extra smaak. Fruit vervolgens wat gesnipperde ui goudbruin en voeg plakjes paprika toe voor extra kleur.
Voeg dan de tofublokjes toe samen met verse broccoliroosjes en roer er vervolgens gekookte witte of bruine rijst door. Tenslotte wordt alles afgemaakt met wat sojasaus voordat alles wordt bedekt met een rijke en hartige saus van honing, knoflookpasta en maïzena, die alle ingrediënten mooi bedekt en dit smaakvolle gerecht een zoete afwerking geeft
Deze smakelijke veganistische maaltijd wordt zeker een favoriet tijdens de maaltijd, of u hem nu serveert als hoofd- of bijgerecht naast andere gerechten zoals roergebakken groenten of gegrilde vis. Perfect voor doordeweekse diners of om van tevoren te maken om later van te genieten; dit kleverige tofu recept gecombineerd met broccoli rijst maakt een gemakkelijke maar voedzame maaltijd waar iedereen van kan genieten!
Laatste tips
Wat ook belangrijk en goed om te weten is dat je de pan niet al te heet laat worden. Tofu kan namelijk aan de bodem van de pan blijven plakken en dat wil je niet. Kook in plaats daarvan op middelhoog vuur om te voorkomen dat je weer vanaf begin af aan kan beginnen.